Sosyal Medya

Coğrafyamız

Nasrallah: Yemen halkının arkasındayız

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, tüm dünyanın ve Müslüman ülkelerinin Yemen'de Husilere yönelik saldırılar düzenleyen Suudi Arabistan'a "dur" demesi gerektiğini söyledi.



Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'ta, Yemen halkı ile dayanışma toplantısında konuÅŸan Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, "Amerika ve Suudi Arabistan'ın ortaklaÅŸa gerçekleÅŸtirdiÄŸi Yemen saldırısını kınıyoruz. Her durumda ve herkese raÄŸmen Yemen halkının arkasındayız. Buna hiç kimse engel olamaz" dedi. 

Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilere karşı yürüttüÄŸü operasyonla ilgili, "Dediklerine göre, hayır ülkesi olan Suud Yemen'e savaÅŸ açıyor. Washington Büyükelçisi, ta Amerika'dan savaÅŸ ilan ediyor. Bunlar mı hayır ülkesi? Suud uçakları orayı bombalıyor. Müslümanların ve Arapların, terör ve tekfirci düÅŸünceyi yayan Suud rejimine 'Dur yeter' deme zamanı gelmiÅŸtir" diyen Nasrallah, Suriye rejimine de bu düÅŸünceye "boyun eÄŸmediÄŸi" için teÅŸekkür etti.

Nasrallah, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) iki gün önce aldığı Husilere silah ambargosu kararı için, "Ayrıntılarına girmeye, üzerinde konuÅŸmaya gerek yok. BMGK, her zaman olduÄŸu gibi kurbanları görmezden geliyor. Tıpkı Lübnan'da, Filistin'de, Gazze'de yaptıkları gibi" ifadesini kullandı.

Yemen'de sadece savaÅŸçılara deÄŸil, 24 milyon Yemenliye ambargo uygulandığını iddia eden Nasrallah ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Tıpkı Ä°srail'in, Gazze'ye yaptığı gibi siviller aç, susuz, ilaçsız, çaresiz bırakılıyor. Hem de tamamen Ä°srail'in de kullandığı gerekçelerle. Yemen'de sivil halk, resmi kurumlar, ordu hedef alınıyor. Zerre kadar aklı olan kimse bunun Hadi'nin geri getirilmesi için olduÄŸunu söyleyemez."

Nasrallah, Pakistan parlamentosuna koalisyona katılmama kararı aldığı için de teÅŸekkür etti.

'Suud'un operasyonu tam bir fiyasko'

Suud'un, CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi geri getirme hedefini gerçekleÅŸtiremeyerek "baÅŸarısız" olduÄŸunu savunan Nasrallah, ÅŸu ifadeleri kullandı.

"Amaç Hadi'yi geri getirmekse baÅŸarısız oldular. Hadi, ne Aden'e ne de Sana'ya dönemedi. Bu savaÅŸtan önce uzlaşı ile dönmesi mümkündü. Ama artık mümkün görünmüyor. Bunu ben deÄŸil, Yemenliler söylüyor. Suud da bunu yavaÅŸ yavaÅŸ anlayacak. Bu operasyon, hedef ve sonuç açısından bakılınca büyük bir fiyasko. Yemen halkının, ellerini kaldırıp teslim olacağını zannettiler. Suudi Arabistan, Yemen halkına önleyici bir darbe vurmak istedi. Böylece potansiyel olanı var ettiler. Olmayan bir tehdit var olan bir tehdide dönüÅŸtü. Suudi Arabistan, 'Yemenli kabileler güce saygı duyarlar' diye düÅŸünüyordun. Yanıldın. Yemen halkı intikamcıdır. Sen, çoluk çocuk katlettiÄŸin zaman bunu unutacaklarını mı zannediyorsun?" 

Yemen'deki krizin, "Arap-Ä°ran savaşı" olarak deÄŸerlendirilmesine karşı çıkan Nasrallah, "Dediler ki bu Arapların savaşı. 'Biz Arabız, siz Arap deÄŸilsiniz' dediler. Arap halkları, Suudi Arabistan'ı, Yemen saldırısı için yetkili mi kıldı? Kime karşı, gerçek Araplara karşı mı? Yemenlilerin dillerine, kıyafetlerine, kültürlerine, hamasetlerine, cömertliklerine bakın. EÄŸer Yemen Arap deÄŸilse gerçek Arap kimdir? Yemenlilerin, Arap ve Müslüman olduklarını ispat için hiçbir delile ihtiyacı yoktur" dedi. 

