Güncel
Akdeniz'in 'en büyük' tekne faciası olabilir
Libya açıklarında yaklaşık 700 göçmeni taşıyan geminin batmasının ardından Avrupa'nın göçmen politikaları hedefte. Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, "Avrupa daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır da" dedi.
700 civarında göçmeni taşıyan geminin gece Libya açıklarında batmasının ardından Avrupa'nın göç ve göçmen politikaları tartışılıyor. Avrupa Parlamentosu BaÅŸkanı Martin Schulz "trajedi" diye nitelediÄŸi olayın ardından yaptığı açıklamada, "Avrupa daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır da. Sorumluluktan kaçan ülkelerin sayısı bir utanç ve baÅŸarısızlığında itirafıdır" dedi. Schulz Avrupa'nın mülteci ve göç politikalarını deÄŸiÅŸtirme zamanının geldiÄŸini söyledi ve "Sonunda Avrupa'da harekete geçmemiz için daha kaç insanın boÄŸulması gerekiyor?" diye de sordu.
‘Bu bir trajedi’
Almanya BaÅŸbakanı'nın sözcüsü Steffen Seibert, Angela Merkel’in olaydan dolayı ‘milyonlarca Alman gibi dehÅŸete kapıldığını’ söyledi.
Seibert, “Kurbanlar belki çaresizdi, belki de Avrupa’dan ümitliydi. Ancak ÅŸu anda yolda ölü bulundular. Bu bir trajedi. Ä°nsanlığa baÄŸlı olduÄŸunu hisseden bir kıta, kolay cevap olmasa bile cevap bulmak zorundadır” dedi.
Sözcüsü, Ä°talyan mevkidaşıyla konuÅŸan Merkel’in Libya’daki durumu da araÅŸtırmak gerektiÄŸi konusunda mutabık kaldıklarını belirttiÄŸini aktardı.
BM uyardı
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Ölenlerin sayısının doÄŸrulanması durumunda bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir" dedi.
Guterres, "YaÅŸanan kaza, Avrupa'nın insanları böylesi trajik bir sona iten nedenleri kapsamlı bir ÅŸekilde ele alması gerektiÄŸine iÅŸaret ediyor" ifadesini kullandı ve acilen harekete geçilmesi gerektiÄŸi uyarısında bulundu.
Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi de, "Akdeniz’de her gün bir trajedi yaÅŸanıyor" diye konuÅŸtu.
AB'den eyleme geçin çaÄŸrısı
Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) ise eyleme geçilmesi çaÄŸrısı geldi.
AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Akdeniz'de son günlerdeki trajik geliÅŸmelerden derin keder duyuyoruz. Gerçekler çok katı ve bu nedenle eylemlerimiz de cesur olmalı. Ä°nsan hayatı söz konusu ve AB bir bütün olarak eyleme geçmek için ahlâki ve insani sorumluluk altında" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, AB Komisyonu'nun Mayıs ortasında açıklayacağı yeni 'Avrupa Göçmen Stratejisi' için üye ülkelerle ve uluslararası örgütlerle danışma içinde bulunduÄŸu belirtilerek, "Yeni can kayıplarını önleyecek acil eylemlerin yanında tüm yönleriyle göçü daha iyi yönetecek kapsamlı yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
AB DışiÅŸleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada, "Çok kez 'bir daha asla' dedik. Åžimdi AB'nin bu trajedilere çözüm bulmasının zamanı geldi ve geçiyor. Ä°talya açıklarında yaÅŸanan ve Avrupa'nın güney sınırlarında her gün yaÅŸananlar dayanışma, insan haklarına ve herkesin onuruna saygı deÄŸerleri üzerine inÅŸa edilen bir birlik için kabul edilemez. Hep birlikte sınırlarımızı korumamız ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmemiz gerektiÄŸi gibi insan hayatını da hep birlikte korumalıyız" yorumunu yaptı.
Mogherini Pazartesi günü Lüksemburg'da toplanacak AB dışiÅŸleri bakanlarının gündemine göç konusunu da dahil ettiÄŸini ve insan kaçakçılığının ana rotalarından biri olan Libya'yla ilgili bazı öneriler sunacağını kaydetti.
Bu arada içiÅŸleri ve göçten sorumlu AB Komisyonu üyesi Dimitris Avramopoulos, Ä°spanya ziyaretini iptal ederek, AB dışiÅŸleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısına katılma kararı aldı.
Ülkeler tek başına yetersiz kalıyor
Akdeniz'deki son göçmen faciasının ardından 'Save the Children' adlı uluslararası sivil toplum kuruluÅŸu, arama kurtarma çalışmalarının yeniden baÅŸlaması için Avrupa BirliÄŸi liderlerini 48 saat içinde acil toplantıya çağırdı.
AB geçen yıl Akdeniz'deki arama kurtarma çalışmalarını birlik üyelerinin ortaklaÅŸa deÄŸil, ülkelerin tek tek yürütmesine karar vermiÅŸti. Dolayısıyla son dönemde Ä°talya açıklarında yaÅŸanan göçmen felaketlerine sadece Ä°talya'nın sahil güvenliÄŸi müdahale edebiliyor ve bu yardım yetersiz kalıyor.
Yüzlerce kiÅŸinin öldüÄŸü tahmin ediliyor
Yaklaşık 700 göçmeni taşıyan gemi gece saatlerinde Libya açıklarında battı. Gemiden yapılan imdat çaÄŸrısına Ä°talya sahil güvenlik gemileri, Malta donanması ve civardaki ticaret gemileri karşılık verdi. BaÅŸlatılan kurtarma operasyonunda ÅŸu ana kadar alınan bilgiye göre 49 kiÅŸi denizden çıkarıldı, 24 kiÅŸinin de cesedine ulaşıldı. Geri kalan yüzlerce kiÅŸinin öldüÄŸü tahmin ediliyor.
Gemiden kurtulan ve Sicilya'da Cannizzaro Hastanesi'ne kaldırılan bir kiÅŸi, gemide yaklaşık 950 kiÅŸi olduÄŸunu söyledi fakat bu rakamı yetkililer doÄŸrulamadı.
Ä°talya sahil güvenlik yetkilileri geminin battığı bölgenin Libya'nın 210 kilometre açığında olduÄŸunu, kurtarma operasyonunda ceset aramaya yoÄŸunlaÅŸacaklarını bildirdi.
Kazanın gece saatlerinde Portekiz bandıralı bir yük gemisinin, göçmen teknesine yardım etmek için yanaÅŸtığı sırada yaÅŸandığı belirtiliyor. Malta medyasında yer alan habere göre, Portekiz yük gemisini gören göçmenlerin aynı anda teknenin bir köÅŸesine doÄŸru toplandığı ve dengesi bozulan teknenin bu sırada battığı ifade ediliyor.
Akdeniz'in Lampedusa Adası açıklarında Ekim 2013'te meydana gelen iki ayrı tekne kazasında yaklaşık 600 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸti.
13 Nisan'da Libya’dan Avrupa’ya ulaÅŸmaya çalışan ve çoÄŸunluÄŸunu yanında anne-babası olmayan çocuk ve gençlerin oluÅŸturduÄŸu yaklaşık 400 göçmen boÄŸulmuÅŸtu.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'ne göre, yıl başından bu yana Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaÅŸan göçmen sayısı 35 bini geçti. Son kazada ölenlerin eklenmesiyle Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaÅŸamını yitirenlerin sayısı bin 600 olacak. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz'den Avrupa'ya ulaÅŸmış, 3 bin 500'ü yaÅŸamını yitirmiÅŸti
Kaynak: Reuters ve AA
Henüz yorum yapılmamış.