Sosyal Medya

Güncel

Özel güvenlikçilere kötü haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği ‘özel güvenlik görevlileri’yle ilgili hazırlanan ve seçim sonrası gündeme gelmesi beklenen taslak çalışmanın ayrıntıları yayınlandı.



Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Ä°stanbul Adalet Sarayı’nda ÅŸehit edilmesinin ardından, sayıları her geçen gün artan özel güvenlik firmaları ve özel güvenlik görevlileri tartışma konusu oldu. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da kamu kurumlarındaki özel güvenliÄŸin durumunun gözden geçirilmesi ve gerekirse kaldırılması gerektiÄŸini dile getirdi. Özel güvenlik uzun süredir Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir konuydu. Jandarmayı Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlayan yasal düzenlemede de konuyla ilgili çalışma yapılmış ama Meclis gündemine gelmemiÅŸti.

PARALEL YAPIYLA GÜNDEME GELDÄ°

Özel güvenlik konusu, 17-25 Aralık sürecinden sonra gündeme geldi. Özel güvenlik sertifikası alanların sayısının 1 milyonu aÅŸtığı, bunların 280 bininin aktif olarak çalıştığı ifade ediliyor. Emniyet TeÅŸkilatı’nın 270 bin personeli olduÄŸu göz önünde bulundurulduÄŸunda, ‘güvenlik görevlisi’ adı altında faaliyet gösteren bu kadar büyük bir kitlenin denetimsiz ve standart dışı olamayacağı belirtiliyor. Bunların 180 bininin kamu kurumlarında görev yaptığı ve 80 bininin silah taşıdığı vurgulanıyor. Bu personelin; fiziki yeterlilik, sosyo psikolojik açıdan denetimleri de saÄŸlıklı yapılamıyor. Buna, aldıkları düÅŸük ücretler ve olumsuz çalışma ÅŸartları da eklendiÄŸinde sorun daha da büyüyor. Bir yetkili, bu konuyla ilgili “Özel güvenliÄŸe çoÄŸunlukla kalıcı bir meslek olarak bakılmıyor. Gençler askere gitmeden önce asgari ücretle çalışabilecekleri geçici bir iÅŸ olarak görüyor. Ya da emekli olduktan sonra ek bir iÅŸ olarak düÅŸünülüyor. Standartlar çok kötü. Silah teslim ettiÄŸiniz adamları, testten geçirmeniz lazım. Belli koÅŸulları olmalı” deÄŸerlendirmesinde bulunuyor.

ALTERNATÄ°FLÄ° ÇÖZÜM

Konuyla ilgili Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve güvenlik bürokrasisinin hazırladığı taslak çalışmanın, seçim sonrasında siyasi iradenin vereceÄŸi karara göre gündeme getirileceÄŸi belirtiliyor. Taslak çalışmanın ayrıntılarında ÅŸunlar var:

KAMUDA Ä°STÄ°HDAM: Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında taÅŸeron olarak adlandırılan özel güvenlik firmalarına baÄŸlı, özel güvenlik elemanları istihdam edilmeyecek. Kurumlar, isterlerse kendisi ‘güvenlik’ kadrosu oluÅŸturacak.

POLÄ°SLÄ°ÄžE GEÇÄ°Åž: Güvenlik elemanları arasında yaÅŸ, eÄŸitim, fiziki yeterlilik gibi kriterleri karşılayanlar, sınavla Emniyet TeÅŸkilatı’na polis olarak girebilecek. Üniversite mezunları arasından seçilecek bu adayların polisliÄŸe baÅŸvuru kriterlerini taşıması gerekiyor. Sınavı geçenler 1 yıl polis eÄŸitim merkezlerinde eÄŸitime alınacak.

KORUMA MEMURU: ‘Koruma memurluÄŸu’ sistemi de gündeme alındı. Polis dışında bir kadro olarak düÅŸünülen koruma memurları; stadyumlarda, üniversitelerde, hastanelerde ve bazı hassas kurumlarda görev yapacak.

SÄ°LAHLI-SÄ°LAHSIZ: Koruma memurlarının hepsinin silah taşıması gerekmiyor. Bazı kurumlarda koruma memurları, ateÅŸli silah yerine, ÅŸok tabancası gibi ateÅŸsiz silah ve özel ekipmanlar taşıyacak.

ÖZEL SEKTÖR: Özel sektör firmalarına “Koruma görevlilerinizi kendi kadrolarınızda istihdam edin” denilecek. Bu düzenleme yürürlüÄŸe girdiÄŸinde özel güvenlik firmalarının çoÄŸunun kapanacağı düÅŸünülüyor. Bu ÅŸirketlerin, sitelerin güvenliÄŸini saÄŸlamada görev yapabileceÄŸi belirtiliyor. (Habertürk 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.