Sosyal Medya

Güncel

İşte HDP'nin seçim vaatleri

AK Parti ve CHP'nin seçim bildirgelerini açıklamasının ardından HDP de İstanbul'da bildirgesini basın toplantısıyla açıkladı.



HDP'nin seçim bildirgesini açıkladığı toplantıda ilk konuÅŸmayı yapan HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Figen YüksekdaÄŸ, "Bu bildirgeyi biz kadınlar, grevdeki iÅŸçiyle, yeni bir yaÅŸam için mücadele eden öÄŸrencilerle, eÅŸit yurttaÅŸlık mücadesi veren LGBT'lilerle yazdık" dedi."Bu bildirgede bir Türkiye'yi birleÅŸtirecek ve deÄŸiÅŸtirecek gücü ayaÄŸa kaldıracağız" diye devam eden YüksekdaÄŸ, "Bildirge sultanın kâbusu ve bütün Türkiye halklarının hayalidir ve inancıdır. Onlar kâbus görmeye baÅŸladılar, daha çok kâbus görecekler" diye devam etti. 

YüksekdaÄŸ bildirgenin açıklanması öncesi sunuÅŸ konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Programıyla bu kadar eÅŸ anlamlı hale gelmiÅŸ baÅŸka bir parti göremezsiniz. Bildirge, HDP'nin gittikçe büyüyen siyasi yürüyüÅŸü üzerinden sizlere yansıdı. Bu yeni yaÅŸam ilkelerinin yaÅŸama geçirilme gücü olduÄŸunu çok iyi biliyoruz. Bu programı bizlerin gücüyle hayata geçirdiÄŸinizde Türkiye'de her ÅŸey çok farklı ve çok güzel olacak. Barışın, adaletin, eÅŸitliÄŸin, iÅŸçilerin, kadınların ve tüm ezilenlerin yeni bir yaÅŸam alanına kavuÅŸması için tüm toplumu bu bildirgenin içinde yer almaya davet ediyoruz." 

'Teklik deÄŸil birlik'

YüksekdaÄŸ'dan sonra konuÅŸan DemirtaÅŸ ise konukları Kürtçe selamladı. DemirtaÅŸ, "Bizler yıllardır yürüttüÄŸümüz mücadeleden damıttığımız bildirgeyi sizlerle paylaşıyoruz. Bizler büyük bir hazinenin üzerinde oturan yoksullar olmaktan bıktık artık. Bizler çok dilli, çok kültürlü yapımızla alay edilmekten bıktık. Hergün silah sesi, gaz ve cop görmekten usandık. Artık birbirimizden korkmadan, birbirimize inanarak barış içinde yaÅŸamak istiyoruz. Bizler Türkiye toplumunun tamamı ortak bir kimlikte birleÅŸeceksek bu teklik üzerine deÄŸil birlik üzerine inÅŸa edilmiÅŸ birlik üzerine olabilir. Medeniyetin beÅŸiÄŸi dediÄŸimiz bu coÄŸrafyada insanlığı merkeze koyarak yeni bir baÅŸlangıç yapmak zorundayız. Bütnülüklü bir sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi öneriyoruz. Yepyeni bir Türkiye'yi ancak radikal bir dönüÅŸümle inÅŸa edebiliriz. Bizim programımızda yukarıdan 'biz yapacağız' yoktur. Hiçbir ÅŸey Ankara'dan göründüÄŸü gibi deÄŸil. Sokaklar Ankara'daki ensesi kalınların gördüÄŸü gibi deÄŸil" diye konuÅŸtu. 

'Kadın bakanlığı'

