Sosyal Medya

Güncel

IŞİD karargahını Kafkasya'ya taşıyor

Türk istihbarat birimlerinin ulaştığı bilgilere göre Suriye ve Irak'ta sıkışan IŞİD karargahını Kafkasya'ya taşıyor.



Yeni Söz'de yer alan habere göre; Ä°stihbarat'ın bilgilerini Rus Ä°stihbarat Serıvisi (FSB) de doÄŸruluyor. FSB de IŞİD'in Kafkasya'da üs aradığını öne sürüyor. FSB Birinci Müdür Yardımcısı Sergey Smirnov, IŞİD’in Kuzey Kafkasya’da taraftar aradığını iddia etti. Rus tarafının öne sürdüÄŸü iddialara göre, IŞİD, NATO üyesi iki güçlü ülke tarafından Kuzey Kafkasya'ya yönlendiriliyor. Kafkasya'nın bakir arazileri ve yeraltı kaynakları ile Hazar petrollerinin paylaşımı için IŞİD ve türevlerinin kendi topraklarına ihraç edildiÄŸini iddia eden Ruslar, önleyici tedbir arayışındalar.

''ÇÄ°N'E SIÇRATMAK Ä°STÄ°YOR''

Rus Ä°stihbarat ÅŸefleri, "DAEÅž’in Kuzey Kafkasya’ya üssünü taşıması aynı zamanda olayları DoÄŸu Türkistan üzerinden Çin’e de sıçratılması anlamına geliyor. Kafkaslar ve Orta Asya’dan sonra Çin batının hedefinde’’ tezini öne sürüyorlar.

Åžangay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü’nün geçtiÄŸimiz günlerde yapılan Anti Terör Toplantısı’nda ana konunun NATO üyesi bazı ülkeler tarafından IŞİD’in Kafkasya, Orta Asya ve Çin’de konuÅŸlandırılması konusunun tartışıldığı öÄŸrenildi. 

Åžangay üyesi ülkeler, Pakistan’da da güçlü bir tabanı bulunan IŞİD’le nasıl baÅŸ edeceklerini net bir karara baÄŸlayamadılar. Alınan bilgilere göre, NATO’nun terör politikalarına sıcak bakmayan bazı NATO üyesi ülkelerin istihbarat birikimlerinden ve desteÄŸinden faydalanılacağı belirtiliyor. 

''KAFKASYA EMÄ°RLİĞİNE Ä°LGÄ° GÖSTERÄ°YORLAR''

TaÅŸken’te yapılan Åžangay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü bölgesel antiterör konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada Sergey Smirnov, IŞİD’in Kuzey Kafkasya bölgesinden taraftar bulmaya çalıştığını ifade etti. Smirnov IŞİD’in tehlikesini, üyelerinin diÄŸer terör örgütlerine sızmaya baÅŸlamış olmasında görüyor. Yaptığı açıklamada Smirnov ‘’Onlar terör örgütü Kafkasya EmirliÄŸine ilgi gösteriyorlar’’ dedi.

Bazı Kafkasya EmirliÄŸi saha komutanlarının IŞİD’e biat ettiklerini ifade eden Smirnov, bunun çok tehlikeli bir süreç olduÄŸunu, IŞİD’in çıkar ve etki alanını geniÅŸletmeye çalıştığını da belirtti.

Bu duruma karşı birlikte somut önlemler almaları gerektiÄŸini ifade eden Smirnov, etkili iÅŸbirliÄŸine örnek alarak da Rusya güvenlik organları ile Özbekistan güvenlik organlarının ‘Hizbut Tahrir’ faaliyetlerini engellemesini gösterdi.

BREZÄ°NSKÄ° SÖYLEMÄ°ÅžTÄ°

ABD’li stratejist Brezinski de IŞİD ile ilgili ortaya attığı tezinde, örgütün Orta Asya ve Kafkasya’ya yayılabileceÄŸini söylemiÅŸti. IŞİD’in Orta DoÄŸu’da Irak ve Suriye’de devam eden faaliyetlerinin baÅŸka bölgelere yayılma ihtimalinin yüksek olduÄŸunu ve terör saldırılarına bu bölgelerde devam edebileceÄŸini belirtmiÅŸti Brezinski.

Terör uzmanları da IŞİD’in gücünü Irak ve Suriye’de mevcut yapısını korumak ve geliÅŸtirmek için kullanılacağını fakat eksik duruma gelmeye baÅŸladığı zaman buradan kaçan unsurların özellikle otorite boÅŸluÄŸunun olduÄŸu, yönetim ve halkın arasında büyük sorunların yaÅŸandığı, ötekileÅŸtirilmelerin olduÄŸu ülkelerde bu tip örgütlerin alan bulabileceÄŸi belirtilmiÅŸti. 

IŞİD’in yayılma ihtimalinin bir örneÄŸi geçtiÄŸimiz ay Nijerya’dan geliÅŸti.Nijerya’da ülkenin kuzeydoÄŸusunu kontrol eden Boko Haram örgütünün lideri Ebu Bekir Åžekau, yayınladığı ses kaydıyla IŞİD’e biat ettiklerini açıklamıştı. Uzmanlar, örgütün artık ‘DAEÅž’in Afrika kolu’ olduÄŸunu belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.