Sosyal Medya

Güncel

Soma sanıklarına alkışlı protesto

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davasının 5’inci duruşmasında, tutuksuz 4 sanığın daha savunmaları alındı. Madenci yakınları sanıkları alkışlarla protesto ederek, ‘Katiller, satılmışlar’ diye bağırdı.



Ä°HA'da yer alan habere göre, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi facianın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden ceza davasının ilk duruÅŸmasının 5’inci oturumunda tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi. Tutuksuz sanıklar Soner Günay, Nazmican NesiloÄŸulları, Hüseyin Alkan ve Batuhan Ünlüyol’un savunmalarını yaptığı duruÅŸmada sanık Ümit Åžahin de avukatının salonda olmadığı gerekçesiyle savunmasını yapmadı.

GAZ MASKELERÄ°NÄ°N BAKIMI YAPILIYORDU

Sanıklardan Soner Günay, kendisinin maden teknikeri olduÄŸunu ve devlet denetiminde olan iÅŸletmenin saÄŸlıklı bir ÅŸekilde iÅŸlemesini saÄŸlamakla görevli olduÄŸunu anlattı. 2011 yılından beri aynı gaz maskesini kullandığını ve maskenin çalışıp çalışmadığını açmadan bilemeyeceklerini anlatan Günay, gaz maskelerinin bakımlarının yapıldığını söyledi. Günay ayrıca, top atımları dışında madendeki karbonmonoksit ölçümlerinin 50 ppm üzerine çıktığına tanıklık etmediÄŸini de söyledi. Kendisinin R panosunda görevli olduÄŸunu kaydeden Günay, üzerine atılan suçlamaları kabul etmediÄŸini belirtti. Tutuksuz sanıklardan Ümit Åžahin ise avukatının mahkeme salonunda olmaması nedeniyle savunmasını vermedi.

ÜRETÄ°M Ä°ÇÄ°N BASKI YAPMADIK

Tutuksuz sanıklardan Nazmican NesiloÄŸulları ise kendisinin Park Teknik döneminden bu yana Soma Madenleri A.Åž.’de çalıştığını ve R-7 panosu 3 vardiya amiri olduÄŸunu belirtti. Çalıştığı panonun tam mekanize çalışan bir pano olduÄŸunu ve çalışanlara üretim için hiçbir zaman baskı yapılmadığını söyledi. Ocakta herhangi bir sıkıntı olduÄŸu zaman sıkıntı olan ayağın hemen kapatıldığını da kaydeden NesiloÄŸulları, “140 panosunda böyle bir sıkıntı olmuÅŸtu. Ä°ki defa ayağı külle kapattık. Bunları yaparken sensör verilerinin yüksek çıkmasını baÄŸlı olarak yapıldı. DeÄŸerler çok yüksek deÄŸildi ama Akın Bey’in talimatıyla bu ayaklar kapatıldı. Ocakta herkes görevini layıkıyla yerine getirmeye çalışıyordu. Çalıştığımız maden eskiden aynı iÅŸletmeyi kullanan Park Teknik’ten çok daha üstün teknolojiyi kullanıyordu” dedi. Olay günü kurtarma çalışmalarına da katıldığını kaydeden NesiloÄŸulları, “Ocakta sıkıntı olduÄŸu söylendi ve ocaÄŸa girdik. Sıcaklık ve koyu gri renkli bir duman vardı. Alev göremedim. Farklı bir koku vardı plastik kokusu gibi. Daha önce hiç almadığım bir kokuydu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÜRETÄ°M Ä°ÇÄ°N BASKI ÇOK AÄžIR BÄ°R SUÇLAMA

Tutuksuz sanıklardan Hüseyin Alkan ise savunmasında ÅŸunları söyledi:

“Ä°ki tam mekanize sistemden biri olan A Tam mekanize ayağının vardiya amiriyim. Üzerimize atılan üretim için baskı yapıyorlardı suçlaması çok ağırıma gitti. Bu suçlamayı kabul etmiyorum. Böyle bir baskı olması için bana baskı yapılması gerekir ki bana böyle bir baskı yapılmadı. Ben de iÅŸçilere bu yönde bir baskı yapmadım. Sensörlerdeki deÄŸerler sürekli olarak denildiÄŸi gibi 50 ppm üzerinde olsa bizim aÅŸağıda iÅŸimiz olmaz. Oradan dışarı çıkarız ama böyle bir durum söz konusu olmadı.”

Alkan’ın savunmasının ardından bazı ÅŸehit madenci aileleri Alkan’a tepki gösterdi.

SAVUNMASINI VERÄ°RKEN FENALAÅžTI

DuruÅŸmanın sabah bölümünün son tutuksuz sanığı olan Batuhan Ünlüyol ise, 2013 yılında madende gaz izleme biriminde iÅŸçi olarak çalışmaya baÅŸladığını ve yer üstünde görev aldığını belirterek, “Yer altındaki gaz ölçümlerinde herhangi bir sıkıntı olduÄŸunda bunu amirlerimize bildirmekle görevliyim. Gaz ölçümü 50 ppm üzerine çıktığında durumu vardiya amirine bildiririm. Genelde bu yükselme top atımından kaynaklandığında 10-15 bazen 20 dakikada deÄŸerler düÅŸmeye baÅŸlar. Ocakta çalışmayan sensörler yoktu. Önümüzde 48 cihazın göstergeleri vardı ve hepsi de normal deÄŸerlerde. Akın Bey ve Mehmet Bey her gün düzenli olarak gelir ve izlemeleri yakından takip ederlerdi” dedi.

Ünlüyol savunmasını verdiÄŸi sırada fenalaÅŸtı. Mahkeme baÅŸkanının talimatıyla duruÅŸma salonuna giren saÄŸlık ekipleri, Ünlüyol’a ayakta tedavi uyguladı. Tansiyonunun düÅŸtüÄŸü belirlenen Ünlüyol, savunmasına oturduÄŸu yerden devam etti.

SANIKLARA ALKIÅžLI PROTESTO

Ailelerden bazıları Ünlüyol’a tepki gösterirken, “Kendini çok yorma, eksik bir ÅŸeyler söylersin. GeçmiÅŸ olsun” dediler. Mahkeme BaÅŸkanının duruÅŸmaya saat 13.30’a kadar ara verdiÄŸini belirtmesi üzerine aileler sanıkları alkışlarla protesto ederek, ‘Katiller, satılıklar’ diye tepki gösterdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.