Sosyal Medya

Coğrafyamız

Port Said davasında 11 idam

Mısır’da Port Said Ceza mahkemesi, 74 kişinin öldüğü stad olayları davasında yargılanan 11 kişiyi idam cezasına çarptırdı



Mısır yasalarına göre idamlar konusunda son kararı mahkeme heyeti veriyor. Müftünün görüÅŸü mahkemeyi baÄŸlamıyor.

Pazar günü Hakim Muhammed Said Muhammed baÅŸkanlığında toplanan mahkeme, kamuoyunda ‘Port Said Katliamı’ olarak nitelendirilen davada nihai karar duruÅŸmasının 30 Mayıs’ta yapılmasına karar verdi.

Port Said kentinde 1 Mart 2012 tarihinde Ehli ve Mısri takımları arasında oynanan futbol maçında çıkan olaylarda 74 Ehli taraftarı ölmüÅŸ, yüzlerce kiÅŸi de yaralanmıştı. Olaylar Mısır basınında 'Port Said katliamı' olarak isimlendiriliyor.

Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Mısri takımları arasında oynanan maçtan sonra El Masri seyircisinin sahaya inmesi sonucu en az 74 kiÅŸi ölürken, yüzlerce kiÅŸi de yaralanmıştı. Bir grup taraftar, Port Said Stadı'nı ateÅŸe verirken bazı taraftarlar da olayları stat dışında askeri yönetim aleyhine gösterilere dönüÅŸtürmüÅŸtü.

Olayların meydana geldiÄŸi sırada ülke MareÅŸal Hüseyin Tantavi baÅŸkanlığındaki Yüksek Askeri Konsey tarafından yönetiliyordu.

Port Said Ceza Mahkemesi 2013 yılının Ocak ayında olaylarla ilgili yargıladığı 73 sanıktan 21’ine idam cezası vermiÅŸti. 28 kiÅŸi hakkında beraat kararı veren mahkeme, 45 kiÅŸiyi de bir yılla 25 yıl arasında deÄŸiÅŸen cezalara çarptırmıştı.

Mısır’da yargıtay,  6 Åžubat 2014’tePort Said davasında 62 kiÅŸi hakkında verilen kararı bozmuÅŸ ve yargılamanın yeniden yapılmasına hükmetmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.