Sosyal Medya

Ekonomi

'AB-Türkiye enerji çalışmaları hız kazanacak'

AB Komisyonu Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Sefcoviç, Türkiye ile hem gaz hem de TANAP'ın destekleyicisi olarak çalışmalarına hız vereceklerini söyledi.



AB Komisyonu Enerji BirliÄŸi BaÅŸkan Yardımcısı Maros Sefcoviç, "Enerjide tamamen güvenilir partnerimiz olan Türkiye ile hem gaz için transit ülke olarak hem de Trans Anadolu DoÄŸalgaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) destekleyicisi olarak çalışmalarımıza hız kazandıracağız" dedi.

Sefcoviç, yaptığı açıklamada, 25 Åžubat 2014'te kurulan Enerji BirliÄŸi ile herkes için güvenli, yenilenebilir, sürdürülebilir enerji planlarının oluÅŸturulmasının amaçlandığını söyledi.

Birlik olarak enerji kaynaklarının çeÅŸitlendirilmesine önem verdiklerini anlatan Sefcoviç, "Bu, Güney Gaz Koridoru'nun partnerlerimizle baÅŸarılı ÅŸekilde uygulanmasını da içeriyor. Bu baÄŸlamda enerjide tamamen güvenilir partnerimiz olan Türkiye ile hem gaz için transit ülke olarak hem de TANAP'ın destekleyicisi olarak çalışmalarımıza hız kazandıracağız" ifadelerini kullandı.

Sefcoviç, Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını içeren Türk Akımı Projesine iliÅŸkin de deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu projeye iliÅŸkin detayların henüz belli olmadığını hatırlatan Sefcoviç, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Avrupa BirliÄŸi sınırları içerisindeki diÄŸer projeler gibi, bu projenin de Avrupa BirliÄŸi yasalarına uygun olması gerekir. AB, 63 milyar metreküplük doÄŸalgazın taşınacağı projeyi desteklemedi ve Aralık 2014'te iptal edilen Güney Akım Projesi'nin alternatifi Türk Akımı oldu. Türk Akımı, daha önce iptal edilen Güney Akım Projesi ile Karadeniz'de aynı rotayı izleyecek.

Var olan altyapı ve muhtemel alternatifler göz önünde bulundurulduÄŸunda çok yüksek maliyetli mega projeler, Avrupa'ya gaz tedarik etmek için en doÄŸru yol olmayabilir. AB bu projeye dahil deÄŸil. Ancak gaz tedarikçisi Gazprom'un Türk Akımı ile ilgili planlarını kamuoyuyla paylaşır paylaÅŸmaz, Avrupa Komisyonu konuyu ekonomik ve teknik açıdan inceleyecek."

AB'nin, tekel konumundaki Rusya gibi gaz tedarikçilerine karşı aldığı tedbirleri de hatırlatan Sefcoviç, "Bundan sonraki yeni projelerin, halihazırda ki uzun dönemli gaz anlaÅŸmalarının parametreleri dahilinde ve ilgili taraflarla gerçekleÅŸtirilecek müzakerelerden sonra hayata geçirilmesini öngörüyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.