Sosyal Medya

Dünya

Uzayda organik moleküller bulundu

Gök bilimciler, uzayda yaşamın temel taşı kabul edilen organik moleküllere rastladı.



Massachusetts'teki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Karin Oberg, Dünya'dan 450 ışık yılı uzaklıktaki Taurus takım yıldızında yer alan "MWC 480" adlı yıldızın çevresindeki toz ve gaz bulutunda yaÅŸamın yapı taÅŸlarını oluÅŸturan kimyasal maddeler bulduklarını söyledi.

UZAYDA Ä°LK KEZ GÖRDÜLER

Oberg, bulunan organik molekülleri hidrojen siyanür (HCN), metil siyanür (CH3CN) ve siyanoasetilen (HC3N) olarak sıraladı. Hidrojen siyanüre baÅŸka yıldız sistemlerinde de rastladıklarını belirten Oberg, daha karmaşık olan diÄŸer iki molekülü uzayda ilk kez  gördüklerini kaydetti.

Yaklaşık 1 milyon yaşındaki yıldızın GüneÅŸ'in 1,8 katı kütleye sahip olduÄŸu belirlendi. Yıldızın kütlesinin yüzde 20'sini çevresindeki toz ve gaz bulutu oluÅŸturuyor.

Oberg, "GüneÅŸ sistemimizin, sahip olduÄŸu gezegenler ve su içermesi açısından uzayda tek olmadığını biliyorduk. Åžimdi organik kimya açısından da benzerleri olduÄŸunu öÄŸrendik. Henüz genç bir yıldızken GüneÅŸ'te de aynı kimyasal tepkimeler meydana gelmiÅŸti. Dünya'da yaÅŸamı baÅŸlatan organik moleküllerin, evrende baÅŸka yerlerde de bulunduÄŸu kanıtlanmış oldu" dedi.

Oberg, "MWC 480'in çevresindeki organik moleküllerden bazıları yıldızın yüzeyine inecek. Bir kısmı, gezegenler arası uzaya savrulup gezegenler, asteroidler ve kuyruklu yıldızlara düÅŸecek. Milyarlarca yıl önce GüneÅŸ sistemimizde de benzeri ÅŸeyler olmuÅŸtu" ifadelerini kullandı.

YAÅžAMIN TEMEL TAÅžI

Geçen yıl yapılan bir araÅŸtırmada, aşırı ısı ve basınç uygulanarak hidrojen siyanür (HCN) ve hidrojen sülfür (H2S) moleküllerinden nükleik asitlerin (RNA) öncülleri elde edilmiÅŸti. RNA ve DNA gibi kendini kopyalayan moleküller, yaÅŸamın temel taşı kabul ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.