Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Yerli uydu için çalışmalara başlandı

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yapımı için TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, TAI, ASELSAN ve Ctech sanayi kuruluşları çalışmalara başladı.



Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, Türkiye'nin ilk yerli haberleÅŸme uydusu Türksat 6A'nın yapımı için TÜBÄ°TAK Uzay Teknolojileri AraÅŸtırma Enstitüsü, TAI, ASELSAN ve Ctech sanayi kuruluÅŸlarının çalışmalara baÅŸladığını açıkladı.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uydunun, Türksat'ın 3A, 4A ve 4B uydularının yapımında görev alan 33 mühendisin de aralarında bulunduÄŸu 354 kiÅŸinin çalışmasıyla 5 yılda tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Uydunun yapım aÅŸamalarının kontrolü için Türksat içinde 15 kiÅŸilik Türksat Proje Ä°zleme Ekibi kurulduÄŸunu belirten Gül, "Tasarım ve üretim faaliyetlerini adım adım izleyeceÄŸiz. Uydu ne durumda, hangi parçalar yapıldı, programa uygun gidiyor mu diye takip ediyoruz" diye konuÅŸtu.

Uydunun, 548 milyon lira olan bütçesinin, 398 milyon lirasının UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı, kalan kısmının ise TÜBÄ°TAK Kamu AraÅŸtırmaları GeliÅŸtirme Grubu tarafından karşılanacağını kaydeden Gül, yerli mühendislik ve tasarımla yapılacak uydunun 2020'de uzaya fırlatılmasının hedeflendiÄŸini dile getirdi.

Türksat 6A uydusunun, 42 derece doÄŸu boylamında iÅŸletileceÄŸini  anlatan Gül, "Türksat 6A, Avrupa, Asya ve Türkiye kapsama alanlarına sahip olacak. Üzerinde 4 yedek toplam 20 aktarıcının bulunacağı uydunun hizmet ömrü en az 15 yıl olacak" dedi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.