Sosyal Medya

Güncel

Tapuda dolandırıcılığa son!

'TapuTakas' ile gayrimenkul alım satımı artık hem alıcı hem de satıcı açısından risksiz ve güvenli bir yapıda gerçekleşecek.



Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBÄ°S) ile Ä°stanbul Takas ve Saklama Bankası A.Åž. (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni 'TapuTakas' uygulamasıyla, gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir ÅŸekilde el deÄŸiÅŸtirecek.

Kurulan bu  teknolojik altyapıdan, ister bireysel ister kurumsal olsun, tüm gayrimenkul alıcı ve satıcıları belli bir ücret karşılığında faydalanabilecek. Alıcı ve satıcıdan iÅŸlem başına 70'er TL ücret alınacak.

Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸü ile Takasbank arasında 2014 yılı Aralık ayında imzalanan protokolle, gayrimenkul alım satımlarında mülkiyet hakkı ve satış bedelinin el deÄŸiÅŸtirmesi sırasında yaÅŸanan olumsuzlukların, iÅŸlemlere konu nakdin güvenilir ve tarafsız bir kurum olan Takasbank aracılığıyla transfer edilerek önlenmesi amacıyla yeni bir uygulama geliÅŸtirilmesi için mutabakat saÄŸlandı.

Ülke genelinde tüm tapu müdürlükleri tarafından tapu ve kadastro hizmetlerinin standart bir yapıda ve elektronik olarak yerine getirilmesi amacıyla 2012 yılı Mayıs ayında uygulamaya alınan TAKBÄ°S ile Takasbank bilgi sistemlerinin birleÅŸimiyle kurulan web tabanlı 'TapuTakas' uygulamasıyla, gayrimenkul alışveriÅŸi sırasında el deÄŸiÅŸtirecek tutar, Takasbank nezdinde açılan özel bir hesapta bloke edilerek satış iÅŸlemi gerçekleÅŸene kadar güvence altına alınacak.

Güçlü teknik altyapısı ve kullanıcı dostu ara yüzüyle gayrimenkul alım satım iÅŸlemlerinin dakikalar içerisinde elektronik olarak yerine getirilmesini saÄŸlayarak hem alıcı hem de satıcının banka ile tapu dairesi arasındaki koÅŸuÅŸturmacasına son verecek uygulamayla; alım satım iÅŸlemlerinde tahsilat gecikmesi, nakit taşıma esnasında yaÅŸanabilecek olumsuzluklar, nakdin sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler ile taraflar arasındaki güven problemi bertaraf edilmiÅŸ olacak.

AVANTAJLAR...

Tüm dijital ortamlara uygun olarak tasarlanan TapuTakas uygulaması sayesinde gayrimenkul alım satım iÅŸlemleri bilgisayar, tablet veya cep telefonu üzerinden gerçekleÅŸtirilebilecek.

Kurulan bu çaÄŸdaÅŸ, güvenli ve teknolojik altyapıdan, ister bireysel ister kurumsal olsun, tüm gayrimenkul alıcı ve satıcıları oldukça uygun bir fiyatla faydalanabilecek. Alıcı ve satıcıdan iÅŸlem başına 70'er TL ücret alınacak

Çevre ve Åžehircilik Bakanı Ä°dris Güllüce: “Türkiye; gerçekçi, sürdürülebilir ve vatandaÅŸ odaklı politikalar ile geliÅŸmeye devam etmektedir. 'Ä°nsanı yaÅŸat ki, devlet yaÅŸasın' düsturu ile hareket eden Bakanlığımız; insanımızın yaÅŸam kalitesini yükseltmeyi hedefleyerek, ülkemizi hak ettiÄŸi medeniyet seviyesine taşımanın gayreti içindedir. Bu doÄŸrultuda, Bakanlığımızca yürütülen çalışmalardan biri, 'TapuTakas' projesidir. Proje ile Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸü ile Takasbank arasında yürütülen ortak çalışma ile gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir ortamda el deÄŸiÅŸtirecektir. Böylece alıcı ve satıcı arasında güven ortamı saÄŸlanacak, satış bedeli kayıt altına alınarak güvenli ortamda tutulmuÅŸ olacaktır.Türkiye'nin aydınlık yarınlarını hep birlikte inÅŸa etmeye devam edeceÄŸiz, çünkü gelecek bize emanet.” diye konuÅŸtu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut GÜNEY: “Ülkemizde ilk tapu teÅŸkilatı 21 Mayıs 1847 tarihinde kurulmuÅŸtur. Günümüze kadar gelinen süreçte, Genel MüdürlüÄŸümüz yenilikleri, teknolojiyi takip ederek, hem kendini hem ülkemizi geliÅŸtirmeyi hedeflemektedir. Bu doÄŸrultuda, taşınmazlara yönelik politikaları belirleyen, yöneten lider kurum olmak ve daha kaliteli hizmeti hak eden vatandaşımıza, daha iyi hizmet sunmak ana amaçlarımızdandır.

Mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla neticelenen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi-TAKBÄ°S projesi, 2006 yılında 'Kamudan vatandaÅŸa e-hizmetler' kategorisinde birinci seçilmiÅŸti. bugün gelinen noktada, TAKBÄ°S üzerinden her gün daha iyisini yapabilmek adına sayısız projeler yürütülmektedir. Bu projelerden birisi de 'TapuTakas' projesidir. Bu proje ile gayrimenkul alım satım iÅŸlemlerinde vatandaÅŸlarımızın artık nakit paralarını yanında taşıma gereÄŸi kalmayacaktır. Nakit bedelin, kayıt altına alındığı, güvenilir ve tarafsız bir ortamda, mülkiyet deÄŸiÅŸikliÄŸinden sonra Takasbank aracılığıyla devri mümkün olacaktır. Genel MüdürlüÄŸümüz her gün daha iyisini yapabilmek için çalışmalarına devam etmektedir.” diye konuÅŸtu.

Takasbank Genel Müdürü Murat ULUS: “Bankamız, uzun süredir finansal piyasalarda gösterdiÄŸi “güven noktası olma” baÅŸarısını, TapuTakas Sistemi ile gayrimenkul piyasasına da taşımaktadır. Sadece konut deÄŸil, arsa, arazi, ofis gibi Tapu Müdürlüklerinde gerçek veya tüzel kiÅŸilerce gerçekleÅŸtirilen tüm alım satım iÅŸlemleri için kullanılabilecek olan TapuTakas Sistemi'nin Ülkemizin önemli bir ihtiyacını karşıladığına inanmaktayım.” diye konuÅŸtu.

Alıcı ve satıcının anlaÅŸmasını takiben Tapu Dairesi'nden alınan E-Ödeme (Makbuz) numarası ile www.taputakas.com.tr adresinden veya TapuTakas mobil uygulamasından sisteme giriliyor.

Satıcı E-Ödeme (makbuz) numarası ile birlikte gerekli bilgileri sisteme giriyor. Sistem tarafından oluÅŸturulan Takasbank Referans Numarasını (TVS Ref No) alıcıya iletiliyor. Alıcı E-Ödeme (makbuz) numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme giriyor.

Kimlik bilgileri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanıyor.

Alıcı ve satıcı tarafından girilen bilgilerin eÅŸleÅŸmesinin ardından alıcı tarafından gönderilen satış bedeli Takasbank nezdinde açılmış olan özel bir hesapta bloke ediliyor ve bu andan itibaren hem alıcı hem de satıcı için alışveriÅŸ süreci güvence altına alınmış oluyor.

Tapuda imzalar atıldıktan sonra satışın tescil edildiÄŸine dair Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden alınan bilgi ile birlikte, satış bedeli otomatik olarak satıcının sisteme kaydettiÄŸi banka (IBAN) hesabına Takasbank tarafından gönderiliyor.

Ä°ÅŸlemlerin her aÅŸamasında alıcı ve satıcı, cep telefonları üzerinden kısa mesaj ile bilgilendiriliyor.

Herhangi bir nedenle gerçekleÅŸmeyen satışlarda TapuTakas sistemi tarafından bloke edilen tutar alıcıya iade ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.