Sosyal Medya

Coğrafyamız

Salih Mutlak'tan Sünnilere 'IŞİD' çağrısı

Irak Başbakan Yardımcısı Sünni politikacı Salih Mutlak, IŞİD'in Anbar eyaletindeki ilerleyişini görüşmek ve gerekli adımları atmak için merkezi hükümet ve eyalet hükümetindeki Sünni liderlere bir araya gelme çağrısı yaptı.



BaÅŸbakan Haydar Ä°badi'nin Yardımcısı Salih Mutlak, "Ordu, polis, gönüllüler ve aÅŸiret güçleri, herkesin bildiÄŸi Iraklı onuruyla direnmeli ve savaÅŸmalıdır. Bununla birlikte Anbar eyaletindeki tehlikeli geliÅŸmeler ve eyaletin IŞİD çetelerinin eline düÅŸmesi tehlikesi karşısında acil ve daha fazla adımlar atılmalıdır" dedi.

Mutlak, uluslararası koalisyonun hava saldırılarının sıklaÅŸtırılması ve ordu tarafından bölgeye en kısa zamanda takviye gönderilmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, Arap ülkelerine Irak’a yeterli derecede destek olma çaÄŸrısı yaptı.

Salih Mutlak, Anbar’ın IŞİD’in eline düÅŸmesinin bölge ülkeleri için kötü sonuçları olacağını da vurguladı.

Irak BaÅŸbakan Yardımcısı, Irak’a destek olmaları için uluslararası koalisyona üye bazı ülke yetkilileriyle telefon görüÅŸmeleri yaptığını ifade etti.

IŞİD ilerlemeye devam ediyor

IŞİD’e yakın kaynaklar Al Jazeera’ye, örgütün Anbar eyaletinin merkezi Ramadi kentinin kuzeydoÄŸusunun büyük bölümünü ele geçirdiÄŸini söyledi.

Kaynaklar, IŞİD mensuplarının ele geçirdiÄŸi bölgenin Ramadi’nin merkezinin muhasara altına alınmasını kolaylaÅŸtırdığı için stratejik öneme sahip olduÄŸunu ifade etti. Ramadi’yi Felluce’ye baÄŸlayan ana yol da bu bölgeden geçiyor.

Anbar Eyalet ValiliÄŸi Güvenlik Danışmanı Aziz Halef Tarmuz, IŞİD’in Ramadi’nin doÄŸusundaki Elbu Ganim’e yönelik saldırı baÅŸlattığını ve ordu birlikleri ile onlara destek veren aÅŸiret silahlılarının bölgeden geri çekildiÄŸini bildirdi.

Tarmuz, IŞİD unsurlarının Anbar aÅŸiretleri liderlerinden Abbas Mahlavi’yi öldürdüÄŸünü de belirtti.

Ä°badi hedeflerini açıklamıştı

Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, çarÅŸamba günü Anbar’daki Habbaniye Askeri Üssü'ne ziyarette bulunmuÅŸtu.
Ä°badi ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Tikrit’in IŞİD’n elinden alınmasının ardından bir sonraki hedefin Anbar olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

IŞİD Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmiÅŸti

Irak'ın ikinci büyük ili Musul, 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmiÅŸti. Örgüt, Irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüÅŸtü.

Suriye’de de geniÅŸ bir coÄŸrafyaya hâkim olan IŞİD ‘hilafet’ ilan ederek kurduÄŸu ‘Ä°slam Devleti’ne’ 'hicret' çaÄŸrısı yapmıştı.
Irak ordusu ve peÅŸmerge birliklerinin, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürdüÄŸü açıklanmıştı.

IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve ABD’li gazetecileri öldürmesinin ardından Washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluÅŸturdu.

Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduÄŸu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon Eylül ayında Suriye ve Irak’taki IŞİD’in mevzilerini havadan vurmaya ve Irak ordusuna destek vermeye baÅŸladı. IŞİD’e karşı mücadele koalisyonu, AÄŸustos 2014’te Irak’ta, daha sonra ise Suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları baÅŸlattı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, AÄŸustos ayından bu yana koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'de IŞİD'e ait 3 bin 222 hedefi vurduklarını açıklamıştı. Bu hedefler arasında 58 tank, 184 askeri araç, 673 askeri mevzi ve 980 üs veya bina bulunuyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.