Tekrar söz alan YüksekdaÄŸ ise bildirgenin ayrıntılarını aktarırken "Anadilde eÄŸitim görebildiÄŸimiz, düÅŸüncelerimizi ve inançlarımızı özgürce ifade edebildiÄŸimiz bir yaÅŸam istiyoruz. Kadın olduÄŸumuz için horlanmadığımız, erkeklerle eÅŸit ücret aldığımız, iÅŸyerinde tacize, ayrımcılığa maruz kalmadığımız bir yaÅŸam istiyoruz. Bedenimize ve kimliÄŸimize sahip çıkabildiÄŸimiz bir yaÅŸam istiyoruz. Bir kadın bakanlığı kuracağız. Bu zamana kadar kadını aile sınırları içine hapseden, onun gördüÄŸü tüm ÅŸiddete karşı göz yumma politikası sergileyen bu erkek egemen sisteme karşı kadın bakanlığı sayesinde çok ciddi bir özgürleÅŸtirme hamlesi gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Kadın bakanlığı sadece kadınların hizmetinde çalışacak. Ev içi emeÄŸi sosyal devlet içine alacağız. Tüm mahallelerde anadilde ücretsiz kreÅŸler açacağız. Kadının sırtındaki yükü hafifleteceÄŸiz. 8 Mart'ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceÄŸiz. Kadın meclisleri kurulacak. Rojava ve Kobani büyük insanlık hareketinin elle tutulur örneÄŸi oldu. Kobani'de kadınlar IŞİD'e karşı direniÅŸte öncü rol oynadılar. O kadınların direniÅŸi bizlerin ruhudur.Yeni anayasanın kadınların merkez alındığı bir anayasa olmasını istiyoruz" dedi. 

'Gençlere aylık 200 TL'

DemirtaÅŸ da YüksekdaÄŸ'a dönüp, "Sadece birkaç erkek arkadaÅŸta homurdanma oldu" diyerek sözü aldı. DemirtaÅŸ bildirgenin 'gençlik politikalarını' okudu: 

"Gençlik politikalarının, gençlik meclisleri tarafından belirlenmesini savunuyoruz. Gençlerin kendi inancı, anadili, cinsel kimliÄŸiyle özgürce yaÅŸamasının önünü açacağız. 15-25 yaÅŸ arası istisnasız tüm gençlere 200 TL iletiÅŸim ve ulaşım desteÄŸi saÄŸlayacak genç yaÅŸam kartı hayatı geçireceÄŸiz. Bu kartla isterse internet, telefon ve ulaşımdan yararlanacak. Oy verme yaşını 16'ya, seçilme yaşını 18'e indireceÄŸiz. Adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız. Her gencin okuldaki baÅŸarı ve yeteneklerine göre istediÄŸi bölümde okumasını saÄŸlayacağız.

'Vicdani ret hakkı getireceğiz'

"YÖK'ü tümden kaldıracağız.Onun yerine bir koordinasyon kurulu kaldıracağız. 18 yaÅŸ üstü gençlerin sosyal güvenlik masrafları bizler tarafından karşılacak. Sansürsüz ve özgür internet eriÅŸimini tüm kent ve kamusal alanlarda ücretsiz olarak sunacağız. Vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanıyacağız. Eline silah almak istemeyen her genç bu haktan yararlanacak. Askerlik yapmak istemeyen gençler istedikleri zaman dilimi içinde kamu hizmeti yapabilmelerini hayata geçireceÄŸiz."

YüksekdaÄŸ ise LGBT'lilerle ilgili bölümü okudu: 

"LGBT'lilerin eÄŸitim, saÄŸlık, barınma gibi hakları ayrımcılığa karşı korunması ÅŸeklinde düzenleyerek bu yönde politikaları hayata geçireceÄŸiz. Hepimiz homofobik düzene karşı 'renklerini de al gel' diyoruz. GökkuÅŸağı renklerinde buluÅŸarak, o gökkuÅŸağının altında geçerek yeni bir yaÅŸama sahip olabiliriz. Her gün karşımıza çıkarılan trans cinayetlerini hep birlikte durduracağız. Ä°nsanlığımıza sahip çıkacağız."

'Çocuk iÅŸçilere son vereceÄŸiz'

DemirtaÅŸ bildirgenin çocuklarla ilgili bölümünü aktarırken ÅŸöyle konuÅŸtu: 

"Çocuk temelli alanlara yeterli kaynak ayrılmasını ÅŸart koÅŸacağız. Çocuk yoksulluÄŸuna son vereceÄŸiz. Her mahallede gıda bankası kuracağız. Gıda paketlerini ailelerimiz ücretsiz bir ÅŸekilde ailelerimiz temin edebilecek. Çocuk iÅŸçiliÄŸine son vereceÄŸiz. ÇocuÄŸa yönelik ÅŸiddete ağır cezalar getirmek için buradayız. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapatacağız."
'Demokratik özerkliÄŸi getireceÄŸiz'
"Sivil bir anayasa olacak. Demokratik özerkliÄŸi Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceÄŸiz. Vali dahil tüm yerel yöneticiler seçimle iÅŸbaşına gelecek. Siyasi yönetime yerelden katılım kanalları sonuna kadar bizlere açılacak. Bizler yönetilen deÄŸil kendi kendini yönetenler olacağız. EÅŸbaÅŸkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eÅŸbaÅŸbakanlık sistemini getireceÄŸiz. Hak aramak için yapılan tüm gösteriler meÅŸru sayılacak. 12 Eylül ürünü Milli Güvenlik Kurulu, JÄ°TEM gibi kurullara son verilecek. Ä°ÅŸkence insanlık suçu sayılacak ve zaman aşımı olmayacak."

