Sosyal Medya

Güncel

Soma faciası duruşması gerginlikle başladı

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin şehit olmasıyla ilgili görülen dava öncesinde şehit aileleri ile polis arasında arbede yaşandı.



301 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi Türkiye’nin en büyük maden faciasıyla ilgili dava Manisa’da baÅŸlıyor. Salona alınmayan madenci yakınları, gözyaÅŸlarına boÄŸuldu.

Soma ilçesinde Eynez Maden Ocağı'nda geçen yıl Mayıs ayında meydana gelen faciayla ilgili davanın ilk duruÅŸması 11 ay sonra yapılıyor. DuruÅŸma, tadilatla duruÅŸma salonuna dönüÅŸtürülen Bülent CiÄŸeroÄŸlu Kültür Merkezi'nde görülüyor.

Manisa'nın yanı sıra çevre il ve ilçelerden çok sayıda polisin görev aldığı duruÅŸma salonu çevresinde geniÅŸ güvenlik önlemi alındı. Barikatlarla çevrilen alana sadece avukatlar ve madenci yakınları alınıyor.

Madenci yakınlarından bir kız, ismi listede olmadığı için annesiyle salona alınamayacağı söylenince gözyaÅŸlarını tutamadı. Bir anne de polislerle tartıştı. Barikatların dışındaki bölgede ise çeÅŸitli sivil toplum kuruluÅŸlarından temsilcileri toplanmaya baÅŸladı.



ÇADIRA Ä°ZÄ°N YOK


Öte yandan, gece duruÅŸma salonunun yanında bulunan Atatürk Parkı'na, Akhisar Demokrasi Platformu tarafından dayanışma çadırı kurulmasına izin verilmedi.

DuruÅŸmayı takip etmek için il dışından gelen yaklaşık 20 kiÅŸi, dün akÅŸam saatlerinden itibaren adliyeye yakın Atatürk Parkı'nda (Umut Parkı) çadır kurarak beklemeye baÅŸladı. Gece saat 03.30 sıralarında parka gelen Çevik Kuvvet ekipleri, aralarında CHP Manisa Milletvekilli Hasan Ören'de bulunduÄŸu gruptan parkı terk edip, çardakları yıkmalarını istedi. Polisin parka gelmesinin ardından CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel ve Hasan Ören Vali ErdoÄŸan BektaÅŸ ile birer telefon görüÅŸmesi yaptı. Ören, telefon görüÅŸmesinde Vali BektaÅŸ'ı Akhisar'a davet edip olay yerini görmesini ve ona göre karar vermesini istedi. Milletvekillerin görüÅŸmeleri sonuçsuz kalırken polis ile grup arasında kısa süreli gerginlik yaÅŸandı. Polis, çadırlara dokunmazken grubu parktan uzaklaÅŸtırdı. 



KARANFÄ°L BIRAKTILAR


DuruÅŸmanın yapılacağı salona gelmek için Soma'daki BeÅŸyol Meydanı'nda toplanan madenci aileleri, 5 otobüs ve sivil araçlardan oluÅŸan bir konvoy oluÅŸturarak Madenci Heykeli'ne hareket etti.

Heykele karanfil bırakan grup adına açıklama yapan Sosyal Haklar DerneÄŸi Yöneticisi Kamil Kartal, madenci katillerinden hesap sormak istediklerini söyledi.

Kartal, "Biz biliyoruz ki bu katilleri saklayanlar var. Bu duruÅŸmaya getirmiyorlar. Katillerin gözlerine bakarak konuÅŸmak istiyoruz. DuruÅŸmaya katılacak madenci eÅŸleri de orada bunları söyleyecek" dedi.



SOMA DAVASI HANGÄ° SANIK Ä°ÇÄ°N KAÇ YIL HAPÄ°S CEZASI Ä°STENDÄ°?


Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciayla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden hazırlanıp gönderilen iddianamede, tutuklu 8 ÅŸüphelinin, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaÅŸmış yaralama" suçundan öncekine göre bir artarak 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Tutuksuz 37 ÅŸüphelinin ise "taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümü ile birlikte birden fazla kiÅŸinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Bunlardan 25'inin cezalarının, "bilinçli taksir" olduÄŸu gerekçesiyle TCK'nın ilgili maddesi gereÄŸince üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuluyor.

Akhisar’da görülmeye baÅŸlanan dava öncesi mahkemenin ÅŸehit ailelerinin yakınlarından yalnız bir kiÅŸiyi duruÅŸma salonuna alma kararına tepki gösteren aileler, bir müddet polisle tartıştı. Tartışmaya baro avukatları müdahale ederek, ailelerin içeri alınmasını istedi. Bir avukat, emniyet amiriyle ailelerin alınması için baskı yaptı. Ardından bir grup madenci yakını üzerleri aranmadan barikatı aÅŸarak içeri girdi.

AÄ°LELER ÜZERLERÄ°NÄ°N ARANMASINA TEPKÄ° GÖSTERDÄ°

Madencilerin yakınları, üzerlerinin aranmasına da tepki gösterdi. Polis, ailelerin tepkisine ‘Biz sizi korumak için buradayız’ diye yanıt verdi. Aileler ise "Siz, kimi kimden koruyorsunuz, bizim ciÄŸerimiz yanıyor. Benim oÄŸlumun kapısını kapattılar, yaktılar” diye karşılık verdi.




DURUÅžMA ERTELENDÄ°


Saat 09.30’da baÅŸlayacak olan duruÅŸma, ailelerin içeri alınma sürecinin uzaması üzerine saat 10.30’a ertelendi. DuruÅŸmaya her kurumdan bir gazeteci alındı. 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.