Sosyal Medya

Coğrafyamız

Lübnan eski Başbakanı Hariri'den Nasrallah'a tepki!

Lübnan eski Başbakanı Hariri, Hizbullah lideri Nasrallah'ın Riyad yönetimini eleştirdiği röportajının resmi televizyonda yayınlanmasına sert tepki gösterdi. Hariri: 'Lübnan'ın, Hizbullah tarafından çıkarılacak yeni sorunlara ihtiyacı yok' dedi.



Lübnan eski BaÅŸbakanı ve Müstakbel Hareketi BaÅŸkanı Saad el-Hariri, ülkesinin resmi televizyonunda Suudi Arabistan'ı eleÅŸtiren Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın röportajının yayınlanmasıyla ilgili olarak, "Lübnan'ın, Hizbullah tarafından çıkarılacak yeni sorunlara ihtiyacı yok" açıklamasında bulundu.

Hariri yaptığı yazılı açıklamada, "Lübnan medyasındaki bazı ÅŸüpheli sesler, Suudi Arabistan gibi dost ülkeleri hedef alarak Ä°ran'ın bölgesel politikaları uÄŸruna Arap kardeÅŸlerimizle aramızı bozmak istemektedirler. Tarih, Suudi Arabistan'ın Lübnan'a neler sunduÄŸuna ÅŸahitlik edecek ve zehirli sesler bu gerçeÄŸi deÄŸiÅŸtirip lekeleyemeyecektir" ifadelerini kullandı.

"Kötü ÅŸöhretli Hizbullah lideri Nasrallah'ın, Suudi Arabistan liderliÄŸini hedef alan Suriye kanalına verdiÄŸi röportajı, devletin resmi televizyonunda yayınlayarak kanalın da siyasi boks ringine çevrilmesi kabul edilemez" diyen Hariri ÅŸunları kaydetti:

"Lübnan'ın, Hizbullah tarafından çıkarılacak yeni sorunlara ihtiyacı yok. Maalesef çok acı verici, ülkemizdeki bazı medya grupları, Lübnan'a zarardan baÅŸka bir ÅŸey vermeyen kasap BeÅŸÅŸar Esed'in basın organlarına dönüÅŸmüÅŸtür. Devletin resmi yayın organlarının, hakaret platformlarına çevrilmesi kaygı vericidir. Ä°ran, kendi devrimini Lübnan'a ihraç etmeye karar verdiÄŸinden beri, önümüze peÅŸ peÅŸe mezhep kavgaları ve ayrılık getirilmektedir. Ä°ran, Hizbullah'ı, Lübnan devleti, ülkenin meÅŸru kurumları ve kanunlarından bağımsız olarak kendi çıkarları için Devrim Muhafızları'nın liderliÄŸindeki silahlı milis örgütü olarak kullanmaktadır. Åžimdi de Lübnan modelini Yemen'e taşıyıp Husi Ensarullah Hareketi'ni Lübnan Hizbullah'ının kopyası yapmaya çalışmaktadır."

Lübnan Enformasyon Bakanı Remzi Cureyc'in, dün Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Ali bin Avaz Asiri'yi arayarak, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna iliÅŸkin Suudi Arabistan'ı eleÅŸtiren konuÅŸmasının, devlet televizyonunda yayınlanmasıyla ilgili özür dilediÄŸi bildirilmiÅŸti.

Nasrallah, önceki gün Suriye rejimine ait el-Ahbariyye televizyonunda yayınlanan ve Suudi Arabistan yönetimine eleÅŸtiriler yönelttiÄŸi röportajında ÅŸunları söylemiÅŸti:

"Suudi Arabistan'ın Yemen'deki yenilgisi büyük olacak ve bu kraliyet ailesine yansıyacak. Yemen'in Suudi Arabistan'ın kontrolünden çıkması, Amerika'nın kontrolünden çıkması demek. Bu nedenle operasyonu bugün Suudi Arabistan-ABD saldırısı olarak görüyoruz. Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve Lübnan'da çatışmaların devam etmesi için para ödüyor. Bu iÅŸi meÅŸru göstermek için de elinde basın ile para ve fetva için de hocaları var. Aracılar üzerinden Yemen'e karşı yürüttüÄŸü savaÅŸların tamamını kaybettiÄŸi için doÄŸrudan müdahale etmeye baÅŸladı. Yemen içindeki eller (Suudi Arabistan'ın) hedefi(ni) gerçekleÅŸtiremez. Husilerin Suudi Arabistan'a diyalog görüÅŸmelerine gitmesi durumunda bu boyun eÄŸmek ve teslim olmak demektir."

Yemen'de, Husilerin baÅŸkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi üzerine CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiÅŸ ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceÄŸini açıklamıştı. Bu geliÅŸmelerden sonra Husiler Aden'e doÄŸru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmiÅŸ, bunun üzerine Hadi yönetiminin Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çaÄŸrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" hava harekatına baÅŸlamıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.