Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yermuk'ta yaşananlar Nekbe'yi anımsatıyor

Suriye'nin başkenti Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı'na yönelik saldırılar, Filistinlilerin büyük acılar yaşadığı 1948 yılındaki Nekbe'yi hatırlatıyor.



Esed rejiminin 3 yıldır abluka altında tuttuÄŸu ve çarÅŸamba gününden itibaren terör örgütü DAEÅž'nin saldırdığı Yermuk Mülteci Kampı'ndaki Filistinliler 1948 yılında zorunlu göçe tabi tutularak yurtlarından çıkarıldıkları Nekbe'nin acılarını yeniden yaşıyor.

Suriye'deki Filistinliler Eylem Grubu Ä°cra Müdürü Ahmed Hüseyin, Suriye'deki çatışmalarla beraber, Yermuk Mülteci Kampı'ndaki son olayların ardından kampın bir cehenneme döndüÄŸünü söyledi. Hüseyin, kampın artık insan yaÅŸamına uygun olmadığını bildirdi.

"Yermuk'teki trajediyi tarif etmek mümkün deÄŸil"

Hüseyin, "Yermuk'teki trajediyi tarif etmek mümkün deÄŸil. Kısacası orada olanlar, soykırım, ölüm ve sakinlerini açlıktır" dedi.

Merkezi Ä°sviçre'de bulunan ve faaliyet alanı OrtadoÄŸu ile Kuzey Afrika olan Avrupa-Akdeniz Ä°nsan Hakları Gözlemevi'ne (Euro-Mid) konuÅŸan görgü tanıklarından Enver, DAEÅž'in Yermuk Mülteci Kampı'nda savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini belirtti.

Enver, "Yermuk'te olanlar gerçek bir Nekbe'dir. 1948'deki Nekbe'yi anımsatıyor. Ondan da daha acı" diyerek yaÅŸadıklarını anlattı.

"Mülteci kampları, yerinden edilme, kayıp, ölüm yeri haline dönüÅŸtü"

Mültecilerin, 2 defa Nekbe yaÅŸadıklarını ve Arap ülkelerindeki iç çekiÅŸmelerin onlara olumsuz etkisi olduÄŸuna dikkati çeken Okel, ÅŸunları söyledi:

"Arap ülkelerindeki Filistin mülteci kampları, yerinden edilme, kayıp, ölüm yeri haline dönüÅŸtü. 1970'li yıllarda Ürdün'de acı çektiler. Bunu Irak'ta ve Libya'daki ölümler takip etti. Lübnan'da öldürüldüler. Sadece Nehr el-Barid kampında yaÅŸadıkları tahribat ve katliam yeter"

Filistin'in Büyük Felaketi: Nekbe

Nekbe (Büyük Felaket) tabiri, 1948'de Filistin nüfusunun yarısından fazlasının zorunlu göçe tabi tutulması ve Ä°srail'in bağımsızlığını ilan ettiÄŸi dönem için kullanılıyor. Yahudi gruplar tarafından 1948'de yapılan saldırıda 531 köy ve kent tahrip edilmiÅŸ, Filistinlilere yönelik katliamlarda 15 bin kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Filistin Ä°statistik Merkezi'nin verilerine göre, topraklarından sürülen Filistinli mülteci sayısı 5.9 milyona ulaÅŸtı. Bu sayının, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Åžeria'da 19, Gazze'deki 8 mülteci kampına dağılmış olduÄŸu belirtiliyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.