Sosyal Medya

Dünya

Vatikan'ın özür skandalı

Vatikan, Papa'nın soykırım açıklamasıyla ilgili yaptığı resmi açıklamada yeni bir skandala imza attı. Erdoğan'ın yıllardır yaptığı komisyon teklifi için Vatikan, "Papa'nın açıklamasından sonra geldi" denildi. Açıklamada ayrıca, Papa'nın soykırım ifadesini sadece atıf yaparken kullandığı ileri sürüldü



Vatikan'dan Papa Franciscus'un 'Ermeni Soykırımı'yla ilgili ifadeleri hakkında ilk resmi açıklama yapıldı. Vatikan sözcüsü, "Papa 'soykırım' kelimesini atıfta bulunurken kullandı. Biz Türklerin tepkilerini dikkate alıyoruz ama hiçbir polemiÄŸe girme niyetinde deÄŸiliz. Papa’nın ayini, ErdoÄŸan’ı ortak komisyon önerisine itti ve bu enteresan bir öneri" ifadesini kullandı.

DüzenlediÄŸi bir basın toplantısıyla Vatikan gündemine iliÅŸkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Papa’nın, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermeni toplumuna yapıldığına dair açıklamaları ve sonrasında Türkiye-Vatikan arasında yaÅŸanan diplomatik krizi de deÄŸerlendirdi.

'SOYKIRIM KELÄ°MESÄ°NÄ° ATIFTA BULUNURKEN KULLANDI'

Lombardi, “Papa her zaman gayet açık konuÅŸuyor. Papa Franciscus ayin sırasında sadece, Papa 2. Jean Paul ve 2. Karekin’in 2001’de imzaladığı ortak bildiriye atıfta bulundu. Yani ‘soykırım’ kelimesini atıfta bulunurken kullandı” dedi.

Papa’nın, daha önce de kullanılan bir terimi devam niteliÄŸinde kullandığını vurgulayan Lombardi, “Åžunu da söylüyor Papa: ‘Genellikle 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak kabul edilen..’ Papa, tarihsel kavramlandırma konusunda dahiyane davrandı, böylece ‘Ermeni soykırımını tartışmaya devam edelim’ dedi ve geçen asırda birçok baÅŸka ÅŸey de olduÄŸunu ve hala da olduÄŸuna iÅŸaret etti” diye konuÅŸtu.

'PAPA’NIN AYÄ°NÄ°, ERDOÄžAN’I KOMÄ°SYON TEKLÄ°FÄ°NÄ° DÜÅžÜNMEYE Ä°TMÄ°ÅžTÄ°R'

“Türk tarafından tepkiler olursa biz bunu dikkate alırız, dinleriz, ancak bunu bir polemik konusu yapmak istemeyiz” diyen Lombardi, “ErdoÄŸan’ın önceki gün söylediÄŸi tarihçilerden oluÅŸan karışık bir komisyon kurulması teklifi ilginçti. Bu noktada kesinlikle Pazar günkü ayin güçlü bir ÅŸekilde bunu düÅŸünmeye itmiÅŸtir. Papa, tarihi ve günümüzün tartışmalarını deÅŸmek niyetindeydi. Ayrıca diyalogun daha fazla düÅŸünülmesini de istiyor” diye konuÅŸtu.

Toplantı sonrası Türk gazetecilerin, “Türkiye’nin ortak bir komisyon kurulması teklifi yeni deÄŸildi, ancak siz söz konusu ayinin bunu düÅŸünmeye ittiÄŸini söylediniz” uyarısı üzerine Lombardi, ÅŸunları kaydetti: ErdoÄŸan’ın komisyon teklifi beni memnun eder. Türklerin soykırımı kabul etmemesi de yeni bir ÅŸey deÄŸil ona bakarsanız. Ben komisyon teklifi hiç yapılmadı demedim. Ben ErdoÄŸan’ın söylediÄŸinin anlamlı olduÄŸunu belirttim. Benim için enteresandı bu teklif. Bana açıklama yaptırmayın artık lütfen. Biz her türlü polemiÄŸi engellemek istiyoruz. Türkler tepki koymak isterse koyabilirler elbette. Papa’nın niyeti gayet açıktı. Türklerin itirazlarını da dikkate alacağız, ancak tartışmaların içinde olmayacağız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.