Sosyal Medya

Dünya

Netanyahu panikte! Ä°kinci kez telefon etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya ve İran'ın S-300 anlaşmasıyla ilgili Putin'le bir hafta içerisinde ikinci kez telefonda görüştü.



Ä°srail radyosunun haberine göre Netanyahu, dün gece Rus lider Putin ile yaptığı telefon görüÅŸmesinde, Moskova'nın Ä°ran'a S-300 teslimatını askıya alan kararı iptal etmesine yönelik tepki ve kaygılarını iletti. Putin'in ise söz konusu sistemlerin Ä°srail'in güvenliÄŸi açısından tehlike teÅŸkil etmediÄŸini, bunların saldırı deÄŸil savunma sistemi olduÄŸunu vurguladığı ifade edildi. 

Netanyahu'nun, S-300 konusuyla ilgili Putin'le bir hafta içerisinde ikinci kez telefonda görüÅŸtüÄŸü belirtildi. 

Öte yandan haftalık bakanlar kurulu toplantısından önce açıklamalar yapan Netahyahu, "Ä°ran'ın bölgede saldırganlığını arttırdığı bu dönemde, Rusya'nın Ä°ran'a S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin teslimi konusundaki kısıtlamaları kaldırma kararını çok tehlikeli bulduklarını" kaydetti.

Netanyahu ayrıca Ä°srail vatandaÅŸlarının güvenliÄŸi için gereken her ÅŸeyin yapılacağını da vurguladı. 

Rusya ve Ä°ran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaÅŸma imzalamış, ABD ve Ä°srail anlaÅŸmaya sert tepki göstermiÅŸti. Rusya, 2010'da BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin Ä°ran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaÅŸmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. Ä°ran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin ise 13 Nisan'da imzaladığı kararnameyle S-300 sistemlerinin Ä°ran'a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye transit geçiÅŸi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasağı iptal etti.

Ä°ran ile Rusya, ABD, Fransa, Ä°ngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluÅŸan 5 1 ülkeleri, Ä°ran'ın nükleer programı üzerinde aylardın süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaÅŸmaya varılması planlanan uzlaşıyla Ä°ran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Kaynak : AA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.