Güncel
Şimşek: Yapsınlar Nobel'i hak ederler
CHP'nin açıkladığı seçim vaatlerinin bütçe açığını 9 kat arttıracağını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kaynağın üçte birini açıklasınlar, CHP'ye oy vereceğim" dedi. Şimşek, ekonomiyi krize sokmadan vaatlere gereken kaynağı bulmaları halinde CHP'nin "Nobel ödülünü hak edeceğini" söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, CNN Türk televizyonunda CHP’nin seçim vaatlerine deÄŸerlendirdi. ÅžimÅŸek, “Bu vaatlerin kaynağının üçte birini açıklasınlar, ben CHP’ye oy vereceÄŸim” dedi. Bakan ÅžimÅŸek, muhalefetin vaatlerinin popülist olduÄŸunu ve uygulanması halinde ekonomiyi krize sokacağını savundu.
“Vaatlerin cari açığı patlatacağını” söyleyen ÅžimÅŸek, muhalefetin bu vaatleri destekleyecek kaynağı göstermesi halinde “Nobel ödülü hak edeceÄŸini” söyledi.
‘Ek maliyet 149,5 milyar lira’
ÅžimÅŸek, “Ya sayı saymasını bilmiyorlar ya da hiç ekonomi yönetmediler. Biz dün bu vaatlerin maliyetlerini çıkardık. Bu vaatlerin ek maliyeti en az 149,5 milyardır” diye konuÅŸtu.
Gelecek yıl bütçe açığını 16 milyar lira olarak öngördüklerini belirten Bakan ÅžimÅŸek, emekli maaşının vaat edildiÄŸi gibi bin 500 liraya çıkarılması halinde 37,5 milyar lira ilave bütçe gerektiÄŸini söyledi.
Bayramlarda fazladan birer maaÅŸ verilmesi durumundaysa 26 milyar lira ek bütçe gerekeceÄŸini söyleyen Ekonomi Bakanı, bütçe açığının dört katının aşıldığına dikkat çekti.
“Bunlar içi boÅŸ vaatler. Bunlar gerçekleÅŸse, Türkiye yeniden IMF’nin kapısını çalar” diyen Mehmet ÅžimÅŸek, iÅŸsizlere asgari ücret karşılığı eÄŸitim vaadinin maliyetinin ise 8 milyar lira olacağını söyledi. Bakan ÅžimÅŸek, “Bu vaatlerin uygulanması kriz çaÄŸrısıdır, IMF çaÄŸrısıdır” dedi.
ÅžimÅŸek, aile sigortası kapsamındaki engellilere ilave 400-600 lira yaÅŸam aylığının maliyetinin 6,8 milyar lira olduÄŸunu söyledi.
Bakan ÅžimÅŸek, ekibinin hesaplamalarına göre okullarda ücretsiz öÄŸle yemeÄŸi vaadinin 5 milyar liraya, saÄŸlık hizmetlerinden alınan katılım payının kaldırılması vaadinin ise 2,5 milyar liraya mal olacağını belirtti.
‘Biz aptal mıyız?’
Bakan ÅžimÅŸek, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ‘Koalisyon iflas getirir’ sözü hatırlatıldığında, ”Bu yaklaşımla getirir” dedi.
Mazot fiyatlarını örnek gösteren Bakan, “Biz de seçim kazanmak isteriz. Biz aptal mıyız? Niye bunları uygulamaya koymuyoruz? Bu bizim ithal ettiÄŸimiz bir ürün. Biz mazottan aldığımız vergiyi eÄŸitime, saÄŸlığa harcıyoruz” diye konuÅŸtu.
Türkiye’nin enerji ithalatına yılda 55 milyar dolar ödediÄŸini belirten ÅžimÅŸek, “Bir ürünün fiyatını üçte birine indirirseniz, onun tüketimi artar. Bu zihniyet tüketecek yakıt bulamaz” diye konuÅŸtu.
“Bakanlık mükemmel deÄŸil, hatalar olabilir” diyen ÅžimÅŸek, görev süresince vergiyi hiçbir zaman siyaset aracı olarak kullanmadıklarını söyledi.
