Sosyal Medya

Coğrafyamız

Katliama seyirci kalmayın

Suriye'nin başkenti Şam'a 10 kilometre mesafede bulunan Yermuk Mülteci Kampı, açıkhava hapishanesine döndü.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) “küresel ayıbın kaynağı” olarak nitelendirdiÄŸi kamptaki trajedi, 1 Nisan'da baÅŸlayan IŞİD iÅŸgali ile birlikte katlanılmaz boyutlara ulaÅŸtı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Yermuk'u “ölüm kampına” benzetirken, Yeni Åžafak'a konuÅŸan UNRWA Sözcüsü Christopher Gunness, tüm yaÅŸam damarları kesilmiÅŸ
çaresiz Filistinlilerin dramına dikkat çekti.


KAMPTA HASTALIKLAR BAÅžLADI
“Savaşın önceki yıllarıyla kıyaslayacak olursak Yermuk'taki son durumu nasıl tanımlarsınız?” diye sorduÄŸumuzda Gunness, “Ä°nsanlar evlerine saklandı. Dışarı çıkmaya korkuyorlar. Ailelerini çöplerden topladıkları gıdalarla besliyorlar. Acımasız savaÅŸ sokaklarda ÅŸiddetleniyor. Yiyecek yok, su yok, ilaç yok. Hastalıkların patlak verdiÄŸine dair raporlar geliyor” açıklamasında bulundu.


18 BÄ°N KİŞİNÄ°N KAÇACAK YERÄ° YOK

Alternate Text

SavaÅŸ öncesi 180 bini Filistinli olmak üzere yaklaşık 950 bin kiÅŸiyi barındıran kampta rejimin 2012 yılından bu yana uyguladığı abluka nedeniyle yaklaşık 200 kiÅŸinin açlık ve susuzluktan hayatını kaybettiÄŸi belirtilirken, Gunness, ÅŸuan içeride 3 bin 500'ü çocuk 18 bin kiÅŸinin bulunduÄŸunu vurguladı.


GIDASIZ ZOR AYAKTA DURUYORLAR
UNRWA Sözcüsü Gunness, “Kamp sakinlerinin ihtiyaçları nelerdir?” sorumuza ise “Her ÅŸeyden önce güvenliÄŸe ihtiyaçları var. YaÅŸamları ciddi bir risk altında. Temel ihtiyaç maddeleri olan gıda, su, ilaç, temiz ve yeterli barınmaya gereksinimleri var” yanıtı verdi. Neredeyse hiçbir ÅŸeyi olmayan bu insanların nasıl hayatta kalabildiÄŸini sorduÄŸumuzda ise “Ä°ki yıldır, günde ortalama 400 kalorinin altında yiyecekle yaşıyorlar. Hayatta zor kalıyorlar” diye ekledi.


YARIDAN FAZLASI IŞİD'İN ELİNDE

Alternate Text

Uluslararası kamuoyuna ve Esed rejimine de seslenen Gunness, “Masum insanların katledilmesine izin vermeyin. Siviller sebepsiz yere öldürülürken seyirci kalmayın” ifadelerini kullandı. Kampın yarısından fazlasının IŞİD militanlarının kontrolüne geçtiÄŸine inandıklarını söyleyen UNRWA Sözcüsü, militanların iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde yaÅŸayanların, Yermuk'taki toplam nüfusun yüzde 95'ine denk geldiÄŸine dikkat çekti. Bazı kaynaklar ise kampın yüzde 90'ının IŞİD'in elinde olduÄŸunu belirtiyor.


YA Ä°NFAZ YA REHÄ°N ALMA KORKUSU
Filistin basınında yer alan haberlere göre, Nusra Cephesi'nin de desteÄŸiyle kamptaki Filistinli gruplarla çatışan IŞİD militanları, bugüne kadar 27 kiÅŸiyi öldürdü, 75 ila 200 arasında sivili de kaçırdı. Kampta başı kesilerek infaz edilmiÅŸ cesetler bulunduÄŸu iddia edilirken, kaçmaya çalışanların ise ya IŞİD'in keskin niÅŸancıları tarafından öldürüldüÄŸü ya da rehin alındıkları öne sürülüyor.

Gazzeli çocuklar için gözyaşı dökmüÅŸtü

Alternate Text

Yermuk'ta masum sivillerin yaÅŸam tehlikesine dikkat çeken BM Sözcüsü Christopher Gunness, geçtiÄŸimiz yıl da Ä°srail'in Gazze'de yaptığı katliamı canlı yayında anlatırken gözyaÅŸlarına hakim olamamıştı. 578'i çocuk 2 bin 145 kiÅŸinin öldürüldüÄŸü saldırılar sırasında Al Jazeera kanalına baÄŸlanan Gunness, “Çocuklar da dâhil olmak üzere Filistinlilerin hakları toplu ÅŸekilde ihlâl ediliyor. Bu dehÅŸet verici bir durum” derken gözyaÅŸlarına boÄŸulmuÅŸtu.
Kapılar yardıma kapalı
Yermuk'taki durum insanlık sınırlarını çoktan aÅŸmış durumda. Rejim güçleri hastaneleri bombalıyor. Hamile kadınların ilaç yokluÄŸu nedeniyle doÄŸum sırasında öldüÄŸü belirtilirken, çocukların da açlıktan hayatını kaybettiÄŸi ifade ediliyor. Yermuk'ta gıda ve suyun dışında elektrik de yok. IŞİD'in geliÅŸiyle birlikte insanlar iyice evlerine kapandı, doktorların da baÅŸka bölgelere gitmesi nedeniyle tıbbi yardım imkanı kesildi. Militanların kampa saldırdığı Nisan başından itibaren BM görevlileri içeri giremiyor. Ekim 2014'ten bu yana kampa alınmayan Uluslararası Kızılhaç Örgütü ise, sivillere “acil” yardım ulaÅŸtırmak için izin istiyor.
Üç cephede yaÅŸam savaşı

