Sosyal Medya

Coğrafyamız

Husiler, Şebva'nın merkezini aldı

Yemen'de Husilere karşı Suudi Arabistan öncülüğündeki Kararlılık Fırtınası Operasyonu sürerken, Ensarullah Hareketi (Husiler) güneyindeki Şebva kentinin merkezi Atek bölgesini ele geçirdi.



Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, devrik lider Ali Abdullah Salih taraftarlarının desteÄŸindeki Husiler, Atek kentini ele geçirdi. Husiler, kentteki kontrol noktaları ve resmi kurumlara ait bazı binaları herhangi bir direniÅŸle karşılaÅŸmadan denetim altına aldı.  

Al Jazeera muhabiri, Salih taraftarlarının desteklediÄŸi Åžii Husilerin Åžebva Merkez Hapishanesi’nden 85 mahkumu serbest bıraktıklarını söyledi.

Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki ‘Kararlılık Fırtınası’ operasyonu kapsamında koalisyon uçakları Åžebva'da Husilere ait karargâhlara hava saldırısı düzenledi.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, Åžebva'nın Beyhan ilçesinde Husilere ait 19. Piyade Tugayı ile Atek kentinin kuzeyindeki bazı mühimmat depoları koalisyon uçakları tarafından vuruldu.

Åžebva'nın çeÅŸitli bölgelerinde, son birkaç gündür, Husiler ile CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı silahlı aÅŸiret üyeleri arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanıyordu.

Ä°nsani kriz büyüyor

Yemen'de, iÅŸsizlik ve artan hayat pahalılığının ardından baÅŸlayan karaborsacılık ve gıda sıkıntısına son günlerde akaryakıt krizi de eklendi.

BaÅŸta Sana olmak üzere büyük kentlerde benzin istasyonlarının önünde kilometrelerce kuyruk oluÅŸurken, yakıt ihtiyacı olanlar günlerce süren bekleyiÅŸin ardından bunu ancak 'sınırlı miktarda' karşılayabiliyor.

Yemen petrol politikası, satılan ham petrol karşılığında iÅŸlenmiÅŸ petrol ürünleri ithaline dayanıyor. Yarı yarıya düÅŸen üretim krizin baÅŸlıca sebebi olarak deÄŸerlendiriliyor.

Hudeyde ve Aden gibi limanlardan alınan ithal benzinin,  çatışmalar sebebiyle diÄŸer bölgelere naklinin gerçekleÅŸtirilememesi, krizin bir diÄŸer nedeni.

Ülkenin petrol rezervlerinin olduÄŸu doÄŸudaki çöl bölgelerinde, El Kaide’nin etkin olması nedeniyle burada faaliyet gösteren Fransız ÅŸirketinin çalışanları ülkeyi terk etmiÅŸti.

Yemen'de, Husilerin baÅŸkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında CumhurbaÅŸkanı Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiÅŸ ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceÄŸini açıklamıştı.

Bu geliÅŸmelerden sonra Husilerin, Aden'e doÄŸru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çaÄŸrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına baÅŸlamıştı.

 

 

 

Kaynak: Al Jazeera, AA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.