Sosyal Medya

Dünya

İtalya Başbakanı'ndan Türkiye'ye küstah uyarı

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, 1915 iddialarını 'soykırım' olarak niteleyen Papa'ya destek verdi.



Ä°talya BaÅŸbakanı Renzi, Avrupa'nın ortak deÄŸerleri ve ortak fikirlerine saygılı olması konusunda Türkiye'yi uyardı ve Avrupa BirliÄŸi'ne giriÅŸin Ankara'nın elinde olduÄŸunu savundu. 

Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi, ABD ziyareti kapsamında dün Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde konuÅŸma yaptı.  Söz konusu üniversitede okuyan Furkan Pehlivanlı adlı Türk öÄŸrenci, Renzi ‘ye "Papa Francesco, 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanımladı. Ä°talya'nın bu konudaki resmi tavrını sormak istiyorum" sorusunu yöneltti.

TÜRKÄ°YE'YE KÜSTAH UYARI!

Renzi soruya ÅŸöyle cevap verdi:

"Ä°talya Hükümeti'nin bu konudaki pozisyonu oldukça açık. DışiÅŸleri Bakanımız, Türk hükümetinin Papa'ya karşı verdiÄŸi tepkiler konusunda pozisyonumuzu ortaya koydu. Papa, bir asır öncesinde olanlar için oldukça açık bir mesaj verdi. ErdoÄŸan ve mevkidaşımın (DavutoÄŸlu) tepkisi ise negatif oldu ve bunun üzerine DışiÅŸleri Bakanımız Paolo Gentiloni de Türk hükümetinin bu tepkisini eleÅŸtirdi."

''TÜRKÄ°YE SAYGI DUYMALI''

Renzi sözlerini "Ben Türkiye'nin bu yılki G-20 baÅŸkanlığının (15-16 Kasım 2015), tartışmaları bitirmek, geleceÄŸe yatırım yapmak için önemli bir adım olacağına inanıyor ve bunu umuyorum. Ancak Türkiye'nin de bu arada, ortak fikirler ve ortak deÄŸerlere saygı duyması gerekir" diye bitirdi.

Ä°TALYA 'RESMEN' SOYKIRIMI TANIMIYOR

Birçok mecrada Ä°talya'nın 1915 Olaylarını 'soykırım' olarak tanıdığı belirtilse de, söz konusu ülke hükümet düzeyinde resmen bunu kabul etmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.