Sosyal Medya

Güncel

İstiklal Mahkemeleri'nin çalışmaları açıklanacak

Meclis Başkanı Cemil Çiçek yarın İstiklal Mahkemeleri'nin çalışmalarını açıklayacak.



Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ä°stiklal Mahkemeleri'ne ait çevirileri yapılan belgeler 3 cillte toplandı. "Ä°stiklal Mahkemeleri" baÅŸlıklı birinci cilt 330 sayfadan, "Ä°stanbul Ä°stiklal Mahkemeleri" baÅŸlıklı ikinci cilt 286 sayfadan, "Elcezire Ä°stiklal Mahkemesi" baÅŸlıklı üçüncü cilt ise 290 sayfadan oluÅŸuyor.

MECLÄ°S'TE SATIÅžA SUNULACAK
Meclis'in ambleminin de yer aldığı ciltlerin baÅŸlıkları, Türkçe ve Osmanlıca yazıldı. 2'ÅŸer bin adet basılan ciltler Meclis'te satışa sunulacak.

Ciltlerde, Ä°stiklal Mahkemeleri karar defterlerinin aslı ve tercümesi yer alırken, mahkeme zabıtları ve diÄŸer belgelerin ise Osmanlıca asılları yer alıyor.

BUGÜNE KADAR ÖZENLE MUHAFAZA EDÄ°LDÄ°
Birinci cildin sunuÅŸ konuÅŸmasını yazan Cemil Çiçek, ayrı bölgelerde kurulan Ä°stiklal Mahkemeleri'ne ait bu evrakın, bugüne kadar arÅŸivde özenle muhafaza edildiÄŸini kaydetti. Çiçek, ÅŸunları kaydetti:

95 YIL SONRA
"TBMM BaÅŸkanlığı olarak, Kütüphane ve ArÅŸiv Hizmetleri BaÅŸkanlığımız tarafından analizi, tasnifi, elektronik ortama aktarılması ile mahkemelerin karar defterlerinin orijinal hali, çevirisi, zabıtları ve mahkemelere ait diÄŸer belgelerin yer aldığı bu çok önemli çalışmayı, yaklaşık 95 yıl sonra araÅŸtırmacıların hizmetine sunarak siyaset tarihimize önemli bir katkı yapmış olmanın haklı onurunu yaşıyoruz. Bu belgelerin internetten araÅŸtırmacıların kullanımına açılması ve kitap olarak da basılması, büyük devlet olarak tarihimize sahip çıkmamızın bir gereÄŸi olduÄŸu kadar, geçmiÅŸimizden dersler çıkararak, geleceÄŸe barış ve huzur içinde güvenle yürüdüÄŸümüzün de bir göstergesidir.

ÇALIÅžMALAR BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK
Ä°yi bir ekip çalışması sonucunda ortaya konan bu kitap, bu ha­liyle siyasi tarihimizin, özellikle Cumhuriyetimizin kuruluÅŸ yıllarına denk gelen çok önemli bir döneme ışık tutmakta ve bu alanda çalı­ÅŸan araÅŸtırmacılar için güvenilir bir baÅŸucu kaynağı olarak önemli bir boÅŸluÄŸu doldurmaktadır. Ä°stiklal Mahkemeleriyle ilgili yayın çalışmamız ÅŸüphesiz bununla sınırlı kalmayacak; bu 12 mahkemeden baskıya hazır hale getirilen Ä°stanbul ve Elcezire Ä°stiklal Mahkemelerinin karar defterleri ve zabıt­ları kısa sürede BaÅŸkanlığımız tarafından basılacaktır.

PEYDERPEY YAYINLANACAK
Çevirileri yapılan ancak indeks, tasnif ve elektronik ortama aktarma çalışmaları devam eden diÄŸer mahkemelerin karar defterleri, zabıtları ve mahkemelere ait diÄŸer belgelerin orijinal halleri bilahare peyderpey yayın­lanacaktır. Son söz olarak, bu önemli projenin tamamlanmasında pek çok kiÅŸinin emeÄŸi ve göz nuru vardır. Bu sebeple projenin koordinatörü baÅŸta olmak üzere projenin gerçekleÅŸmesinde ve bu kitabın hazırlanmasında emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ederim." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.