Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'e kara harekatı sinyalı

Suudi Arabistan Kralı Selman, Ulusal Muhafızlar Birimi’ne ait kara kuvvetinin Husilere karşı başlatılan Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nda rol almak üzere Yemen topraklarında yer almasını emretti.



Suudi Arabistan resmi ajansının (SNA) haberine göre, Kral Selman Bin Abdulaziz, ordunun en donanımlı birimi olarak bilinen Ulusal Muhafızlar Birimi’ne ait kara güçlerinin Husilere karşı baÅŸlatılan Kararlılık Fırtınası Operasyonu'na katılmak üzere Yemen topraklarında yer alması için emir verdi.

SNA’ya konuÅŸan Ulusal Muhafızlar Bakanı Mitib Bin Abdulaziz, Kral Selman’ın emrine uyduklarını ve hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. 

Ulusal Muhafızlar Birimi, Suudi Arabistan ordusunda ayrı bir güç olarak yer alıyor. 100 bin askerden oluÅŸan güç, ülkenin en donanımlı savaÅŸ gücü olarak tanınmakla birlikte ayrı bir bakanlığa sahip.

Bakan Mitib, Ulusal Muhafızlar Birimi’nin henüz operasyona baÅŸlayıp baÅŸlamadığı hakkında bilgi vermedi.

ÇoÄŸu sivil 40 ölü

Öte yandan Yemen'de koalisyon güçlerine ait uçaklar, Kararlılık Fırtınası Operasyonu çerçevesinde ülkenin çeÅŸitli kentlerinde Husilere ait mevzileri bombaladı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyona ait uçaklar, Taiz kentinde Husilerin kontrolündeki Özel Güvenlik Kuvvetleri karargahına hava saldırısı düzenledi.

Ülkedeki saÄŸlık kaynakları ise, koalisyon uçaklarının ülkenin ortasında yer alan Ä°bb kentinde Husilere ait hareket eden bir aracı hedef aldığını aktararak, saldırıda çoÄŸu sivil en az 20 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini söyledi.

Kaynaklar, Suudi Arabistan-Yemen sınırlarında bulunan Harad bölgesinde de koalisyonun Husilere ait bir binaya düzenlediÄŸi hava saldırısında 13 sivilin hayatını kaybettiÄŸini ifade etti. Saldırıda 7 Husi üyesi de öldürüldü.

Koalisyon, baÅŸkent Sana'nın batısındaki Hemedan ilçesinde de Husilere ait bir silah deposunu bombaladı. Saldırı sırasında büyük bir patlama oluÅŸtu.

‘Yemen’de saÄŸlık hizmetleri durma noktasında’

Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) Yemen'deki saÄŸlık hizmetlerinin "durma noktasına" geldiÄŸini bildirdi.

WHO'dan yapılan yazılı açıklamada, hayati öneme sahip ilaçların ve saÄŸlık malzemelerinin eksikliÄŸi, uzun süreli elektrik kesintileri ve jeneratörlerin çalıştırılması için gerekli yakıtın bulunamaması gibi nedenlerle ülkedeki saÄŸlık hizmetlerinin "çökmek üzere" olduÄŸu belirtildi.

Elektrik kesintileri ve yakıt probleminin, baÅŸta aşıların saklanması gibi çeÅŸitli sorunlara neden olduÄŸu, 5 yaÅŸ altı pek çok çocuÄŸu kızamık ve çocuk felci gibi tehlikelerin beklediÄŸi aktarılan açıklamada, temiz su bulunamamasının ishal gibi salgınlara yol açabileceÄŸi uyarısı yapıldı.

WHO'nun Yemen'deki temsilcisi Ahmed Åžadul da "Son 4 hafta içinde kızamık ve sıtma ÅŸüphesi bulunan vakaların yanı sıra 5 yaÅŸ altı çocuklar arasında kanamalı ishalin 2 kat arttığı görülüyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu. Åžadul, kadınlar ve küçük çocuklarda kötü beslenmeye baÄŸlı hastalıklarda artış görüldüÄŸünü aktardı.

Yemen'de çatışmaların ÅŸiddetlendiÄŸi günden bu yana saÄŸlık hizmeti verilmesi konusunda türlü sıkıntılar yaÅŸandığına iÅŸaret eden Åžadul, yolların kapalı olması veya devam eden çatışmalar nedeniyle hastaların pek çoÄŸunun saÄŸlık merkezlerine ulaÅŸamadığını kaydetti.

Yemen Halk SaÄŸlığı ve Nüfus Bakanlığı, ülkedeki önemli hastanelerin pek yakında acil saÄŸlık ve insani hizmet saÄŸlamaktan aciz kalabileceÄŸini, böbrek ve kalp gibi kronik hastaların ihtiyaç duyduÄŸu ilaçların eksikliÄŸi nedeniyle saÄŸlık programlarının aÅŸamalı ÅŸekilde çökebileceÄŸini ve kan bankalarındaki stoklarda tehlikeli ÅŸekilde azalma meydana geldiÄŸini açıklamıştı.

26 Mart'ta başlamıştı

Siyasi krizin yaÅŸandığı Yemen'de Husilerin baÅŸkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiÅŸ ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceÄŸi yönündeki açıklamalarda bulunmuÅŸtu.

Bu geliÅŸmelerden sonra Husilerin Aden'e doÄŸru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı baÅŸlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden oluÅŸan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.