Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM'den Yemen'de ateşkes çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Yemen'de tüm taraflarca 'derhal ateşkes' ilan edilerek siyasi diyalog ortamına dönülmesi çağrısında bulundu.



Ban, ABD'nin baÅŸkenti Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuÅŸmada, Yemen'deki çatışmalardan Suriye krizine, mültecilerin durumundan ÅŸiddet yanlısı aşırılıklar ve terör meselesine, Ä°ran'la nükleer uzlaşıdan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadeleye kadar dünyanın karşı karşıya olduÄŸu pek çok sorun hakkında açıklamalarda bulundu.

Yemen'in 'alevler' içinde olduÄŸunu ifade eden Ban, çatışmaların patlak vermesinden önce bile Yemen'de insani krizin yaÅŸandığına ve son olayların bu acıları daha da katladığına deÄŸindi. Ban, "Bu nedenle Yemen'deki tüm taraflarca derhal ateÅŸkes (ilan edilmesi) çaÄŸrısında bulunuyorum" dedi.

"Hayat kurtarıcı yardımların Yemen'e ulaÅŸtırılması ve gerçek barışı desteklemenin zamanı" olduÄŸunu vurgulayan Ban, ÅŸiddetin derhal sona ermesi ve siyasi diyaloÄŸa geri dönülmesi gerektiÄŸini belirtti.

Ban, "Suudiler, bir siyasi sürecin olması gerektiÄŸini anladıklarına dair bana güvence verdi. Tüm Yemenlileri bu sürece iyi niyetle katılmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

'Kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suç'

Suriye konusuna da deÄŸinen Ban, Özel Temsilci Staffan de Mistura'nın, ülkede süren iç savaşı bitirmek için tarafların anlamlı müzakerelere girme konusunda ciddiyetlerini anlamaya çalıştığını bunun için kilit ortaklarla istiÅŸarede bulunduÄŸunu belirtti. 

Ban, Esed rejiminin klor gazı ve diÄŸer kimyasal silahlar kullandığına dair haberlerden çok kaygı duyduklarını ve son derece ciddiye aldıklarını da söyleyerek, kimyasal silah kullanımının insanlığa karşı suç teÅŸkil ettiÄŸini ve kesinlikle kabul edilemez olduÄŸunu vurguladı.

Åžam yakınlarındaki Yermuk Mülteci Kampı'nda bulunan Filistinlilerin durumuna da dikkati çeken Ban, kamptakilerin 'Suriye hükümetinin askeri makinesiyle IŞİD'in zulmü arasında kaldığını' kaydetti.

'Teröre karşı kapsamlı plan'

Ban, IŞİD, EÅŸÅŸebap, Boko Haram gibi grupların 'terör' saldırıları ve ÅŸiddet eylemlerinden dehÅŸete düÅŸtüklerini de belirtirken, BM'nin ÅŸiddet yanlısı aşırılık ve 'terörizmle' mücadele konusunda kapsamlı bir eylem planı üzerinde çalıştığını, bunu bu yıl Genel Kurul'a sunacağını bildirdi.

Ä°ran'la nükleer anlaÅŸma

Ä°ran'ın nükleer programının sınırlanması ve yaptırımların kaldırılması noktasında Ä°ran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan uzlaşıdan memnuniyet duyduÄŸunu dile getiren Ban, kapsamlı anlaÅŸma Haziran ayı sonunda tamamlandığı takdirde, BM'nin, bu anlaÅŸmanın uygulanması sürecine katkı saÄŸlamak için elinden gelenin en iyisini yapacağını ifade etti. Ban, "Bu baÅŸarı, bölgedeki diÄŸer birçok ciddi güvenlik sorununun ele alınması çabalarının da önünü açabilir" dedi .

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.