Dünya
Rusya erken davrandı
Rusya İran'ın nükleer programı sorununda 30 Haziran'da imzalanması planlanan nihai anlaşmayı beklemedi. Devlet Başkanı Putin, yaptırımlar nedeniyle S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatını askıya alan kararı iptal etti.
Kremlin’den yapılan açıklamada, 2010’da Batılı ülkelerin baskısıyla getirilen yasağın Putin’in imzaladığı kararnameyle sonlandırıldığı belirtildi. O dönemde füzelerin satış anlaÅŸması iptal edilmiÅŸ, iki ülke arasındaki iliÅŸkiler bozulmuÅŸtu.
Rusya’nın bu hamlesi, Ä°ran ile 5+1 ülkelerinin nükleer anlaÅŸma kapsamında mesafe kat etmesinin hemen ardından geldi. Reuters’a konuÅŸan bir Rus hükümeti yetkilisi, Ä°ran’a gıda malzemelerinin yanı sıra inÅŸaat malzemesi ve araçlarının ihracatına da baÅŸlandığını söyledi.
‘Tango iki kiÅŸiliktir’
Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da, parlamentoda yaptığı konuÅŸmada, yaptırımlar dahilinde olmayan Rus ürünlerinin Ä°ran petrolü karşılığında takasına dair anlaÅŸma hakkında bilgi verdi.
Ryabkov, Rusya’nın kötü zamanlarında da Ä°ran’ın yanında olduÄŸunu hatırlatarak, “Tango iki kiÅŸilik bir danstır. Biz hizmet sunmaya hazırız. Ä°ran’ın zor zamanlarında hep yanında olduk. Hem petrol hem de doÄŸalgaz bakımından iÅŸbirliÄŸi ihtimallerimizin azımsanmaması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum” dedi.
Vekillerden biri, Ä°ran’ın yaptırımlarının kalkması durumunda Avrupa enerji pazarında Rusya’nın rakibi olup olmayacağını sorunca Ryabkov, "Ä°ran’ın bu hizmet için gereken altyapıya sahip olmadığını" söyledi.
Buğday-petrol takası
Ä°ran, Rus buÄŸdayının üçüncü büyük müÅŸterisi konumunda. Moskova ve Tahran, bu anlaÅŸmayı bir yıldan uzun süredir görüÅŸüyordu.
Geçen yıl Rus DışiÅŸleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Rusya’nın Ä°ran’dan günde 500 bin varil ham petrol alacağı ve karşılığında silah ve mal ihraç edeceÄŸi yönünde bilgi aktarılmıştı. Ancak iki taraf da bu takas hakkında çeliÅŸkili açıklamalar yapmıştı.
Nükleer AnlaÅŸma
Ä°sviçre'nin Lozan kentinde Ä°ran ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin beÅŸ daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Ä°ngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluÅŸan 5+1 ülkeleri arasında, Ä°ran'ın nükleer programı üzerinde yürütülen müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaÅŸmaya varılmıştı.
Ä°ran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaÅŸması" saÄŸlanırken, bundan sonraki aÅŸamada anlaÅŸma taslağının yazılmaya baÅŸlanması ve nihai anlaÅŸmanın 30 Haziran'da imzalanması planlanıyor.
Kaynak: Reuters
Henüz yorum yapılmamış.