Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sisi'den Gazze'ye bir darbe daha

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Gazze’nin can damarı tünelleri kazan, kazıldığını bilen ve tünelden geçenlerin müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kanun çıkardı.



Mısır’ın resmi gazetesinde yer alan habere göre, CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi, Gazze sınırında yeni tünel kazanlar ile kazılan tünelleri kullananlar hakkında 21/2015 sayılı yeni bir kanun çıkardı. 

Kanuna göre, "Ülkenin sınır bölgelerinde, tünel kazan, kazı için hazırlık yapan, yer altındaki tünel ve koridorlardan geçen ile tünelleri herhangi bir kesimle, yabancı bir ülkeyle ya da orada yaÅŸayanlarla iletiÅŸime geçmek, ürün, malzeme ya da herhangi bir ÅŸey geçirmek için kullanan herkesin, müebbet hapis cezası ile cezalandıracağı" belirtiliyor. 

Kanunda ayrıca "Sınır bölgelerinde tünel kazıldığı, kazılacağı ya da kazılanların kullanılması hakkında bilgisi olan ve ilgili makamlara haber vermeyenlerin müebbet hapis cezasına çarptırılacağı, hapis cezasının yanında kullanılan suç aletlerine, tünelin yapıldığı bina, yapı ya da arazilerin mülkiyetine el konulacağı" kaydediliyor.

Mısır'da son yapılan anayasal düzenlemelere göre, CumhurbaÅŸkanı kanun hükmünde yeni bir karar çıkarabiliyor ve söz konusu kanun resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüÄŸe giriyor.

Kahire Üniversitesi ceza hukuku profesörlerinden Mahmud KebiÅŸ, kanunla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasalarda Gazze ile Mısır arasında kazılan tüneller ilgili bir cezanın bulunmadığını belirterek, çıkan kanunun ülkede yaÅŸanan son olaylarla uyumlu olduÄŸunu ifade etti.

Tüneller, ambargo altındaki Gazze'nin can damarı

Ä°srail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle iÅŸbaşına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı ticari geçiÅŸler için kullanıma kapatılmıştı. Ä°srail ablukası ve söz konusu sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmiÅŸti.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleÅŸtirdiÄŸi darbenin ardından gelen yeni yönetim tarafından Filistinlilerin can damarı olarak gördüÄŸü tünellerden baÅŸta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemeyle akaryakıt geçiriliyordu.

Sina'ya tampon bölge

Mısır 24 Ekim 2014'te Gazze sınırına yakın olan Sina Yarımadası'nda 30 Mısırlı askerin öldürüldüÄŸü saldırının ardından 10 kilometrelik Gazze sınırında bir tampon bölge oluÅŸturulmasına karar vermiÅŸti. Tampon bölgenin derinliÄŸi önce 500 metre olarak açıklandı ancak daha sonra 1 kilometreye kadar geniÅŸletilmesine karar verildi. Tampon bölgenin inÅŸa sürecinde yaklaşık 800 ev yıkıldı. Tünellerden 1600'ü imha edildi.

Mısır’da demokratik seçimlerle cumhurbaÅŸkanı seçilen ilk baÅŸkan Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasının ardından Sina’da orduyu hedef alan saldırılarda ciddi bir artış gözlemlenmiÅŸti.Mısır yargısı, 31 Ocak'ta da hareketin silahlı kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları hakkında benzer karar vermiÅŸti.

Askeri kanadı da 'terör örgütü' ilan edilmiÅŸti

Mısır'da Acil Ä°ÅŸler Mahkemesi, 31 Ocak’ta da Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları'nı 'terör örgütü' olarak ilan etmiÅŸ, Hamas mahkemenin kararının Ä°srail'in çıkarlarına hizmet ettiÄŸini söyleyerek tepki göstermiÅŸti.

Kahire Acil Ä°ÅŸler Mahkemesi, 4 Mart 2014'te de Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına karar vermiÅŸti.

Mısır basını sık sık Hamas ve askeri kanadı Ä°zzettin Kassam Tugayları'nı Sina'daki saldırılara karışmakla suçluyor. Bazı Mısırlı basın mensupları, televizyon programlarında, Mısır ordusundan Hamas'ı vurmasını istemiÅŸti. Hamas iddiaları reddediyor.

Hamas, 3 Ocak’ta 17 yaşında bir Filistinli gencin Gazze Åžeridi sınırında Mısır güvenlik güçlerince öldürülmesini kınayarak bunun 'komÅŸu kardeÅŸ ülkelerin arasındaki iliÅŸkiye uygun olmadığını' belirtmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.