Sosyal Medya

Dünya

ABD ve Çin en fazla idam cezası veren ülkeler arasında

Uluslararası Af Örgütü'nün açıkladığı rapora göre İran, Suudi Arabistan'la birlikte ABD ve Çin dünyada idam cezasını en fazla kullanan ülkeler arasında yer alıyor



Dünyada idam cezasının en çok kullanıldığı ülkelerin Çin, Ä°ran, Irak, Suudi Arabistan, ABD olduÄŸu açıklandı. 
Uluslararası Af Örgütü'nün 2014 yılında verilen idam cezaları hakkında hazırladığı raporunda idam cezalarında önemli bir artış olduÄŸu bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından Salı günü yayımlanan bir rapora göre Çin, binlerce olduÄŸu düÅŸünülen infaz sayısı ile listenin başında geliyor. Çin'i, Ä°ran, Irak ve Suudi Arabistan takip ediyor. ABD 35 kiÅŸi ile idam cezalarında beÅŸinci sırada yer alıyor.

Resmi kayıtlara göre 2014 yılında Ä°ran'da 289 idam cezası infaz edildi fakat gerçek sayının 743 olduÄŸu iddia ediliyor. Suudi Arabistan'da en az 90, Irak'ta 61,Yemen'de 22, Mısır'da 15, BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nde 1 kiÅŸiye idam cezası verildi. Ürdün'de ise sekiz yıl içinde 11 idam cezası verildiÄŸi rapor edildi.

Af Örgütü, raporu hazırlarken güvenilir bilgi kaynaklarına zor ulaÅŸtıkları için infaz sayısının gösterilenden daha fazla olduÄŸunu düÅŸündüklerini belirtti.

Ä°ran'da en az 29 kamuya açık alanda idam infazı gerçekleÅŸti ancak bazı idamların gizli gerçekleÅŸtirildiÄŸi ve cesetlerin ailelerine teslim edilmediÄŸi için bu sayının daha yüksek olduÄŸu tahmin ediliyor.

Af Örgütü çocuk suçluların Suudi Arabistan ve Yemen'de resmi kayıt altına alınmadan idam edilmiÅŸ olabileceÄŸinden endiÅŸe ettiklerini, Ä°ran'da idam edilenler arasında 14 - 18 yaÅŸ aralığında  kiÅŸilerin bulunduÄŸunu bildirdi.

Suudi Arabistan idam cezası uygulama yöntemi olarak kafa kesme yöntemini kullanan dünyadaki tek ülke.
Londra merkezli izleme örgütü toplam 16 ülkede ölüm cezalarının 2014 yılında yüzde 100 arttığını bildirdi.

BÖLGEDEKÄ° Ä°DAM CEZALARININ YÜZDE 65'Ä° MISIR'DA

GeçtiÄŸimiz yıl OrtadoÄŸu'daki ülkeler arasında en fazla idam cezası veren ülke Mısır oldu. Askeri darbe yaptıktan sonra iktidara gelen Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdel Fattah-el-Sisi yönetimi, darbeyle devirdiÄŸi Ä°hvan iktidarının yetkililerini, ve Ä°hvan hareketinin önde gelen liderlerini idam cezasıyla yargıladı ve 500'den fazla Ä°hvan üyesine idam cezası verildi. Mısır bölgedeki idam cezalarının yüzde 65'ini tek başına verdi. 

Ä°dam cezası verilen mahkumlarla ilgili infaz uygulaması yapmayan 8 ülke var. Bunlar Cezayir, Bahreyn, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas / Batı Sahra, Katar ve Tunus.

Af Örgütü raporuna göre, bölgede idama mahkûm olanların çoÄŸu, Medeni ve Siyasi Haklara Ä°liÅŸkin Uluslararası SözleÅŸme'nin 6. maddesinde belirttiÄŸi gibi "en ciddi suçlar" kapsamında deÄŸil. BAE'de idama mahkum edilenlerin çoÄŸu adi suçlardan yargılanmış mahkumlardan oluÅŸuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.