Sosyal Medya

EÄŸitim

Deneme süresini geçemeyen öğretmen işten atılacak

KPSS ile atanan öğretmen 1 yıl aday öğretmen olacak. Performans değerlendirmesinde 50 puan alamayan aday öğretmen memuriyetten atılacak.



Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın, yüzbinlerce öÄŸretmeni ilgilendiren ÖÄŸretmen Atama ve Yer DeÄŸiÅŸtirme YönetmeliÄŸi, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun onayının ardından dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmelik, rotasyondan eÅŸ durumu atamalarına, öÄŸretmenlere ek hizmet puanı teÅŸvikinden aday öÄŸretmenliÄŸe getirilen performans sürecine kadar birçok yenilik getirdi.  Taslağı, Ekim 2014’te paydaÅŸların görüÅŸ ve önerilerine açılan, rotasyon ÅŸartı nedeniyle özellikle eÄŸitimciler tarafından eleÅŸtiri yaÄŸmuruna tutulan yönetmeliÄŸi, Hürriyet mercek altına aldı. Mevcut atama ve yer deÄŸiÅŸtirme esaslarına birçok deÄŸiÅŸiklik getiren yönetmeliÄŸinde öne çıkanlar özetle ÅŸöyle:

ROTASYONA GEÇÄ°CÄ° MADDE

30 Eylül 2015’ten itibaren aynı yerde 8 yıl görev yapan öÄŸretmenler rotasyona tabi tutulacak. YönetmeliÄŸe eklenen geçici madde doÄŸrultusunda rotasyon, 2014-2015 eÄŸitim öÄŸretim yılında kademeli olarak uygulanacak. 2014-2015’te 12 yıl, 2015-2016’da 11 yıl, 2016-2017’de 10 yıl, 2017-2018’de 9 yıl, daha sonraki yıl ise 8 yıl görev yapanlar rotasyona tabi tutulacak. Åžehit ve gazi yakını, engelli ve özel eÄŸitim okullardaki öÄŸretmenler rotasyondan muaf tutulacak. Sınıf öÄŸretmenleri 8 yıllık süreyi doldursalar bile atamaları için ilkokul 4’üncü sınıfı okuttukları eÄŸitim yılının sonu beklenecek. Ayrıca adı deÄŸiÅŸen, dönüÅŸen veya birleÅŸtirilen eÄŸitim kurumlarında geçen sürelerin tamamı 8 yıllık görev süresi hesabında dikkate alınacak.

DOÄžU’DAKÄ°LERE EK PUAN

Zorunlu hizmetinden sonra öÄŸretmen aynı yerde kalırsa ek hizmet puanı alacak. Azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için yüzde 25, ikinci yıl için yüzde 50, üçüncü ve sonraki yıllar için yüzde 100 hizmet puanı verilecek. Bu özellikle puanı yüksek olan okullarda, görev yapan öÄŸretmenlere tayin döneminde avantaj saÄŸlayacak.

ÖÄžRETMEN OLMAK ZORLAÅžIYOR

KPSS puanıyla ilk atamada atanan öÄŸretmen 1 yıl aday öÄŸretmen olacak. Aday öÄŸretmen performans deÄŸerlendirilmesine tabi tutulacak. Performans deÄŸerlendirmesini müfettiÅŸ, okul müdürü ve bir danışman öÄŸretmen yapacak. Performans deÄŸerlendirmesinde toplamda 50 puan alamayan öÄŸretmen memuriyetten atılacak. 50 puan alabilen öÄŸretmen ise MEB’in yapacağı yazılı ve sözlü sınava girecek. Bu iki sınavın ortalamasından 60 alan öÄŸretmenin aday öÄŸretmenliÄŸi bitecek öÄŸretmen olarak görevine devam edecek.

DERSHANE ÖÄžRETMENLERÄ°

Dershane öÄŸretmenleri 1 Temmuz-1 AÄŸustos 2015 tarihleri arasında MEB’e baÅŸvuracaklar. Dershanelerde 6 yıl çalışmış olan öÄŸretmenler, MEB’in açacağı münhal yerler için tercihte bulunacaklar.

KAYIP YAÅžAYANA KOLAYLIK

EÅŸi veya çocuÄŸu ölen öÄŸretmenler, eÅŸ veya çocuklarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde yer deÄŸiÅŸtirme isteÄŸinde bulunabilecek. Ayrıca ÅŸehit ya da gazilerin eÅŸ, çocuk, anne, baba ve kardeÅŸlerinden öÄŸretmen olanlara da kadro imkânları dahilinde tayinlerde öncelik verilecek. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde görevli öÄŸretmenlere bakanlığın uygun görmesi halinde yer deÄŸiÅŸtirme imkanı getiriliyor. Bu öÄŸretmenlerden zorunlu hizmetini yapmayanların, zorunlu çalışma yükümlüÄŸü bulunan illere tayinlerini istemeleri saÄŸlanacak.

EÅžLERE ÜÇ YIL SGK ÅžARTI

Ä°kisi de öÄŸretmen olanların eÅŸ durumuna baÄŸlı yer deÄŸiÅŸikliklerinde, ilde norm kadronun bulunmadığı hallerde, eÅŸleri öÄŸretmen ihtiyacı bulunan üçüncü bir il ve ilçede buluÅŸturulacak. YönetmeliÄŸin en merak edilen ve tartışılan maddesi eÅŸ durumu tayinleriydi.  EÅŸ durumuna baÄŸlı yer deÄŸiÅŸikliklerinde, öÄŸretmenin eÅŸinin bulunduÄŸu yerde kesintisiz üç yıl sigortalı olması gerekecek.

 

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.