Sosyal Medya

Güncel

Suriyelilerin yüzde 90'u dönmek istiyor

7 Aralık Üniversitesi tarafından Kilis'te yapılan araştırmayla sığınmacıların sayısı, sosyoekonomik durumları ile kente iktisadi, ticari ve sosyal yansımaları kayıt altına alındı



Kilis'te, 7 Aralık Üniversitesi tarafından yapılan araÅŸtırmaya göre, kente sığınan Suriyelilerin yüzde 90'ı ülkelerine dönmek istiyor.

Yaklaşık 4 yıldır Suriye'de devam eden iç savaÅŸ nedeniyle binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca kiÅŸi de vatanlarını terk ederek komÅŸu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Olayların baÅŸladığı ilk günden itibaren Suriye halkını yalnız bırakmayan Türkiye, baÅŸta barınma olmak üzere sığınmacıların her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor.

7 Aralık Üniversitesi Ä°ktisadi Ä°dari Bilimler Fakültesi (Ä°Ä°BF) bünyesinde oluÅŸturulan özel bir ekip de yaptıkları çalışmayla Kilis'teki sığınmacı sayısı, sosyoekonomik durumları ve bunların kente etkilerini araÅŸtırdı.

Ä°Ä°BF Dekanı Prof. Dr. Mustafa Paksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araÅŸtırmanın, kamuoyunda bilimsel veriler ve yöntemler kullanılarak gerçekleÅŸtirilen ilk çalışma olduÄŸunu söyledi.

Çalışmanın iki aÅŸamalı yürütüldüÄŸünü belirten Paksoy, ilk aÅŸamada iç savaÅŸ nedeniyle yaÅŸadığı yerleri terk ederek Kilis'e yerleÅŸen Suriyeli sığınmacıların sayısı, cinsiyet dağılımı ve sosyoekonomik durumlarının araÅŸtırıldığını ifade etti.

İkinci aşamada ise bunların kente iktisadi, ticari ve sosyal yansımalarının ele alındığını dile getiren Paksoy, "Araştırma ciddi anlamda ulusal politika oluşturabilecek noktaya geldi" dedi.

"Gitmeyecekler algısının yanlış olduÄŸunu görüyoruz"

Paksoy, çalışma kapsamında yaklaşık 2 bin kiÅŸiyle yüz yüze görüÅŸme yapıldığını söyledi.

Çalışmada özellikle Suriyelilerin sosyoekonomik sorunlarını belirlemek üzere yoÄŸunlaÅŸtıklarını belirten Paksoy, ÅŸöyle devam etti:

"Suriyelilerin yüzde 10'u Türkiye'de kalmak isterken, yüzde 50'si hemen dönüÅŸ yapmayı düÅŸündüÄŸünü ifade etti. Geri kalan kısım ise savaşın bitmesinin ardından ülkesine dönmek istiyor. Dolayısıyla bu konuda kamuoyunda oluÅŸan 'gitmeyecekler' algısının yanlış olduÄŸunu görüyoruz."

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.