Sosyal Medya

Sağlık

Bonzai zehrinin zararları nelerdir? (Bonzai Nedir?)

Peki Bonzai nedir? bonzai nasıl bir maddedir? Bonzai'nin zararları nelerdir? Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık Bonzai ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.Bonzai kullanan sayısı gün geçtikçe artıyor.



Bonzai Dünyada'da en zararlı maddeler arasına girdi. Gençlerin daha çok kullandığı bu bitkisel tehlikeli madde kullanım belirtilerini ve maddenin özelliklerini Prof. Dr. Bekir Sami Uyanıkanlatıyor.

Bonzai nasıl bir maddedir?

Dünyada Spice, Bonzai Citrus, K2, Jamaican, Scope, Smoke gibi isimlerle bilinen, bazı kurutulmuÅŸ bitki yapraklarına emdirilmesiyle sıvı ve toz ÅŸeklinde ambalajlanıp saÄŸlığa zararlı olmadığı algısı oluÅŸturularak piyasaya sürülen; Bonzai, esrara benzer etkilere neden olan ve metabolizmayı tamamen tahrip eden uyuÅŸturucu bir maddedir.

Bu sentetik kannabinoidler, hastalıkların teÅŸhis ve tedavisi amacıyla laboratuvarlarda geliÅŸtirilmiÅŸtir. Ancak, uyuÅŸturucu olarak pazarlanan bonzai ürünleri içindeki, çok farklı miktar ve çeÅŸitteki bu sentetik maddeler, doÄŸal esrar ve eroine göre çok daha tehlikeli etkileriyle, beyin hücrelerinde kısa sürede hasara yol açar, ÅŸizofreniye benzer bir durum ortaya çıkarır ve ani kalp durmalarına neden olur.

Bonzainin doÄŸal ve bitkisel bir ürün olarak düÅŸünülmesi, kimyasal içeriÄŸi ve toksik etkileri ile ilgili bilgi sahibi olunmayışı insanların Bonzai'yi denemelerinde etkili olmaktadır. Solunum yoluyla (burundan çekilerek) alındığında, akciÄŸerler tarafından anında emilerek kana karışır. Beyin gibi diÄŸer organlara da yayılır ve etkileri dakikalar içinde görülmeye baÅŸlar. Ağızdan alındığında ise, sindirim sistemi tarafından emilmekte ve karaciÄŸerdeki metabolik aktiviteye baÄŸlı olarak etkileri daha geç görülür.

Bonzai alındıktan sonra vücuttaki etki süresi, içindeki etken maddelerin çeÅŸidine ve dozajlarına göre deÄŸiÅŸir ve saatlerce de sürebilir. Özellikle alkol ile birlikte kullanıldığında halüsinasyonlar, panik ataklar, kusmalar daha sık ve ağır olur. Ne yazık ki, ölüm tribi (vücudundaki uyuÅŸmalardan dolayı felç olacak hissine kapılma, bayılacak gibi olma, kalp kriziyle öleceÄŸini düÅŸünmek gibi içinden çıkamadığı hallerle çok yoÄŸun bir korku ve sıkıntının yaÅŸandığı, bir bakıma panik atak geçirme halidir) denilen bir tür panik atak geçiren birçok insan, yasadışı madde kullanımı nedeniyle hastaneye gidememekte ve bu vakalar ölümle sonuçlanabilmektedir.

Laboratuvar testleri ile Bonzai kullanıldığı tespit edilebilir mi?

Yasadışı birçok uyuÅŸturucu madde gibi Bonzai kullanılıp kullanılmadığı, idrar, kan, tükürük, saç ve ter testleri ile belirlenebilir. Ancak, hastane laboratuvarlarında çoÄŸunlukla, daha kolay ve hızlı sonuçlar alındığı için, negatif ve pozitif test sonucu veren idrar testleri kullanılır. Daha sonra ise, bu test sonuçları yorumlanarak çok daha hassas ve spesifik doÄŸrulama testi ile teyit edilir.

Bonzain kullanımının belirtileri nelerdir?

Bonzai kullananlarda, vücut sıcaklığı yükselir, aÄŸrı duyusu azalır, hareketleri yavaÅŸlar ve yüz ifadesi donuklaşır. Vücutlarını, kol ve bacaklarını farklı bir pozisyona sokarlar ve uzun süre öyle kalırlar. Bonzai, vücutta doÄŸal olarak bulunan kannabinoidlere göre, beyinde bulunan CB1 ve bağışılık sistemi ile ilgili CB2 reseptörlerini çok daha güçlü uyardığından etkileri daha uzun sürer. Bu nedenle Bonzai kullanımında ölüm oranları daha sık görülmektedir.

Bonzai kullanımının başlıca belirtileri şunlardır;

 BaÅŸ dönmesi

• Halüsinasyon, hafıza kaybı, duygu ve düÅŸünce bozuklukları, oryantasyon bozukluÄŸu

 Görme ve iÅŸitme ile ilgili, algıda bozukluklar

• Geçici felç durumu, bilinç kaybı

 AÄŸrılı uyaranlara duyarsızlık, nöbetler ve koma

• Çarpıntılar, ritim bozuklukları, kalp atışlarının artması, nabız yükselmesi, kan basıncında (tansiyonda) hızlı düÅŸme, ÅŸok, kalp krizi

 Nefes darlığı, öksürük, kas kasılması, göÄŸüs aÄŸrıları

• Ağız kuruluÄŸu, bulantı ve kusma, yutma güçlüÄŸü,

• Karın aÄŸrıları ve kanamalar gibi mide bağırsak etkileri

 Hareket bozuklukları, kaslarda aÄŸrı, sertlik ve kramplar

 Kan ÅŸekeri düÅŸüklüÄŸü

• Açlık hissi, iÅŸtah bozuklukları, sıvı kaybı

• Elektrolit bozuklukları, vücut ısısının yükselmesi, aşırı terleme gibi metabolik bozukluklar

Kimler tehlike altındadır?
UyuÅŸturucu madde kullanımına sebep olan birçok sorun ve faktörler, Bonzai kullanımında da geçerlidir. Ergenlik döneminde hassaslaÅŸan gençler baÅŸta olmak üzere, özellikle ailevi, sosyal ve kiÅŸisel olarak sorun yaÅŸayan 15-30 yaÅŸ arasındaki bireyler uyuÅŸturucu tacirlerin ve aracılarının tercih ettiÄŸi Bonzai risk grubunu oluÅŸturur.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.