'Seçim barajını kaldıracağız'

"En demokratik temsil olan nispi temsil sitemini getireceÄŸiz. Cinsiyet kotası ile temsilde eÅŸitlik saÄŸlanana dek pozitif ayrımcılık uygulanacak. Kürt sorunu adına baÅŸlayan süreçte Dolmabahçe mutabakatının 10 maddesini çözümün ilkeleri olarak kabul ettik. KoÅŸullar ne olursa olsun silahların susması ve demokratik çözümü savunacağız. "

'Hakikat komisyonları kuracağız'

"Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki vesayetine son vereceÄŸiz. Ä°ddia ve savunma makamlarını eÅŸit hale getireceÄŸiz. Adli kolluk teÅŸkilatı oluÅŸturacağız. Bu teÅŸkilattan savcılar kadar avukatlar da yararlanacak. EÄŸer adalet sistemini tarafız hale getirmek istiyorsak, avukatın bürosu adliyenini dışındaysa savcının bürosu hakimin odasının bitiÅŸiÄŸinde olamaz. Herkese anadilinde ücretsiz yargı getireceÄŸiz. Cezaevlerini sivil denetimlere açacağız. Ä°nsan hakları örgütleri, barolar istedikleri saatte cezaevlerini ziyaret edebilecek. Hasta tutsakların HDP iktidarı geldiÄŸi gün serbest kalmasını saÄŸlayacağız. Nefret suçları dışında kimse politik görüÅŸleri nedeniyle suçlanamayacak. Herkesi tarihle yüzleÅŸmeye çağırıyoruz. Soykırımları ve katliamların araÅŸtırılması için hakkikat komisyonları kuracağız. Geri dönüÅŸleri baÅŸlatacağız. Ä°ÅŸgal edilen tüm mülkler sahiplerine iade edilecek. Kentsel dönüÅŸüm ve HES'lerden vazgeçilecek. Koruculuk sistemini kaldıracağız. Sansüre karşı duracağız. Medya sahiplerinin baÅŸka sektörlerde faaliyet göstermelerine izin vermeyeceÄŸiz." 

'Zorunlu din dersi kalakacak'

"Özgürlükçü laiklik anlayışını getireceÄŸiz. Zorunlu din derslerine son vereceÄŸiz. Diyanet iÅŸleri baÅŸkanlığı kaldırılarak devletin din alanından elini çekmesi saÄŸlanacak. Devlet insanların inancıyla düzenleyici bir baskı aygıtı olmaktan çıkarılacak. Alevilerin tüm ibadet mekanları ibadethane olarak tanınacak. EÅŸitlik ilkesi çerçevesine ibadet mekanlarının hepsine kamusal destek saÄŸlacak. Tarihte yapılan soykırımlar nedeniyle halklardan özür dilenecek." 

Dış politika

"Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi için çaba harcayacağız. Ä°srail hükümetlerinin katliamcı politikalarına son vereceÄŸiz. Mazlum Filistin halkının bağımsız devleti kurması için her türlü desteÄŸi vereceÄŸiz. Kıbrıs’ta çözümü destekleyeceÄŸiz. Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargo kaldırılacak, Ermenistan sınırı açılacaktır. AB ile müzakere ve tam üyelik ilkelerimiz arasında yer alacak. Yabancı düÅŸmanlığı, yerinden edilme, uyuÅŸturucu kaçakçılığı, Ä°slamofobiyle mücadele için çalışacağız."

Çevre

“Tüm canlıların yaÅŸam hakkını savunacağız. Nükleer enerji yatırımlarını durduracağız. Siyasi iktidarın bir taraftan barajlar ve HES’ler yaparken bu elektrik kesintilerini neyle açıkladığını da merak ediyoruz. Ekolojik yıkıma yol açan maden iÅŸletmeciliÄŸine son vereceÄŸiz. Yenilenebilir enerjiye öncelik vereceÄŸiz. Kentsel dönüÅŸüm yerine yerine dönüÅŸüm projelerini destekleyeceÄŸiz." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.