‘Nobeli hak ederler’
CHP’nin vaatlerindeki harcamalar ile kaynakların tutarsız olduÄŸunu söyleyen ÅžimÅŸek, “Hangi vergileri arttıracaklarını, nereden borç bulacaklarını, cari açığı patlatmadan, Türkiye’yi krize götürmeden bütün bunları yapsınlar, Nobel ödülünü hak ederler” dedi.
ÅžimÅŸek, “Çıksınlar bana kaynağını ortaya koysunlar. Ben de CHP’ye oy vereceÄŸim derim. Bırak 149,5 milyar lirayı, üçte birini açıklasınlar ben CHP’ye oy vereceÄŸim” dedi.
“Merak ediyorum bunu Kemal DerviÅŸ’e sormuÅŸlar mı” diyen ÅžimÅŸek, “Bunu uygulamanızın ilk yılı sonunda hiper enflasyonu göze almazsanız, IMF’nin kapısını çalarsınız. CHP’nin içinde hazineden, maliyeden arkadaÅŸlar var. Merak ediyorum buna inanıyorlar mı” diye konuÅŸtu.
‘Geçici kriz deÄŸil yavaÅŸlama var’
Bakan ÅžimÅŸek, ekonomideki son geliÅŸmeleri de deÄŸerlendirdi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ekonomideki durum için kullandığı ‘Geçici kriz' ifadesine tam olarak katılmadığını belirtti.
“Geçici yavaÅŸlama var ama kriz diye tanımlanamaz. Türkiye geçen yıl 2,9 büyüdü” diyen ÅžimÅŸek, “Nüfus genç. 400 bin iÅŸsiz artmış. Ama Türkiye 1,3 milyon kiÅŸiye iÅŸ buldu. Ben buna kriz diyemem” dedi.
Dolar kurundaki artış
Bakan ÅžimÅŸek, ABD Doları’nın tüm dünyada ortalama yüzde 22 deÄŸer kazandığını söyledi.
Doların deÄŸer kazanışıyla Merkez Bankası’na iliÅŸkin tartışmaların aynı döneme rastladığını söyleyen Bakan, “VatandaÅŸta böyle bir algı bu oldu. ‘Merkez Bankası ile tartışıldı, Dolar yükseldi’ dendi. O tartışma yaÅŸanmasaydı oran daha az olabilirdi belki, bilemiyorum. Ama yine de lirada düÅŸüÅŸ olacaktı” diye konuÅŸtu.
Enflasyonun geçen yıl yüzde 8,2 olduÄŸunu söyleyen Bakan, oranın ÅŸu anda yüzde 7,5 civarında olduÄŸunu ve çekirdek enflasyon göz önüne alındığında gidiÅŸatın yüzde 7’ye doÄŸru olacağını söyledi.
‘Bu sene tarım çok iyi olacak’
Gıda fiyatları artışında geçen yıl artış yaÅŸandığını anımsatan ÅžimÅŸek, “Geçen sene büyük kuraklık vardı. Bu sene yok. Bu sene tarım çok iyi olacak. Tarım küçülmeseydi, Türkiye geçen yıl yüzde 3,5 büyüyecekti” diye konuÅŸtu.
‘Kiralarda israf yok’
Kamu harcamalarında israf yapıldığına dair eleÅŸtirileri yanıtlayan Bakan ÅžimÅŸek, “Geçen sene öÄŸrenciler için kiraladığımız yurtlar dahil, toplam kira giderimiz 450 milyon lira civarı. Bütçenin binde biri deÄŸil” diye konuÅŸtu.
Makam araçları konusunda da israf iddiaları olduÄŸunu söyleyen Mehmet ÅžimÅŸek, “Geçen sene kamunun elindeki tüm araçların yakıt ve satın alma maliyeti 3,3 milyar liradır. Bütçenin yüzde biri bile deÄŸil” dedi.
Bakan ÅžimÅŸek, “Bütçenin en büyük kalemi personeldir. Tasarruf yapacağız diyorlar. MaaÅŸları arttırarak tasarrufu nereden yapacaksınız” diye sordu.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.