Sosyal Medya

Coğrafyamız

187 camiye kilit vuruldu

Başbakan es-Sayd'ın ülkede 'aşırı gruplar' ile mücadele kapsamında yürüttüğü icraatlar çerçevesinde 'ruhsatsız' olduğu gerekçesiyle 187 caminin kapatılmasına yönelik alınan karar, halk tarafından tepkiyle karşılanıyor. Kapatılan camiler sebebiyle cemaat namazı dışarıda kılıyor.



Tunus yönetiminin "aşırı gruplarla mücadele" kapsamında yürütülen uygulamalar çerçevesinde "ruhsatsız" olduÄŸu gerekçesiyle 187 caminin kapatma kararı alması, halk tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Tunus'ta baÅŸta Bardo Müzesi saldırısı olmak üzere yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarının ardından BaÅŸbakan Habib es-Sayd'ın ülkedeki terör örgütü DAEÅž ya da El Kaide gibi "aşırı gruplarla mücadele" kapsamında baÅŸlattığı icraatlar çerçevesinde 187 camiyi kapatma kararı alması tepkiyle karşılanırken söz konusu kararın uygulandığı bölgelerin sakinleri, "aşırı gruplar" ile ilgileri olmadığını dile getiriyor.

BaÅŸkent Tunus'un kuzeyindeki Aryana ilinde yer alan Adem Cami'nin Ä°mamı Mustafa el-Advani, caminin kapatıldığı ve cemaatin namazlarını açık alanda kılmak zorunda kaldığını ifade ederek, "Yetkililer kapatma tarihinin 6 Nisan olduÄŸunu söylenmesine raÄŸmen belirtilen tarihten önce gelip camiyi kapattılar" dedi.

Advani, camiler hakkında kapatma kararı çıkarılmadan önce konunun soruÅŸturulması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, "Bina ruhsatı için ufak bir iki prosedür dışında tüm belgeler tamam. Camiye ait dosyaların yeniden gözden geçirilmesinin hızlandırılmasını talep ediyoruz" diye konuÅŸtu.

YaÅŸadıkları bölgede halk arasında bazı kötü alışkanlıkların yaygın olduÄŸunu dile getiren Advani, ÅŸunları söyledi:
"Bölge sakinlerini, bu kötü alışkanlıklardan korumak için halk, caminin inÅŸasına karar verdi. Ancak dönemin iktidarı tarafından caminin inÅŸası engellendi. Devrimden sonraki kaos döneminde caminin inÅŸaatını tamamlamak üzere çalışmalara baÅŸladık. Ä°nÅŸaatın yaklaşık yüzde 80'ini tamamlamıştık" ifadelerini kullandı.

Terör ateÅŸi bizi yaktı

Ä°mam Advani belirtildiÄŸi gibi herhangi bir aşırı grupla ilgilerinin olmadığını söyleyerek, "Camiye, gazeteciden, güvenlik görevlisine, askerden, memura kadar pek çok kesimden vatandaÅŸ geliyordu. Ayrıca camide verilen vaazlar da herhangi bir aşırı söylem içermiyordu. Terör ateÅŸi bizi yaktı. Camilerin kapatılması kararı, baÅŸta Bardo Müzesi'ne düzenlenen saldırı olmak üzere ülkedeki terör olaylarının doÄŸrudan neticesidir. Bu aşırı ve sapkın fikirler nedeniyle namazları dışarıda kılmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

Bölge sakinlerinden Menci en-Nayili ise camilerin kapatılması kararının maneviyatlarına zarar verdiÄŸini belirterek, "Burada dört seneyi aÅŸkın süredir namaz kılıyoruz. Camiler böylece kolayca kapatılmamalı, bu çözüm deÄŸildir. Caminin yeniden açılması için yetkililerden dosyaların gözden geçirilmesinin hızlandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Tunus Din Ä°ÅŸleri Bakanlığı'ından yayımlanan yazılı açıklamada, "Ülkedeki denetlenen camilerden 187'sinin devrimden sonra çarpık ÅŸekilde, bina ruhsatı alınmadan inÅŸa edildiÄŸi gerekçesiyle kapatılması, söz konusu cami yetkililerinin bakanlıkla irtibata geçmesi ve eksik konuların yürürlüÄŸe uygun ÅŸekilde tamamlanması gerektiÄŸi" ifade edilmiÅŸti.

Hükümetin aldığı söz konusu tedbirler kapsamında ayrıca bazı imamlar görevinden uzaklaÅŸtırılmıştı. Ä°mamların görevlerinden uzaklaÅŸtırılması ve camilerin kapatılması yönünde alınan kararlar, düzenlenen gösterilerle protesto edilmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.