Güncel
Çözüm sürecinden dönüş yok
Çözüm süreci, yeni anayasa, başkanlık sistemi ve genel seçimlere yönelik değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ç “Çözüm sürecinden geri dönüşün maliyeti, karşıya geçmenin maliyetinden daha fazladır. Milletimiz de hükümet de süreçten geri dönüşü asla kabul etmez” dedi.
Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, çözüm süreci, yeni anayasa, baÅŸkanlık sistemi ve genel seçimlere yönelik deÄŸerlendirmelerde bulundu. KurtulmuÅŸ, “Çözüm sürecinden geri dönüÅŸün maliyeti, karşıya geçmenin maliyetinden daha fazladır. Milletimiz de hükümet de süreçten geri dönüÅŸü asla kabul etmez” dedi.
AA Editör Masası’nda gündeme iliÅŸkin soruları cevaplayan KurtulmuÅŸ, çözüm sürecine iliÅŸkin olarak, “Bundan geri dönüÅŸün maliyeti, karşıya geçmenin maliyetinden daha fazladır. Ne elinde silah bulunanlar, ne onların siyasi zeminini hazırlayanlar, ne Hükümet, ne de baÅŸka güç, Türkiye’de bir daha geri dönüÅŸü asla kabul etmez. Özellikle milletimiz bunu kabul etmez. Çözüm Süreci’nin baÅŸarısı, Türkiye’nin baÅŸarısı olacaktır, doÄŸru. Ama Türkiye’nin bütün dünyaya sunduÄŸu çok deÄŸerli bir örnek olacaktır. Barışın saÄŸlanması için, bu bölgenin istikrarının saÄŸlanabilmesi için fevkalade güzel bir örnek olacaktır. Bu noktadan geriye dönüÅŸ yok. Hiçbir gücün de Türkiye’yi Çözüm Süreci’nde geriye götürmeye gücü yetmeyecektir. Bir el silahta diÄŸer elinizle halay çekemezsiniz. Halay çekebilmek için iki elinizin de boÅŸ olması, iki elinizin de barışa uzanması lazım” dedi.
“SÄ°YASÄ° RANT PEŞİNDE KOÅžARAK, BU Ä°ÅžE GÄ°RMEDÄ°K”
KurtulmuÅŸ, başından itibaren sürecin büyük bir siyasi risk olduÄŸunu bildiklerini belirterek, “Ama biz ne riskten korkarak, ne de bu sonucu baÅŸarıyla elde edersek buradan iki üç puan oyumuz artar diyerek, siyasi rant peÅŸinde koÅŸarak, bu iÅŸe girmedik” dedi.
Ä°nsani bir sorunun çözümünü, anaların, aÄŸlamamasını, Türkiye’nin evlatlarını ve kaynaklarını kaybetmemeyi istediklerini dile getiren KurtulmuÅŸ, ÅŸunları kaydetti:
“Dolayısıyla bu süreç bence rayına oturmuÅŸtur. Provokasyonlar devam edecek. Ümit ederiz ki yarın sabah çözülsün. Ama sonuçta bir de Türkiye’nin realiteleri var. Maalesef seçim sürecinin yaklaÅŸmış olması bazı adımların atılması konusunda belki süreci zorlaÅŸtırıyor ama sonuçta iÅŸin önemli bir kısmı bitmiÅŸtir. Bundan sonra da normalleÅŸme meselesi. Seçimden sonra yerel yönetimler reformuyla, birtakım hak ve özgürlüklerin tekrar geniÅŸletilmesiyle, seçim barajının azaltılmasıyla ya da kaldırılmasıyla, siyasi katılımın ciddi bir ÅŸekilde artırılmasıyla hem siyasi hem hukuki anlamda reformlar devam edecektir.”
Türkiye’nin herhangi bir ÅŸekilde bir tehdit altında olmasa bile anayasal ve siyasal reformları tamamlamak mecburiyetinde olduÄŸunun altını çizen KurtulmuÅŸ, eski sistemle buraya kadar gelindiÄŸini, bundan sonra 8 Haziran’da oluÅŸturulacak parlamentonun yeni bir sistemi kurma iradesini temsil edeceÄŸini söyledi.
KurtulmuÅŸ, önümüzdeki dönemin, seçim yasası, siyasi partiler yasası, baÅŸkanlık sistemi, esaslı yeni bir anayasa, yerel yönetimler ve kamu yönetimleri reformuyla, Türkiye’nin bütün demokratikleÅŸme adımlarını tamamlayacağı bir dönem olacağını sözlerine ekledi.
HDP’NÄ°N BARAJI AÅžMASI ZENGÄ°NLÄ°K OLUR
HDP’nin barajı aşıp aÅŸamayacağına iliÅŸkin bir soru üzerine KurtulmuÅŸ, “HDP barajı aÅŸar aÅŸmaz onu bilmem, ÅŸahsen HDP’nin barajı aÅŸmasını Türkiye demokrasisi bakımından bir zenginlik olarak görürüm. Ama sonuçta HDP barajı aÅŸmasa da bu dünyanın sonu deÄŸildir, çözüm sürecine zarar verecek bir unsur deÄŸildir. Eski Türkiye’nin sistemi bu haliyle buraya kadar” dedi.
4 ALANDA GÜÇLENMELÄ°YÄ°Z
Türkiye’de sistemin ileriye gidebilmesi için 4 alanın güçlendirilmesi gerektiÄŸini de ifade eden KurtulmuÅŸ, “Åžu anda güçlü olan millet deÄŸil, sistem... Diktatörlük isteyen birinin bu sistemi koruması lazım” dedi.
KurtulmuÅŸ, geçmiÅŸ dönemde tek başına milletvekili olan Yalım Erez’in, hükümeti kurmakla görevlendirildiÄŸini hatırlatarak, “Hangi demokraside bu görülür?” diye sordu.
KurtulmuÅŸ, güçlendirilmesi gereken 4 alanı ÅŸöyle özetledi:
l MilletvekilliÄŸi güçlendirilmeli. Åžu anda demokrasinin en zayıf halkası milletvekilleri.
l Meclis, etkin çalışır ÅŸekilde dizayn edilmeli. Parlamento güçlendirilmeli.
l Etkin bir yönetim için baÅŸkanlık sistemi zaruridir, ÅŸarttır. Etkin bir yürütme oluÅŸturulmalı.
l SaÄŸlıklı bir demokrasi için sivil toplum güçlendirilmeli.
Henüz yorum yapılmamış.