Sosyal Medya

Dünya

AP 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı kabul etti

Avrupa Parlamentosu 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanımasını öngören tasarıyı kabul etti. Dışişleri Bakanlığı, "Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz" açıklamasıyla tepki gösterdi



Türkiye, Katolik dünyasının Ruhani lideri Papa'nın 1915 olayları için "soykırım" demesini tartışırken Avrupa Parlamentosu (AP), 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını içeren tasarıyı oyladı. Avrupa BirliÄŸi sınırları içerisinde yaÅŸayan 500 milyon kiÅŸiyi temsil eden 751 parlamenterin görev yaptığı AP'nin oyladığı tasarı, "Ermeni soykırımının 100. yılında, AB üyesi ülkeler tarafından tanınması ve üye ülkeler tarafından kabulünün tavsiyesi" ifadesini içeriyor.

AP'nin baÄŸlayıcı nitelik taşımayan, tutum beyanı niteliÄŸindeki kararında Türkiye'ye 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlaması ve arÅŸivlerini açması çaÄŸrısında bulunuluyor.

Kararda Türkiye ve Ermenistan'a, 2009'da imzalanan protokolleri "ön koÅŸulsuz onaylayarak ve uygulayarak ve sınırı açarak" iliÅŸkilerini normalleÅŸtirme yolunda ilerlemeleri tavsiye edildi.

Papa'nın açıklamaları eklendi

AP Genel Kurulu'ndaki oylamada sembolik nitelikteki karar metnine, kabul edilen deÄŸiÅŸiklik önergeleriyle, Papa Franciscus'un Ermeni iddialarını destekleyen açıklamaları da dahil edildi.

AP'de aşırı saÄŸ, ırkçı ve AB karşıtı partileri bünyesinde toplayan, liderliÄŸini Ä°ngiliz Avrupa Özgürlük ve DoÄŸrudan Demokrasi (EFDD) grubunca verilen ve 269'a karşı 351 oyla kabul edilen deÄŸiÅŸiklik önergesinde, "Avrupa Parlamentosu Papa Franciscus'un Ermeni soykırımının yüzüncü yılı hürmetine 12 Nisan'da barış ve uzlaÅŸma ruhu içinde verdiÄŸi mesajı takdir etmektedir" ifadesi yer aldı. Oylamada kabul edilen bir diÄŸer deÄŸiÅŸiklik önergesiyle Papa'nın açıklamalarına yeniden atıf yapıldı.

Kararda ayrıca CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun 1915 olaylarına iliÅŸkin Ermeniler'in acılarının paylaşıldığı yönündeki mesaj ve açıklamalarının "memnuniyetle karşılandığı" da ifade edildi.

"Soykırım" demeyi reddettiler

Kararla ilgili AP Genel Kurulu'ndaki tartışmada kurumunu temsilen söz alan AB Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Kristalina Georgieva ve AB Dönem BaÅŸkanı Letonya'yı temsilen konuÅŸma yapan AB iÅŸlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Zanda Kalniņa-Lukasevica, bazı parlamenterlerin "soykırım" kelimesini kullanmaları yönündeki ısrarlı çaÄŸrılarını reddederek 1915 olaylarını "trajedi" olarak nitelendirdi.

YeÅŸiller grubunun Ä°spanyol Üyesi Ernest Maragall,  Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu döneminde yaÅŸananlardan bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumlu tutulamayacağını vurguladı.

Türkiye'nin yüz binlerce sığınmacıyı ağırladığını ve barıştan yana tavır aldığını hatırlatan Maragall, Avrupa Parlamentosu'nun böyle bir karar almak yerine Türkiye ve Ermenistan arasındaki uzlaÅŸma çabalarına destek olması gerektiÄŸini belirtti.

Liberal Grup'tan Türk asıllı Bulgar AP Üyesi Ä°lhan Küçük ise, "Türkiye ve Ermenistan kendi meselelerini çözecek kadar olgunlar. Avrupa Parlamentosu'nun kararı faydalı olmaz" uyarısında bulundu.

Ä°ade edilmesi bekleniyor

Türkiye'nin AP'nin 1915 olaylarına iliÅŸkin  baÄŸlayıcı nitelik taşımayan kararını diplomatik yollardan iade etmesi bekleniyor.

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, Avrupa Parlamentosu'nun oylayacağı 1915 olaylarıyla ilgili tasarı için, "Karar ne olursa olsun bir kulağımızdan girer, öbüründen çıkar" demiÅŸti.

ErdoÄŸan, bundan önce de "soykırım" ifadesini kullanan Papa'yı uyarmış ve ortak komisyon ile arÅŸivleri açma önerisini yinelemiÅŸti.

Avrupa Parlamentosu daha önce de, Ä°nsan Hakları ve Demokrasi Raporu'nun karar metninde AB ülkelerine, "Ermeni soykırımını tanıma" çaÄŸrısı yapmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, DHA, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.