Sosyal Medya

Güncel

Sudan'da seçimler uzatıldı, bir aday çekildi

Sudan'da oy verme işlemi bir hün daha uzatılırken bağımsız adaylardan biri usulsüzlük iddiasıyla çekildi



Sudan'da, pazartesi günü baÅŸlayan ve dün bitmesi planlanan seçimler bir gün uzatıldı. Bugün yerel saatle 09.00’da oy verme iÅŸlemleri yeniden baÅŸlayacak. Bağımsız devlet baÅŸkanı adayı Ömer Avad el-Kerim ise, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle adaylıktan çekildiÄŸini açıkladı.

Kerim'in seçim kampanyası sorumlusu Zenun Ebu Bekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "BaÅŸkent Hartum ve diÄŸer vilayetlerdeki bazı seçim merkezlerinde usulsüzlükleri tespit ettik. Sonuçların nezih olması mümkün olmayacak. Bu nedenle de adayımız seçimlerden çekildi" dedi.

Ebu Bekir, öne sürülen usulsüzlüklere iliÅŸkin, "Seçim merkezlerinde vatandaÅŸların kimlikleri sorulmadan oy kullanılabiliyor. Bu kiÅŸilerin oy kullandıkları sandıklarda kaydı olup olmadığı belirsiz. Ülkedeki seçimleri gözlemleyen uluslararası ve yerel gözlem misyonlarına ÅŸikayette bulunacağız" diye konuÅŸtu.

"DELÄ°L VARSA BÄ°ZE SUNSUN"

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu BaÅŸkanı Muhtar el-Esam, Kerim'in iddialarına iliÅŸkin, "SöylediÄŸine dair elinde somut bir delil varsa resmi olarak bize sunsun. Bize, söz konusu adaydan bir ÅŸikayet iletilmedi, bu nedenle resmi olarak bu iddiaya yorum yapamam" ifadesini kullandı. 

Yasal olarak oylamanın baÅŸlamasından sonra seçimden çekilmenin söz konusu olamadığını hatırlatan Esam, adayların çekilmesi için ayrılan sürenin bittiÄŸini sözlerine ekledi. 

Sudanlı 44 yaşındaki mühendis ve iÅŸ adamı Ömer Avad Kerim, "Gençler, deÄŸiÅŸim gücüne sahip alternatiftir" sloganıyla bağımsız devlet baÅŸkanlığı adayı olarak seçimlere katılmıştı.

Sudan'da bugün sona ermesi planlanan seçimlerde oy verme iÅŸleminin bir gün uzatıldığı bildirilmiÅŸti. Yaklaşık 38 milyon nüfuslu Sudan'da yapılan seçimlerde, devlet baÅŸkanı, 450 üyeli Milli Meclis ve Sudan Federal Yasama Meclisi'nin üyeleri belirlenecek. Yaklaşık 13 milyon kiÅŸinin oy kullanacağı seçimde, devlet baÅŸkanlığı için aralarında BeÅŸir'in de bulunduÄŸu 16 aday, parlamento için de 44 parti yarışıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.