Sosyal Medya

Güncel

Türkiye o tasarı için diplomatik atağa geçti!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Obama'nın 24 Nisan'da 1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle yapacağı açıklama öncesinde ABD'ye gidiyor.



1915 olaylarının 100. yıldönümü nedeniyle Ermeni diasporası, uluslararası çapta kampanya baÅŸlattı. Ermeni diasporası kampanyasında Kim Kadrdashian'a bile yer verirken, Türkiye'yi ÅŸaşırtan ve hayal kırıklığına uÄŸratan ilk açıklama Papa'dan geldi.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Vatikan'da 12 Nisan tarihinde Ermeniler için düzenlenen ayinde selefi Papa 2. Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili "20. yüzyılın ilk soykırımı" ifadesine atıfta bulundu. Avrupa Parlamentosu (AP) 1915 olaylarına iliÅŸkin, sözde Ermeni soykırımına dair karar tasarısını dün oy çokluÄŸuyla kabul etti. Türkiye, bu karara sert tepki gösterdi.

GÖZLER ABD'YE ÇEVRÄ°LDÄ°

Bu geliÅŸmelerin ardından gözler ABD BaÅŸkanı Obama'ya çevrildi. Obama, 24 Nisan'da 1915 olaylarıyla ilgili olarak geleneksel baÅŸkanlık bildirisi yayınlayacak. ABD yönetimi, soykırım yerine büyük katliam ifadesini kullanmayı tercih ediyordu. Türkiye'nin beklentisi Obama'nın soykırım ifadesini kullanmaması yönünde.

TÜRKÄ°YE'DEN ABD'YE KRÄ°TÄ°K ZÄ°YARET

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Obama'nın açıklaması öncesinde ABD'ye kritik ziyarette bulunacak. ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin davetlisi olarak ikili, bölgesel ve küresel konularda resmi temaslarda bulunmak üzere 18-21 Nisan 2015 tarihleri arasında VaÅŸington'a bir çalışma ziyareti yapacak.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Kerry'nin yanısıra etkinliÄŸi olan bazı kongre üyeleri ile de görüÅŸecek. ÇavuÅŸoÄŸlu, Carnegie Endowment for International Peace adlı düÅŸünce kuruluÅŸunda da bir konuÅŸma yapacak. VaÅŸington’daki bazı düÅŸünce kuruluÅŸlarının yöneticileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçekleÅŸtirilecek yuvarlak masa toplantısına katılacak olan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk ve Müslüman toplumu temsilcilerini de kabul edecek.

ÇavuÅŸoÄŸlu'nun ABD'deki görüÅŸmelerinde öne çıkan konular özetle ÅŸunlar olacak.

- Suriye ve Irak sorunları ile bu ülkelerde etkinliÄŸini sürdüren IŞİD ile mücadele.

- Ukrayna, Libya ve Yemen'deki geliÅŸmeler.

- Kıbrıs sorunu.

- 1915 olayları ve Obama'nın 24 Nisan açıklaması.

- Enerji güvenliÄŸi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.