Coğrafyamız
Timsah gözyaşları
BM Güvenlik Konseyi’nde gerçekleştirilen toplantıda Suriye’deki saldırılarda 3 çocuğun ölümünün videosunu izleyen temsilciler, gözyaşlarını tutamadı. BMGK’da geçen ay kabul edilen karar tasarısında kimyasal kullanımı kınanarak sorumlulara karşı önlem alınacağı belirtilmiş; ancak suçluların tespiti için herhangi bir mekanizma getirilmemişti. Onbinlerce kişinin ölümünü sadece seyreden Batı’nın bu tavrı, timsah gözyaşları olarak yorumlandı.
Suriye’de son dönemde giderek artan klorin gazı saldırısı iddialarına iliÅŸkin BM Güvenlik Konseyi’nde Suriyeli doktorlarla basına kapalı toplantı gerçekleÅŸtirildi. Toplantıda Ä°dlib vilayetindeki Samin kasabasında 16 Mart’ta gerçekleÅŸtirilen saldırının ardından 1, 2 ve 3 yaÅŸlarındaki üç çocuÄŸun yaÅŸama döndürülmesi çabaları ve hayatlarını kaybediÅŸlerinin videosu izletildi.
HAREKETE GEÇÄ°LMELÄ°
Suriyeli Doktor Muhammed Tenari, saldırı sırasında bölgede helikopter seslerinin duyulduÄŸunu ve çamaşır suyuna benzer bir koku hissedildiÄŸini belirterek, hayatını kaybedenlerin çoÄŸunun çocuklar ve kadınlar olduÄŸunu söyledi. Doktorlardan Zaher Sahlul da Rusya, Çin ve Venezuela dışındaki tüm üyelerin saldırılara karşı olduÄŸunu belirterek, uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.
BÖLÜNMÜÅžLÜK AÅžILMALI
Sahlul, Konsey’de videonun gösterimi sırasında bazı temsilcilerin gözyaÅŸlarını tutamadığını belirterek, “Önemli olan bu duygusal atmosferi eyleme dönüÅŸtürebilmek” dedi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da toplantıya katılan herkesin gördükleri manzaradan çok etkilendiÄŸini anlatarak, Konsey’deki bölünmüÅŸlüÄŸü aşıp rejimin kimyasal saldırılarına karşı adım atılması gerektiÄŸini söyledi.
ATME'DE HAYAT ÇOK ZOR
Yaklaşık 60 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı 5 bin çadırlı Atme kampına, Esed rejiminin saldırılarına maruz kalan Suriyelilerin giriÅŸi hız kazandı. Ülkelerindeki iç savaÅŸtan kaçarak güvenli gördükleri Türkiye sınırı yakınındaki Atme bölgesinde oluÅŸturulan derme çatma çadırlarda yaÅŸayan Suriyeliler, çok zor ÅŸartlar altında yaÅŸam mücadelesi veriyor. Hatay’ın Reyhanlı ilçesi karşısında bulunan Suriye’nin Ä°dlib kentine baÄŸlı Atme kasabasındaki çadır kentte yaÅŸayan ve çoÄŸunluÄŸu çocuk ve yaÅŸlı Suriyeliler, gıda, su ve elektriÄŸin yanısıra saÄŸlık konusunda da sıkıntılar çekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.