Sosyal Medya

EÄŸitim

KPSS'de 'sızdırma' şüphesi

KPSS soruşturmasını yürüten savcılık, aranıp bulunamayan şüpheli devlet memurlarının operasyonu önceden haber alıp almadığının belirlenmesi için inceleme başlattı. Savcılık Emniyet'e yazı gönderdi. Gözaltındaki 40 şüphelinin Emniyet'teki sorgusu sürüyor. 6 şüpheli serbest bırakıldı.



AL Jazeera'deki habere göre; 2010 yılında gerçekleÅŸtirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekildiÄŸi iddiasıyla yürütülen operasyonun ikinci dalgasında 46 ÅŸüpheli yakalandı. Savcı Erkman’ın talimatıyla haklarında gözaltı kararı olan Ä°stanbul ve Bitlis'teki hamile iki kadına gözaltı iÅŸlemi uygulanmadı. Bu kadınların ifadeleri, bulundukları hastanelerde alındı. Gözaltına alınan 2 hamile ve 1 bebekli kadın ÅŸüpheli ise ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. 40 ÅŸüphelinin Emniyet'teki iÅŸlemleri sürüyor. 

Åžüphelilerden 5'inin yurt dışında olduÄŸu belirlendi, 27 kiÅŸi hakkında ise arama kararı devam ediyor. Bu kiÅŸilerden 18'i devlet memuru. Savcılık, aranan bu kiÅŸilerin, gizlilik içinde yürütülen operasyonu önceden haber aldığı ihtimali üzerinde de duruyor. Bunun için de gözaltı kararı verilen illerde polis içinden bilgi sızdırılıp sızdırılmadığının anlaşılması için inceleme baÅŸlatıldı. 
Savcılık operasyonun sızmaması için Pazar gecesi 23.00'te gözaltı ve arama kararlarını Emniyet'e gönderdi. Emniyet de kendi sistemine bu kararı sabaha karşı 05.00 civarında yükledi. Ancak buna raÄŸmen sosyal medyada bazı hesaplar üzerinden KPSS'de ikinci dalga operasyonunun yapılacağı bilgisi paylaşılmıştı.

Soruşturma nasıl başladı?

2010 KPSS kopya soruÅŸturması 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleÅŸtirilen ve 280 bin kiÅŸinin girdiÄŸi KPSS EÄŸitim Bilimleri Sınavı’nda 350 kiÅŸinin tüm soruları doÄŸru cevapladığının ortaya çıkmasıyla baÅŸladı.

O dönem soruÅŸturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu BaÅŸsavcıvekili Åžadan Sakınan'ın talimatıyla ÖSYM ve METEKSAN'da aramalar yapıldı. Bilgisayarların kopyalarına el konuldu. SoruÅŸturmada ilk gözaltına alınan, Isparta'da çobanlık yapan öÄŸretmen adayı Baki Saçı oldu. Saçı verdiÄŸi ifadede, soruların kendisine Ankara'da oturan Berat KoÅŸucu adlı arkadaşı tarafından "Sana bir hediyem var" denilerek e-posta üzerinden gönderildiÄŸini, ancak bilgisayarının arızalı olması nedeniyle buna bakamadığını anlattı. Gözaltına alınan KoÅŸucu sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

SoruÅŸturmayı derinleÅŸtiren savcılık, ÖSYM çalışanlarının mal varlıkları ile banka hesaplarını mercek altına aldı. Bazı çalışanların hesaplarında yüklü miktarda para giriÅŸ çıkışları olduÄŸunu tespit eden savcılık, soruÅŸturmayı 2005-2010 yıllarını kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletti.

ÖSYM personeli ifade verdi

SoruÅŸturma savcısı Åžadan Sakınan 2013 yılında ÖSYM’de çalışan 143 kiÅŸi ÅŸüpheli sıfatıyla ifadesine baÅŸvurdu. Sınav sorularının hazırlandığı birimlerde bulunan uzman ekiplere ait bilgisayarlarda internet baÄŸlantısı bulunduÄŸu ve mail trafiÄŸine rastlandığı ifade edilirken, söz konusu bilgisayarlardan veri taşındığı iddiaları kapsamında da 50 kiÅŸinin ifadesi alındı.
SoruÅŸturmadan Savcı Åžadan Sakınan'ın alınması sonrası Savcı Yücel Erkman TÜBÄ°TAK'tan KPSS soruÅŸturması kapsamında rapor hazırlama talimatı verdi. TÜBÄ°TAK'ın raporu doÄŸrultusunda yeni operasyon kararı alındı.

32 kişi tutuklandı

Geçen ay yapılan operasyonda gözaltına alınan 62 kiÅŸiden 32'si 'suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak', 'resmi belgede sahtecilik', 'kamu kurum ve kuruluÅŸlarının zararına dolandırıcılık', 'suç delillerini yok etme', 'görevi kötüye kullanma' ve 'yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme' suçlarından tutuklandı. 30 kiÅŸi de adli kontrol ÅŸartıyla serbest bırakıldı.

Eski savcı hakkında suç duyurusu

Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, daha önce soruÅŸturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili Åžadan Sakınan hakkında 'delil niteliÄŸi taşıyan sınav kitapçıklarının imha edildiÄŸi' gerekçesiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulundu.

HSYK geçen Aralık ayında Sakınan hakkında 'mal varlığında yaÅŸanan ciddi artış' nedeniyle soruÅŸturma izni vermiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.