Sosyal Medya

Güncel

CHP'nin kaybedenleri

CHP’de 66 isim liste dışı kaldı. Kontenjan adaylığı bekleyen vekiller umduğunu bulamadı. Liste dışı kalan ‘küskünler’ tepkisini Twitter'da dile getirdi. Dört Genel Başkan Yardımcısı liste dışı kaldı.



362 adayını önseçimle belirleyen CHP’de kontenjan ve merkez yoklaması ile belirlenen adaylar Parti Meclisi (PM) toplantısında kararlaÅŸtırıldı. CHP’de hem parti yönetimi hem de milletvekillerinin çoÄŸu kontenjan adaylığına baÅŸvurmuÅŸtu. Parti yöneticilerinin büyük kısmı kontenjan adaylıklarına yerleÅŸtirildi. Ancak listelerde yer almak için Genel Merkez'in kararını bekleyen milletvekilleri hayal kırıklığı yaÅŸadı. 

Liste dışı kalanlar

17 üyeli Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) dört genel baÅŸkan yardımcısı liste dışı kaldı. Bu isimlerden Ercan KarakaÅŸ ön seçime girmiÅŸ ve listeye girememiÅŸti. Genel BaÅŸkan Yardımcıları Seyhan ErdoÄŸdu, Burhan Åženatalar ve Yakup Akkaya da kontenjandan aday gösterilmedi. 

CHP'DE LÄ°STE DIÅžI KALAN MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ°

Ali Demirçalı, Turgay Develi, Faruk LoÄŸoÄŸlu, Ümit ÖzgümüÅŸ, Ahmet ToptaÅŸ, Sinan Aygün, Ä°zzet Çetin, Gökhan Günaydın, Arif Bulut, Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, Osman Aydın, Nedret Akova, Haluk Ahmet GümüÅŸ, Ramazan Kerim Özkan, Ä°lhan Demiröz, Kemal Ekinci, Aykan Erdemir, Sena Kaleli, Turhan Tayan, Serdar Soydan, Kemal DeÄŸirmendereli, Muharrem Işık, Ali SerindaÄŸ, Hasan Akgöl, Mehmet Ali EdiboÄŸlu, Refik Eryılmaz, Ali Haydar Öner, Sebahat Akkiraz, Aydın Ayaydın, AyÅŸe Eser DanışoÄŸlu, Celal Dinçer, Oktay EkÅŸi, Haluk EyidoÄŸan, Sedef Küçük, Umut Oran, Ali Özgündüz, Müslim Sarı, Nur Serter, Binnaz Toprak, Faik Tunay, Erdal Aksünger, Hülya Güven, Mustafa MoroÄŸlu, Güldal Mumcu, OÄŸuz Oyan, Mehmet Ali Susam, Rahmi AÅŸkın Türeli, Rıza Türmen, Alaattin Yüksel, Åževki KulkuloÄŸlu, Turgut Dibek, HurÅŸit GüneÅŸ, Mehmet Hilal Kaplan, Atilla Kart, Ä°sa Gök, Ali Rıza Öztürk, Vahap Seçer, Tolga Çandar, Ä°hsan Kalkavan, Mehmet Haberal, Volkan CanalioÄŸlu, Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Malik Ecder Özdemir, Dilek Akagün Yılmaz.

CHP’de 66 milletvekili ise liste dışı kaldı. Bu isimler arasında adaylık baÅŸvurusu yapmayanlar da var. BaÅŸvuru yaptığı halde listede yer bulamayan ve dikkat çeken isimlerden bazıları ÅŸunlar: Faruk LoÄŸoÄŸlu, Ä°zzet Çetin, Gökhan Günaydın, Erdal Aksünger, Rıza Türmen, Umut Oran, Ali Özgündüz, HurÅŸit GüneÅŸ, Volkan CanalioÄŸlu, Kamer Genç ve Güldal Mumcu.

Merkez saÄŸ kökenli Sinan Aygün, Aydın Ayaydın ve Turhan Tayan da liste dışı kalan isimler arasında yer aldı. 

Yeri kritik olan vekiller

Listede yer almasına raÄŸmen sıralamada geride oldukları için seçilme ÅŸansı yok denecek kadar az olan vekil sayısı da 11. Süleyman Çelebi, Melda Onur, Osman Korutürk Ä°stanbul’da listeye girseler bile ilk 10’da yer almıyorlar. 

CHP geçen seçimde Ä°stanbul birinci bölgeden 11, ikinci ve üçüncü bölgeden 9 olmak üzere toplam 29 milletvekili çıkarmıştı. Ankara Milletvekili Bülent KuÅŸoÄŸlu Ankara birinci bölgeden 7’nci sıra adayı. CHP geçen seçimde bu bölgeden 6 milletvekili çıkarmıştı. Durdu Özbolat da aynı bölgeden 12’nci sıraya kondu.

Antalya Milletvekili Gürkut Acar aday listesinde 13’ncü sırada yer alıyor. CHP Antalya’dan geçen seçimde 5 milletvekili çıkarmıştı. 

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin aynı ilde son sırada yer alırken, Manisa Milletvekilleri Hasan Ören ve Sakine Öz de listenin gerisinde kalan isimler. Ankara'dan önseçime giren 10 vekilin durumu de durumu kritik. 

Hatay listesi istifaya neden oldu 

CHP’de milletvekili listelerinin tümden deÄŸiÅŸtiÄŸi illerden biri de Hatay oldu. Hatay milletvekillerinden sadece Mevlüt Dudu listeye girerken liste dışı kalan Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz istifa etti. Eryılmaz listelerin hazırlanış biçiminden rahatsız olduÄŸunu ve bağımsız aday olacağını açıkladı.

Küskünlerin tepkisi

Kontenjan adaylığı bekleyen ve liste dışı kalan bazı milletvekilleri de tepkisini Twitter'da duyurdu. CHP Ä°stanbul Milletvekili Umut Oran ÅŸaşırdığını belirtti, Kocaeli Milletvekili HurÅŸit GüneÅŸ yönetimi eleÅŸtirdi:

"Kocaeli’nde ön seçim istedik, çalışmalara baÅŸladık. Sonuç görününce merkez yoklamasına döndü. Liste dışı kaldık. CHP yönetimi seçimden  kaygılı mı?”

Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise rahatsızlığı nedeniyle adaylık baÅŸvurusu yapmadığının doÄŸru olmadığını belirtti ve parti yönetiminin kendisini aramadığını belirtti.

Liste dışı kalan Ä°stanbul Milletvekili Faik Tünay "Kader ve alın yazısı. Ancak çok kısa süre sonra kamuoyunun önüne çıkıp bazı ÅŸeyleri netleÅŸtireceÄŸim” diye yazdı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.