Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Ne onaylıyorum, ne de karşıyım'

İran’ın dini lideri Hamaney, nükleerde varılan çerçeve anlaşmasıyla ilgili "Henüz nihai bir anlaşma yok. Şimdilik ne onaylıyorum, ne de karşıyım" dedi.



Ä°ran’da yayın yapan Press Tv’nin haberine göre, dini lider Ayetullah Ali Hamaney, "Ä°ran’ın nükleer müzakereleri konusunda henüz kesin bir tavrı bulunmuyor. Zira nihai bir anlaÅŸma yok" dedi.

Ä°ran için baÄŸlayıcı bir anlaÅŸma olmadığına dikkat çeken Hamaney, daha anlaÅŸmanın tamamlanmadığını söyledi. Hamaney varılan siyasi çerçeve anlaÅŸmasıyla ilgili "Åžimdilik ne onaylıyorum ne de karşıyım" dedi. Hamaney, nihai anlaÅŸmanın detaylarının anahtar rolünde olduÄŸunu söyledi.

ABD ile Ä°ran arasında tartışmalara neden olan yaptırımların kaldırılması veya askıya alınması konusuna da deÄŸinen Hamaney, "AnlaÅŸmaya varıldığı andan itibaren tüm yaptırımların kaldırılması gerekiyor" dedi.

Ä°ran’ın dini liderine göre, "Nükleer anlaÅŸmada ABD'nin sunduÄŸu çerçevenin Ä°ran'ın algısıyla farklılık içermesi ABD’nin 'ÅŸeytani niyetlerini' ortaya çıkardı." 

Hamaney, Ä°ran’ın askeri bölgelerine ‘denetim gerekçesi’ ile girilemeyeceÄŸini ifade etti.

Suudi Arabistan'a ağır suçlama

Hamaney, Yemen’deki geliÅŸmelere de deÄŸindi.  Dini lider, "Yemen’de masum insanları öldürmek büyük bir cinayet. Suudi Arabistan ÅŸüphesiz zarar görecek" dedi.

Hameney'e göre, "Suudi Arabistan'ın Yemen'e hava saldırıları uluslararası mahkemelerde yargılanabilecek türden bir suç ve soykırım."

'Yaptırımlar kalkmadan imza atmayız'

Nükleer faaliyetleri konusunda yürütülen müzakerelerde batı ülkeleri ile 'çerçeve anlaÅŸma' saÄŸlayan Ä°ran'ın CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, barışçıl nükleer çalışmalardan asla taviz vermeyeceklerini söylemiÅŸti.

Ruhani, "Bize uygulanan yaptırımlar tamamen ve anlaÅŸmaya varıldığı andan itibaren kaldırılmadan hiçbir anlaÅŸmaya imza atmayacağız" demiÅŸti.

Nihai anlaÅŸma 30 Haziran'da

Nükleer müzakerelerde Ä°ran ve Batı ülkeleri arasında ‘siyasi çerçeve anlaÅŸması’ perÅŸembe günü saÄŸlandı. AnlaÅŸmanın taslağı yazılmaya baÅŸlanacak ve tüm ÅŸartlar yerine getirilirse 30 Haziran’da nihai anlaÅŸma imzalanacak.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama varılan anlaÅŸmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu iyi ve tarihi bir uzlaÅŸmadır. EÄŸer nihai bir anlaÅŸma saÄŸlanırsa dünya daha güvenli bir hale gelecek. Ä°ran'ın artık nükleer silah elde etme fırsatı olmayacak. EÄŸer Ä°ran anlaÅŸmaya uyarsa Ä°ran'a yönelik ABD ve BM yaptırımları aÅŸama aÅŸama kalkacak, aksi olursa yaptırımlar tekrar yürürlüÄŸe girecek" demiÅŸti.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ä°ran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde kilit konulara çözüm bulunduÄŸunu ve taslak hazırlamaya baÅŸladıklarını duyurmuÅŸtu.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.