Sosyal Medya

Coğrafyamız

İranlı vekiller anlaşmanın özet metnini beğenmedi

İran Meclisi'ndeki 212 milletvekili Cevad Zarif'e bir mektup yazarak müzakere anlaşmasının özet metninden rahatsız olduğunu belirterek kendi metnini açıklaması talebinde bulundu



Ä°ran meclisindeki milletvekillerinin çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturan muhafazakarlar, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’den ABD’nin nükleer anlaÅŸmanın detayları konusunda yayımladığı metne karşılık Ä°ran tarafının kendi metnini açıklaması talebinde bulundu.

Ä°ran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, MeÅŸhed Milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, “Åžimdiye kadar Meclis'teki 290 milletvekilinden 212'sinin imzaladığı bu mektupta vekiller, Ä°ran’ın kendi özet metnini yayımlamasını talep ediyorlar” dedi.

AnlaÅŸmaya göre, Ä°ran’ın nükleer programına 10 yıl boyunca nükleer silah yapmasını engelleyecek bazı kısıtlamalar getirilmesi, buna karşın da Ä°ran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması öngörülüyor.

AnlaÅŸma sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyen DışiÅŸleri Bakanı Zarif ve Avrupa BirliÄŸi Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini anlaÅŸmaya varılan hususları kamuoyu ile paylaÅŸmıştı.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı da anlaÅŸmadan kısa süre sonra anlaÅŸmanın detaylarının özetinin yer aldığı "Özet Metin" yayımlamış ancak bu metnin Lozan’da okunan bildiriyle çeliÅŸtiÄŸi gerekçesiyle ABD yönetimi Ä°ranlı yetkililer tarafından eleÅŸtirilmiÅŸti.

"Özet Metin"de anlaÅŸma kapsamında Ä°ran’a nükleer programı sebebiyle uygulanan yaptırımların aÅŸamalı olarak askıya alınacağını ifade edilirken, Ä°ran tarafı ise varılan mutabakata göre, yaptırımların anlaÅŸmanın uygulamaya koyulduÄŸu gün tamamen kaldırılacağını ifade ediyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.