Sosyal Medya

Güncel

'Tarihimizde kara sayfa yok'

Hükümet Sözcüsü Arınç, 1915 olayları ile ilgili olarak “Biz tarihimizde böyle bir kara sayfa olmadığına inanıyoruz” dedi ve bazı ülkelerde alınan “soykırım” kararlarının görüşlerini değiştirmeyeceğini söyledi.



Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nda yapılan 3. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Arınç 1915 olayları, seçim güvenliÄŸi, elektrik kesintileri ve özel güvenlikçiler hakkında açıklamalar yaptı. 1915’te Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nda gerçekleÅŸen ölümlerin “soykırım” olmadığını ve parlamentolarca alınan bu yönde kararların kendilerinin görüÅŸlerini deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸini belirtti.

“BM kriterlerine göre soykırım deÄŸil”

Arınç, BaÅŸbakan Ahmat DavutoÄŸlu'nun 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasına atıfta bulundu ve “Bunun 24 Nisan’a yaklaÅŸan günlerde dostane bir açıklama olduÄŸunu ve Osmanlı’nın ve halkının büyük kayıplar yaÅŸadığını biliyoruz.” dedi. Bazı parlamentolarca bu yönde kararlar alınsa da bu olayın BirleÅŸmiÅŸ Milletler kriterlerine göre soykırım olmadığını söyledi ve ÅŸunları belirtti:

“Bir kısım devletler belki soykırım olarak nitelendiriyor ama BM kriterlerine göre bu acının soykırım olarak nitelendirmenin yanlış olduÄŸunu ifade eden mükemmel bir açıklama oldu… Benim bildiÄŸim 70’den fazla parlamento ya da yerel aparlamento’da bu tür kararlar alındı. Hükümetler arası iliÅŸkilerde bu tür kararların psikolojik kararlar olunduÄŸu görülür. Bazı yerde alınan kararların nasıl alındığını biliyoruz. Hepsine karşı söylenecek sözümüz vardır.”

“Kimseye ihanet etmedik”

Arınç, HDP dışında TBMM’deki tüm partilerin ortak görüÅŸe sahip olduÄŸunu sa ÅŸu sözlerle belirtti;

“Biz tarihimizde böyle bir kara sayfa olmadığını inanıyoruz. Mazlum milletlerin hamisiyiz ve kimseye ihanette bulunmadık. Milleti sadıka denen ulus içinden çetelerin yaptığı ÅŸeyler vardır. BM’nin soykırım tarifi içine Türkiye’de 1915’te yaÅŸananlar girmez. Avrupa’dan farklı açıklamalar yapıldığında HDP hariç tüm ülke ortak fikrini ifade ediyor. HDP soykırım konusunda TBMM’ye dilekçe vermiÅŸtir. HDP’yi halkımız takdir edecektir. ABD ya da baÅŸka bir ülkede farklı bir karar alınsa da bugüne kadar söylediklerimizi söylemeye devam ederiz. Bu onu da birikimliyiz.”

HDP ve MHP’ye saldırılar

Hükümet Sözcüsü partilere yönelik saldırılarla ilgili ise ÅŸu açıklamada bulundu;

“Son günlerde gerçekleÅŸenler provakatif olaylardır. Kolluk güçlerimizi bu tür olayların sorumluların bir az evvel gerçekleÅŸmesi konusunda çalışıyorlar. AÄŸrı’da yaÅŸananlar HDP’nin bahsettiÄŸi gibi deÄŸil. Valimiz ve Ä°ç iÅŸleri Bakanı’nın belirttiÄŸi gibidir. Seçim güvenliÄŸini saÄŸlayacağız. Vaadimiz budur seçime giden ülkede kimsenin provakasyonuna izin vermeyeceÄŸiz. Özel güvenlik konusunda ne yapılırsa Hükümet tarafından seçimlerden sonra bir yasayla çözülecektir.”

Elektrik kesintisi, seçim güvenliÄŸi ve özel güvenlikçiler

Arınç elektrik kesintileri ile ilgili olarak “Elektrik arz ve güvenliÄŸi konusunda Enerji Bakanı bir sunumda bulundu. Kesintilerin seçimde tekrarlanmaması üzerine deÄŸerlendirme sunuldu.” dedi.

Seçim güvenliÄŸi ilgili olarak ise “Anayasamız gereÄŸi seçimler genel haklardandır. Seçimlerin dürüst bir ortamda gerçekleÅŸmesi de yargının teminatı altındadır.” açıklamasında bulundu
Arınç özel güvenlikçiler ilgili yapılacak muhtemel deÄŸiÅŸikliklerin de seçim sonrasında gerçekleÅŸeceÄŸini ÅŸu sözlerle belirtti;

“Özel güvenliÄŸin güçlendirilmesi ve denetim altına alınması görüÅŸüldü… Özel güvenlik konusunda ne yapılırsa Hükümet tarafından seçimlerden sonra bir yasayla çözülecektir. Bu bugün ve yarının meselesi deÄŸil.”

Bülent Arınç Çanakkale savaşının 100. yıl anmalarına 40 ülkeden devlet baÅŸkanı ya da temsilcisinin katılacağını da belirtti.

Kaynak: Al Jazeera
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.