Sosyal Medya

Güncel

Bakan Zeybekçi açıkladı: İran'la anlaştık

Zeybekci, Mısır üzerinden yapılan taşımacılığa alternatif güzergah konusunda İran tarafı ile görüştüklerini kaydetti.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mısır üzerinden Ro-Ro seferleri ile yapılan taşımacılığa alternatif güzergah konusunda Ä°ran tarafı ile görüÅŸtüklerini kaydederek, "Kızıldeniz'den girdiÄŸimiz Arap Yarımadası'na, Basra Körfezi üzerinden girme üzerinde ÅŸimdilik bir problem yok. Bu güzergahtan da kolaylıkla girebileceÄŸiz. ArkadaÅŸlarımız bu konuda gönüllerini ferah tutsunlar" dedi.

Zeybekci, Ankara Palas'ta Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jan Mladek ile ikili görüÅŸmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro seferlerine iliÅŸkin görüÅŸmelerdeki son durum ve Ä°ran'ın bu noktada alternatif olup olmayacağına iliÅŸkin soru üzerine Zeybekci, "Bu yolla yapılan ihracat, o bölgeye yapılan ihracat içerisinde yüzde 2 civarında bir rakama karşılık geliyor. Son derece önemsiz ve kolaylıkla baÅŸka çözümler bulabileceÄŸimiz bir rakam" ifadelerini kullandı.

Bu ÅŸekilde yapılan taşımacılığın, denizyolu ile yapılan taşımacılıktan pahalı olduÄŸuna dikkati çeken Zeybekci, "Mısır'ın bu ÅŸekilde (anlaÅŸmanın yenilenmemesi) bir tercihinin olmasını bizim gönlümüz istemez. Ülkeler arasındaki en önemli baÄŸlar, ticari ve ekonomik baÄŸlardır. Bu baÄŸlar diÄŸer iliÅŸkileri de pozitif etkiler. Ben Mısır'ın bu ÅŸekilde bir yaklaşımının olmamasını temenni ediyorum ama olursa da Türk ekonomisi, ihracatı bundan en ufak bir ÅŸekilde etkilenmeyecektir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, alternatif güzergah konusunda Ä°ran tarafı ile görüÅŸtüklerini kaydederek, "Kızıldeniz'den girdiÄŸimiz Arap Yarımadası'na, Basra Körfezi üzerinden girme üzerinde ÅŸimdilik bir problem yok. Bu güzergahtan da kolaylıkla girebileceÄŸiz. ArkadaÅŸlarımız bu konuda gönüllerini ferah tutsunlar" diye konuÅŸtu.

"Türkiye'nin Asya Yatırım Bankası'ndaki kararı kabul gördü"

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üyeliÄŸi konusundaki son durumun sorulması üzerine de Türkiye'nin bu konuda niyet olarak kararını bildirdiÄŸini belirtti.

Bunun katılıma iliÅŸkin bir irade olduÄŸunu belirten Zeybekci, "Sermayesi ne kadar olacaktır, Türkiye buna ne kadar katılacaktır? Detaylar önümüzdeki günlerde teknik olarak belli olacak. Biz kararımızı bildirdik ve kabul gördü" dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.