Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Ambargo kalkmadan imza atmayız'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesine uygulanan ambargolar tamamen kalkmadan nükleer anlaşmaya son imzayı atmayacaklarını söyledi



Nükleer faaliyetleri konusunda yürütülen müzakerelerde batı ülkeleri ile 'çerçeve anlaÅŸma' saÄŸlayan Ä°ran'ın CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, barışçıl nükleer çalışmalardan asla taviz vermeyeceklerini söyledi, "Bize uygulanan ambargo tamamen ve anlaÅŸmaya varıldığı andan itibaren kaldırılmadan hiçbir anlaÅŸmaya imza atmayacağız" dedi.

"Ä°ran asla kendi aleyhine olacak bir anlaÅŸmaya imza atmaz" ifadelerini kullanan Ruhani, görüÅŸmelere katılan tüm Ä°ranlıların büyük çaba sarf ettiÄŸini ve onlara minnettar olduklarını söyledi.

Ruhani, nükleer anlaÅŸmayı dünya ile ortak çalışmalar yürütmek için ilk adım olarak gördüklerinin altını çizdi.

"Bu anlaÅŸma hem batı ve hem de bölge ülkeleri açısından faydalı" diyen Ruhani, "Bölge ülkelerine sesleniyoruz, gelin kardeÅŸliÄŸimizi yeniden tesis edelim" ifadelerini kullandı.

Yemen’e operasyon

Suudi Arabistan öncülüÄŸünde Yemen’e düzenlenen operasyona da deÄŸinen Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani, “Neden çocukları, kadınları ve sivilleri öldürüyorsunuz” diye sordu.

"Askeri bakımdan zayıf bir ülke var karşınızda, ona da acımasızca saldırıyorsunuz" ifadelerini kullanan Ruhani, bunu yapanların hata içerisinde olduklarını ve aynı hatayı Lübnan ve diÄŸer birçok bölgede yaptıklarını ve baÅŸarısız olduklarını söyledi.

Ruhani, “Gelin Yemenlilere yardım eli uzatalım, halkların istek ve arzularına saygı gösterelim” diye konuÅŸtu.  

Åžii ve Sünnilerin yüzyıllardır aynı bölgede kardeÅŸçe yaÅŸadığının altını çizen Ruhani, bölge ülkelerine seslenerek, “Madem ki bu bölgeyi o kadar seviyorsunuz neden teröre destek verdiniz” diyerek, isim vermeden körfez ülkelerini suçladı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.