Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD Ramadi merkezine saldırıyor

Irak’ta Anbar eyaletinin Ramadi kentini uzun süredir kuşatan IŞİD, kentin merkezine saldırı başlattı. Merkezi hükümet binasının etrafında birkaç bölge ve binayı ele geçirdi.



Anbar Eyaleti Terör ile Mücadele Birimi Genel Komutan Yardımcısı Abdulemir Hazraci, IŞİD’in ÅŸehir merkezine saldırdığını, ordu ve orduya destek veren ve gönüllü Åžii milislerden oluÅŸan El HaÅŸd El Åžabi milisleri ile ÅŸiddetli çatışmalar baÅŸlattığını söyledi.

Al Jazeera’ye konuÅŸan güvenlik kaynaklarına göre, kent merkezinin etrafında devam eden çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 40 kiÅŸi de yaralandı.

Hazraci, IŞİD’in saldırıda bomba yüklü iki aracın kent merkezine ulaÅŸtırmaya çalıştığını ancak ABD’nin öncülüÄŸündeki uluslararası koalisyon uçaklarının söz konusu iki araca saldırması sonucunda intihar saldırısını önlediÄŸini dile getirdi.

IŞİD’in planladığı intihar saldırısıyla Ramadi merkezinde güvenlik güçlerini hedef aldığını söyleyen Hazraci, örgütün intihar saldırısı giriÅŸiminde bulunmasının ardından merkeze doÄŸru ilerlemeye çalıştığını ifade etti.

Koalisyon Ramadi’de IŞİD’i bombalıyor

Anadolu Ajansı’na konuÅŸan Hazraci, koalisyon uçaklarının Ramadi’nin içinde farklı bölgelerde IŞİD’in mevzilerini vurduÄŸunu da söyledi.

Irak ordu kaynaklarına göre, koalisyon uçakları tarafından Ramadi'nin Elbu Ganim, Elbu Sude, Elbu Mahal ve Elbu Ferrac bölgelerinde IŞİD üyelerinin bulunduÄŸu mevzilere yoÄŸun hava saldırıları düzenleniyor.

Aynı kaynaklar bombardımanda 43 IŞİD üyesinin öldüÄŸünü, bir zırhlı aracın kullanılamaz hale geldiÄŸini söylemiÅŸti.

Ordu ve güvenlik kaynaklarına göre, IŞİD bulunduÄŸu bölgelerde halkı evlerini terk etmeye zorlamıştı.

Hava saldırılarıyla ilerleme durmuştu

Al Jazeera muhabiri Naser Åžedid, IŞİD’in Ramadi kentinin etrafındaki kuÅŸatmasını yoÄŸunlaÅŸtırdığını ve kente girmeye hazırlandığını aktardı. Ancak örgüt koalisyonun hava saldırılarının ardından ilerlemeyi durmuÅŸtu.

Åžedid, IŞİD ile Irak ordusu ve Irak ordusuna destek veren çoÄŸunluÄŸu Åžiilerden oluÅŸan El HaÅŸd El Åžabi milisleri arasındaki çatışmalarda 18 kiÅŸinin öldüÄŸünü aktardı. Çok sayıda yaralı olduÄŸu bilgisini de vermiÅŸti.

Ramadi'de güvenlik kaynakları ise, IŞİD'in kentin merkezine saldırdığını ve merkezi hükümet binasının etrafında birkaç binayı ele geçirdiÄŸini ifade etmiÅŸti.

Anbar Eyalet BaÅŸkanı Azal Abid, IŞİD’in, 16 Nisan 2015 PerÅŸembe günü Ramadi'yi kuÅŸattığını, örgüt ile çatışan güvenlik güçleri ve güvenlik güçleriyle birlikte hareket eden aÅŸiret üyelerinin ellerindeki silah ve mühimmatın tükenmesi nedeniyle Elbu Ganim, Elbu Sude, Elbu Mahal ve Sufiyye bölgelerini terk etmek zorunda kaldığını, söz konusu bölgelerin IŞİD’in eline düÅŸtüÄŸünü söylemiÅŸti.

Ä°badi hedeflerini açıklamıştı

Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi,15 Nisan 2015 ÇarÅŸamba günü Anbar’daki Habbaniye Askeri Üssü'ne ziyarette bulunurken, Tikrit’in IŞİD’in elinden alınmasının ardından bir sonraki hedefin Anbar olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

IŞİD Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmiÅŸti

Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmiÅŸti. Örgüt Irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüÅŸtü.

Suriye’de de geniÅŸ bir coÄŸrafyaya hâkim olan IŞİD ‘hilafet’ ilan ederek kurduÄŸu ‘Ä°slam Devleti’ne’ 'hicret' çaÄŸrısı yapmıştı.

Irak ordusu ve peÅŸmerge birliklerinin, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürdüÄŸü açıklanmıştı.

IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve ABD’li gazetecileri öldürmesinin ardından Washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluÅŸturdu.

Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduÄŸu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon Eylül ayında Suriye ve Irak’taki IŞİD’in mevzilerini havadan vurmaya ve Irak ordusuna destek vermeye baÅŸladı. IŞİD’e karşı mücadele koalisyonu, AÄŸustos 2014’te Irak’ta, daha sonra ise Suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları baÅŸlattı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, AÄŸustos ayından bu yana koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'de IŞİD'e ait 3 bin 222 hedefi vurduklarını açıklamıştı. Bu hedefler arasında 58 tank, 184 askeri araç, 673 askeri mevzi ve 980 üs veya bina bulunuyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.