Alternate Text

'Hayalet' kente dönen Yermuk'ta üç cephede birden yaÅŸam savaşı veren kamp sakinlerinin dramı; üzerinde “BeÅŸÅŸar” yazılı bir varil bombası, “IŞİD” yazılı bir kılıç ve “açlık” yazan boÅŸ bir kaseyi tutan çocukla böyle resmedildi. Son 6 günde ordunun Yermuk'a attığı varil bombası sayısının 36'yı bulduÄŸu belirtiliyor.

Esed'in çifte oyunu
Yermuk'ta ordunun saldırılarına direniÅŸ göstermeye çalışan silahlı örgütler ÅŸimdilerde IŞİD militanlarıyla çatışıyor. Kampa varil bombası yaÄŸdırırken, bir yandan da Filistinli gruplarla birlikte “Yermuk'u IŞİD'den kurtarma operasyonu” hazırlığında olduÄŸu imajını vermeye çalışan rejim ikili oynuyor. Beklentilere göre, muhaliflerin ele geçirdiÄŸi Ä°dlib'in düÅŸüÅŸünü, Dera izleyebilir. Yermuk, Dera'ya 100 kilometre mesafede yer alıyor. EÄŸer IŞİD, Yermuk'u kontrol altına alırsa burayı Dera'daki muhaliflere karşı bir üs olarak kullanabilir ve bu sayede rejimi de “çatışmaya girmekten” kurtarabilir.
Bir utancın panoraması
Suriye'de 2011 yılında baÅŸlayan savaÅŸ, sayısız katliam haberlerine ve insani deÄŸerleri ayaklar altına alan suçlara sahne oldu. "Bundan daha acısı yaÅŸanamaz" sanılan saldırılar, bir sonraki katliamın yanında sıradanlaÅŸtı. Dünya, Suriyelilerin dramı karşısında sessizliÄŸe gömüldü.

KÄ°MYASAL ÇABUK AFFEDÄ°LDÄ°

Alternate Text

Esed’in katliamları ödüllendirildi olan hep masum sivillere oldu
* Ülkenin tüm kentlerinde peÅŸ peÅŸe katliamlar yaÅŸanırken, AÄŸustos 2013'te Esed güçlerinin baÅŸkent Åžam'ın DoÄŸu Guta bölgesinde kimyasal silahlarla düzenlediÄŸi saldırıda çoÄŸu kadın ve çocuk bin 300'den fazla kiÅŸi hayatını kaybetti. ABD "kimyasal saldırı kırmızı çizgimiz" sözünü unutarak kimyasal stoklarını imha etme kartını oynayan BeÅŸÅŸar Esed'i çabuk "affetti."
O FOTOÄžRAFLAR UNUTULDU
*BM Güvenlik Konseyi kararları, Rusya ve Çin'in art arda vetolarına takılırken, Esed'in sabıka defteri kabarmaya devam etti. Ocak 2014'te Suriye ordusundan bir askeri polis, rejimin iÅŸkenceyle öldürdüÄŸü 11 bin kiÅŸinin fotoÄŸraflarını gizlice çekip dünyaya duyurdu. Ancak uluslararası kamuoyu, insanlığın utanç tarihine geçen 55 bin iÅŸkence karesi karşısında da kılını kıpırdatmadı.
IŞİD SAHNEYE ÇIKTI

* Bosna Savaşı'nı dahi geride bırakarak dört yılda yaklaşık 300 bin kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, milyonlarcasının vatansız kaldığı Suriye'deki savaÅŸ, sahneye çıkan IŞİD terörü ve OrtadoÄŸu ile Kuzey Afrika'yı esir alan çatışmaların gölgesinde kaldı. Suriyeli mültecilerin trajedisi, politik hesapların yapıldığı masalarda gündeme dahi gelmedi.

Alternate Text

ÖNCE SESSÄ°ZLÄ°K KIRILMALI
Suriye'deki acının sembolü haline gelen Yermuk Mülteci Kampı'nda iki yıldır devam eden rejim ablukasına bir de IŞİD iÅŸgali eklendi. "Toplama kampı"nı aratmayan bölgede sıkışıp kalan binlerce kiÅŸi, dünyanın kendilerine kulak vermesini beklerken, bir Filistinli'nin ÅŸu çaÄŸrısı tecrit edilmiÅŸ halkın acısını gözler önüne serdi: "KuÅŸatmayı kırmak için ilk önce onu çevreleyen 'sessizliÄŸi' kırmak gerek."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.