Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM: 120 bin kiÅŸi yerinden oldu

BM, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı düzenlediği Yemen'de en az 120 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreter SözcülüÄŸü'nden yapılan açıklamada, hava saldırılarının baÅŸladığı 26 Mart'tan bu yana 120 bin kiÅŸinin yerinden olduÄŸu, Abyan kentinde bin 730 ailenin okullarda kaldığı belirtildi.

BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisi'nin verilerine göre de ülkenin bir çok kesiminde gıda ve diÄŸer temel ihtiyaçlara eriÅŸim zorluÄŸu yaÅŸanıyor.

Aden'de un olmadığı için tüm fırınların kapandığı, bir çok bölgede cep telefonları ile karasal hatların devre dışı kaldığı ve elektrik kesintilerinin 12 saati bulduÄŸu ifade edildi.

Açıklamada BM ve diÄŸer insani yardım kuruluÅŸlarının su, hijyen ve saÄŸlık yardımlarını hazırladığı ve bu yardımların yolların açılması halinde ihtiyaç duyulan bölgelere ulaÅŸtırılabileceÄŸi kaydedildi.

Husilerin, Aden'e doÄŸru hareket ederek, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele almaları üzerine, Hadi yönetiminin, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çaÄŸrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatı baÅŸlatmıştı.

Operasyona Bahreyn, Katar, Kuveyt ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden oluÅŸan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.

Sivillerin korunması için eylem çaÄŸrısı

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) Yemen'de devam eden "Kararlılık Fırtınası" operasyonunda, sivillerin korunması için eylem çaÄŸrısında bulundu.

Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan HRW, Suudi Arabistan, koalisyon güçleri ve ABD'ye yaptığı çaÄŸrıda, askeri operasyonlar sırasında sivillerin korunması konusunda daha ciddi tedbirler alınmasını istedi.

HRW'nin BM Temsilcisi Philippe Bolopion da ABD'nin savaÅŸ yasalarına tam uyumun saÄŸlanması için koalisyona nüfuzunu kullanması gerektiÄŸini belirtti.

Bolopion, koalisyonun ve ABD'nin savaÅŸ ihlallerini soruÅŸturması ve risk altındaki halka insani yardımların ulaÅŸtırılmasına yardımcı olmasını isterken, endiÅŸe verici sivil ölümleri ve insani kriz konusunda, Suudi Arabistan liderliÄŸindeki koalisyonun ve Husilerin daha ciddi adımlar atması gerektiÄŸinin altını çizdi. 

Örgüt ayrıca, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Adulaziz'e ve ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'a operasyonlarda zarar gören sivillerle ilgili yapılan çaÄŸrıyı içeren bir mektup gönderdi.

Husilerin, Aden'e doÄŸru hareket ederek, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmeleri üzerine, Hadi yönetiminin, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çaÄŸrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatı baÅŸlattı.

Koalisyon güçlerinin Yemen'deki hava harekatında bugüne kadar 311 kiÅŸi hayatını kaybederken, 120 binden fazla kiÅŸi yerlerinden oldu. Dünya SaÄŸlık Örgütü'nden yapılan açıklamada da Yemen'de 19 Mart'tan bu yana 643 kiÅŸinin öldüÄŸü ve 2 bin 226 kiÅŸinin yaralandığı bildirilmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.