Mekke ve Medine'nin, "Yemen tehdidine" karşı korunması için, bazı Müslüman ülkelerden ve Suud'dan cihat çaÄŸrıları yapıldığını öne süren Nasrallah, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Peki bu kutsal iki beldeyi Ensarullah mı tehdit ediyor? Yemenliler, kutsal mekanlara, peygamberimize olan sevgileriyle meÅŸhurdur. Buralara bir tehdit olduÄŸu doÄŸrudur. Bu tehdit öncelikle IŞİD’tan gelmektedir. 'Gerçek tevhide aykırı olarak insanların, Kabe'nin etrafında toplanıp taÅŸlara taptıklarını' iddia eden onlardır. Suud Kralı,1926'da Hicaz'ı iÅŸgal ettiÄŸinde Vahhabi takipçileri, bütün tarihi eserleri ortadan kaldırıp, imha ettiler. Peygamber efendimizin kabrinin yıkılmasını istediler. Peygamberimizin kabrini yıkmadan önce sahabelerin, Peygamber eÅŸlerinin kabirlerini, evlerini imha ettiler. Peygamberimizin mezarı kalmıştı. O zaman tüm Ä°slam ümmeti ayaÄŸa kalktı. Hem Åžii hem Sünni alimler Peygamberimizin mezarının yıkılmasını beraberce engellediler. Benim yalan söylediÄŸimi iddia edenler tarih kitaplarına bakabilirler."

Suud ile IŞİD’in "aynı zihniyete" sahip olduÄŸunu iddia eden Nasrallah, "Irak'taki kültürel mirası yok eden zihniyetle Peygamberimizin kabrini yok etmek isteyen zihniyet aynıdır. Biri diÄŸerinin öÄŸrencisidir. Bu fetvalar kime ait? Kim bu düÅŸünceyi yayıyor, destekliyor, okullarında okutuyor? Suud yapıyor. Dünyadaki tekfirci ÅŸiddetin baÅŸ destekçisi Suud rejimidir" dedi. 

"Suud'un maskesi Bahreyn'de düÅŸtü"

Ä°ran'ın, Suudi Arabistan'la diyalogdan yana tavır izlediÄŸini söyleyen Nasrallah, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Suud'un maskesi Bahreyn'de düÅŸtü. Vifak Hareketi lideri ve yüzlerce hareket üyesi hapiste. Fakat Bahreynliler, ÅŸiddete baÅŸvurmadan siyasi çözüm arayışını ısrarla sürdürüyor. Ä°ran'ın, Bahreynlilere yardım etmesi meselesine gelince; Ä°ran yıllardır, her konuda Suud'un sürekli reddetmesine raÄŸmen diyalog yollarını araÅŸtırdı. Ä°ran Suud'la görüÅŸmek istiyor. Fakat Suud bu çaÄŸrılara kulaklarını kapatıyor."

Nasrallah, Yemen konusundaki tavrı nedeniyle Lübnan'daki eleÅŸtirilere cevap olarak ise, "Hizbullah olarak kimseyi baÄŸlayıcı bir ÅŸey söylemiyoruz. Ä°slam ümmetinin bir parçası olarak kendi tavrımızı aldık ve tüm açıklığımızla sesimizi yükselttik. Kimse tehditleriyle bizi susturabileceÄŸini zannetmesin. Lübnanlılara nasihatim ÅŸu; bu operasyonun baÅŸarılı olma ihtimali yok. Ä°yi düÅŸünün ve siyasi söylemlerinizi, taktiklerinizi ona göre yapın. Suriye konusunda anlaÅŸmazlığa düÅŸmüÅŸtük. Sonunda biz haklı çıktık. Esed iki aya düÅŸer demenizin üzerinden dört yıl geçti. Bu konuda da aynı hataya düÅŸmeyin. Suriye krizini nasıl Lübnan'a taşımak istemediysek Yemen krizini de Lübnan'a taşımak istemeyiz." Ä°fadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.