Sosyal Medya

Coğrafyamız

Dört Türk işçi Irak'ta gözaltına alındı

Erbil'de çalışan dört Türk işçi IŞİD bağlantısı iddiasıyla gözaltına alınırken ailelerine nerede tutuldukları konusunda bilgi verilmiyor



Irak'ın Erbil kentinde 4 Türk iÅŸçi, IŞİD ile baÄŸlantıları olduÄŸu iddiasıyla iki haftadır gözaltında tutuluyor. Yakınlarının hangi suçtan, nerede ve nasıl tutulduÄŸuna iliÅŸkin hiçbir haber alamayan aileler ise endiÅŸeli. 

Ailelerden alınan bilgiye göre bir Türk firmasının üstlendiÄŸi inÅŸaatta çalışan Yasin Abur (23), Ä°stanbul'a dönmek isterken Erbil Uluslararası Havalimanı'nda sakalı ve giyimi nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) polisinin dikkatini çekti. Polis, ÅŸüphelendiÄŸi Abur'u gözaltına alıp sorguladı. Bu olaydan bir hafta sonra Facebook'ta, Abur'un arkadaÅŸları olduÄŸu tespit edilen ve Erbil'de inÅŸaatta çalışan 3 kiÅŸi daha Murat Kav (26), Adem Kav (30) ve YaÅŸar Atmaca (22), 31 Mart'ta gözaltına alındı. Yaklaşık iki haftadır gözaltına tutulan kiÅŸilerin durumu hakkında henüz ailelerin eline bir bilgi ulaÅŸmış deÄŸil. 

Kendisi de Erbil'de aynı inÅŸaatta çalışan Ramazan Kav, gözaltındaki oÄŸlu Murat Kav ve yeÄŸeni Adem Kav ile diÄŸer iki yakınının serbest bırakılması için Türkiye'nin Erbil BaÅŸkonsolosluÄŸu'na baÅŸvurdu. 

AA muhabirine konuÅŸan Kav, Aksaray'ın GülaÄŸaç ilçesinden gelen 40 arkadaÅŸla 4 aydır bir Türk firmasının üstlendiÄŸi inÅŸaatta çalıştıklarını söyledi. Türkiye'ye dönüÅŸ hazırlığı yaptıkları bir zamanda gözaltıların yaÅŸandığını belirten Kav, "Bu olay üzerine tüm iÅŸçiler, Türkiye'ye döndü. Bir tek ben kaldım, gözaltındaki yakınlarımı kurtarmak için" dedi. 

"FACEBOOK PROFÄ°L FOTOÄžRAFI SAKINCALI BULUNMUÅž OLABÄ°LÄ°R"

Kav, "Yasin Abur, oÄŸlunuz ve diÄŸerleri neden gözaltına alındı?" sorusu üzerine ÅŸunları söyledi:

"Yasin Abur, sakallı ve ÅŸalvarlı olduÄŸu için ÅŸüpheli bulunmuÅŸ olabilir. Facebook'taki profil fotoÄŸrafında siyah zemin üzerine beyaz renkte 'la ilahe illallah' yazıyordu. IŞİD ile savaÅŸan Kürt asayiÅŸi, bunu sakıncalı bulmuÅŸ olabilir. OÄŸlum ve yeÄŸenim de gözaltına alınan Abur'un Facebook arkadaÅŸları. Bu nedenle aralarında nasıl bir alaka var diye gözaltına almış olabilirler. Muhtemelen bunun üzerine sorgulanıyorlar."

"IŞİD İLE BİR ALAKAMIZ YOK"

IŞİD'le hiçbir ÅŸekilde alakaları olmadığını vurgulayan Kav, "Yasin Abur gözaltına alındıktan sonra çalıştığımız Türk firması, polisin ÅŸantiyeye geleceÄŸini önceden bize bildirdi. Bir korkumuz olmadığı için rahattık. Fakat 31 Mart gecesi ÅŸantiyeye gelen kar maskeli 15 polis, söz konusu üç kiÅŸiyi gözaltına aldı" diye konuÅŸtu. 

 Yakınlarının kurtarılması için çalıştıkları ÅŸirket ve Türkiye'nin Erbil BaÅŸkonsolosluÄŸu nezdinde giriÅŸimlerde bulunduklarını anlatan Kav, "CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakanımız Ahmet DavutoÄŸlu'ndan yardım istiyoruz. BaÅŸka çaremiz kalmadı. Anneleri babaları büyük bir sıkıntı içerisinde. Yardımcı olurlarsa minnet borcumuz olur" ifadelerini kullandı. 

"OÄžLUMUN SAKALI NORMAL UZUNLUKTAYDI"

Avukatlarına ve ailesine hiçbir gerekçe bildirilmeden iki haftadır gözaltında tutulan Yasun Abur'un Ä°stanbul'daki babası Seyhan Abur da "OÄŸlumun IŞİD ile hiçbir ilgisi yoktur. Sakalı normal uzunluktaydı, 2-3 santimdi. 20 gündür kendisinden haber alamıyoruz, nerede tutuluyor, ne durumda bilmiyoruz. EndiÅŸeliyiz. Annesi sürekli aÄŸlıyor. Benim aklımda hep oÄŸlum var" dedi. 

Mustafa Abur ise sakal ve ÅŸalvarından dolayı amcasının oÄŸlu Yasin'in gözaltına alındığını tahmin ettiklerini belirterek, "Yasin'in sakalı ve ÅŸalvarı var. Ama mücahit deÄŸil, cihatçı deÄŸil. IŞİD ile falan bir ilgisi, alakası yok" görüÅŸünü dile getirdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.