Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'e operasyon sona erdi

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Ahmed Asiri, Yemen'de Husilere yönelik 'Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nun sona erdiğini ve 'Umudun Yeniden Tesisi Operasyonu'nun başlatıldığını açıkladı.



Suudi Arabistan resmi televizyonuna göre, koalisyon Husilere karşı baÅŸlattığı Kararlılık Fırtınası Operasyonu adlı hava harekatını sona erdirdi. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaÅŸtığını, ÅŸimdi yeni bir siyasi aÅŸamaya geçildiÄŸini ve ‘Umudun Yeniden Tesisi Operasyonu’ operasyonun baÅŸladığını açıkladı.

Koalisyonun sözcüsü Ahmed Asıri operasyonların çok dikkatlı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtiÄŸini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleÅŸtiÄŸini, tüm hedeflerin dikkatlı bir ÅŸekilde belirlendiÄŸini ve Yemen hükümeti ve cumhurbaÅŸkanının talebine baÄŸlı olarak koalisyon Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu sona erdiÄŸini ilan etti. 

Ä°ran memnun

Ä°ran ise Suudi Arabistan’ın öncülüÄŸündeki koalisyonun Yemen’de Åžii mezhepli Husilere yönelik Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu son erdirilmesini memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdullehyan, ateÅŸkesin çarÅŸamba gerçekleÅŸmesini beklediklerini açıklamıştı. 

Reuters haber ajansının haberine göre, Abdullehyan tüm tarafların büyük çabalarının ardından ateÅŸkesin beklendiÄŸini dile getirmiÅŸti.

Yeni operasyon başlıyor

Asiri'nin verdiÄŸ bilgilere göre, yeni operasyon çarÅŸambadan itibaren baÅŸlıyor. Amaç ise, Yemen'in yeniden inÅŸası ve istikrarın korunması.

Asiri, yeni operasyonun yardım, tahliye ve insani yardım operasyonu olarak devam edeceÄŸini de belirtti. Asiri, ‘Umudun Yeniden Tesisi’ operasyonunun siyasi, diplomatik ve askeri giriÅŸimlerden oluÅŸtuÄŸunu söyledi.

Asiri üç durumda Yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söyledi. Bunları ÅŸöyle özetledi: 

"Husilerin Yemen'de yeniden harekete geçmesi ve Yemen halkı için yeniden tehdit oluÅŸturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde Koalisyon harekete geçecek. Ayrıca Husilerin komÅŸu ülkeler için tehdit oluÅŸturması da yeniden bir askeri operasyonun baÅŸlaması için geçerli neden sayılacak." 

Asiri ayrıca “Elimizdeki bilgilere göre Husilerin Yemen’de silah deposu kalmadı. Ancak herhangi bir yerde bir silah deposunun olduÄŸunu öÄŸrenirsek onu hedef alacağız” dedi.

Kral Selman’ın Ulusal Muhafızlar Birimi’nin Yemen topraklarında görev alması kararı hakkında da, ÅŸu açıklamayı yaptı: "Söz konusu birim, Suudi Arabistan’ın güneydeki sınırların güvenliÄŸini korumak ile görevli."

Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, Yemen’de Husilere karşı baÅŸlattığı hava harekatının Suudi Arabistan’a ve komÅŸu ülkelere yönelik tehditleri ortadan kaldırdığını, Husilerin balistik füze donanımının yanı sıra ağır silahını imha ettiÄŸini duyurdu.

Bakanlık, Husilere karşı baÅŸlatılan operasyonun Suudi Arabistan’a ve komÅŸu ülkelere yönelik tehditleri ortadan kaldırdığını belitti.

Yemen CumhurbaÅŸkanı Abdrabbuh Mansur Hadi’den Pazartesi günü bir mektup aldığını duyuran bakanlık, mektupta Hadi’nin operasyonun hedeflerine ulaÅŸtığını ifade ettiÄŸini söyledi.

Husiler: siyasi anlaÅŸmaya varmak üzereyiz

Husilerin üst düzey liderlerinden Abdulmalek Ä°cri, tarafların arasında Yemen’de bir aya yakın süredir devam eden çatışmaları bitirecek siyasi anlaÅŸmaya varmak üzere olduklarını söyledi.

Husilerin Siyasi Bürosu Üyesi Ä°cri, Suudi Arabistan’ın öncülüÄŸündeki koalisyonun Yemen’de Husilere baÅŸlattığı askeri Kararlılık Fırtınası Operasyonu’nu sona erdirme kararı almasının ‘sürpriz’ olduÄŸunu dile getirdi.

Ä°cri, söz konusu kararın açıklanmasının tarafların arasındaki çatışmalara son verecek siyasi anlaÅŸmaya varmak üzereyken meydana geldiÄŸini ifade etti.

Reuters’e konuÅŸan Ä°cri, “Biz tarafların arasında siyasi anlaÅŸmayı imzaladıktan sonra bir ateÅŸkesin olmasını bekliyoruz. AnlaÅŸma hemen hemen hazır durumda” dedi.

26 Mart'ta başlamıştı

Siyasi krizin yaÅŸandığı Yemen'de Husilerin baÅŸkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiÅŸ ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceÄŸi yönündeki açıklamalarda bulunmuÅŸtu.

Bu geliÅŸmelerden sonra Husilerin Aden'e doÄŸru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı baÅŸlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden oluÅŸan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılmıştı. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.