Sosyal Medya

Dünya

Almanya PKK yasağını kaldırmayı düşünmüyor

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın, PKK'nın Almanya'da gerçekleştirdiği şiddet eylemlerinden dolayı özür dilemesi ve bu ülkeden PKK yasağını kaldırması talebine yanıt veren Almanya İçişleri Bakanlığı, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını açıkladı.



PKK'nın çatı örgütü KCK'nın Yürütme Konseyi EÅŸ BaÅŸkanı Cemil Bayık'ın, 90'lı yıllardaki ÅŸiddet eylemleri nedeniyle Alman halkından özür dilemesi ve Alman hükümetine "PKK yasağını kaldırması" çaÄŸrısına Berlin yönetiminden yanıt geldi. Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasının ÅŸu an Alman hükümeti açısından söz konusu olmadığını açıkladı.

Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Tobias Plate ‘Cemil Bayık'ın açıklamalarını büyük dikkatle izlediklerini' belirttikten sonra, "Bu açıklamalar PKK’ya yönelik tutumun yeniden deÄŸerlendirilmesi için bir vesile sunmadı’ diye konuÅŸtu.

Berlin'de Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Tobias Plate, Türkiye’de sürdürülen barış süreci ile ilgili geliÅŸmelerin dikkatle izlendiÄŸini ancak Bayık’ın açıklamaları nedeniyle konunun yeniden ele alınmasının da gündemde olmadığını bildirdi.

“Silahsızlandıktan sonra düÅŸünülebilir”

TBMM Ä°nsan Haklarını Ä°nceleme Komisyonu BaÅŸkanı Ayhan Sefer Üstün ise, Alman hükümetine, PKK’ya yönelik yasağı kaldırmaması uyarısında bulundu. PKK’nın yasallaÅŸtırılmasının büyük bir hata olacağını söyleyen Üstün, PKK’nın hala Almanya’daki Kürtleri tehdit ettiÄŸini ve haraç topladığını bildiklerini kaydetti.

PKK militanlarının hala silahlı olduklarına dikkat çeken Üstün, “Ankara hükümeti ve Öcalan arasında süren barış müzakerelerinde bir uzlaÅŸmaya varılması ve PKK’nın tamamen silahsızlanması durumunda ancak yasağın kaldırılmasının düÅŸünülebileceÄŸini’ kaydetti.

Kaynak: Deutsche Welle, AFP, ARD, DPA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.