Sosyal Medya

Coğrafyamız

ErdoÄŸan Ruhani el ele

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran ilişkilerinin gerildiği bir dönemde gerçekleştireceği günübirlik ziyaret için Tahran'da. Karşılama töreninde Erdoğan ve Ruhani bir süre el ele yürüdü.



Tahran'a ulaşan Erdoğan ilk olarak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Erdoğan Tahran'daki Sadabat sarayına girişinde atlı askerler tarafından karşılandı.

Ruhani ErdoÄŸan’ı aracın kapısında karşıladıktan sonra iki lider bir süre el ele yürüdüler. Ardından iki ülkenin milli marÅŸları çalındı. Ä°kili bol bol fotoÄŸraf verdi. 

Ziyarette Türkiye-Ä°ran Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konsey Toplantısı’nın ikincisi de yapılacak. CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, ziyarette ikili iliÅŸkilerin yanı sıra baÅŸta Suriye, Irak ve Yemen olmak üzere OrtadoÄŸu genelinde yaÅŸanan hadiselerin ele alınacağını söyledi.

ErdoÄŸan'a, ziyarette DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan da eÅŸlik ediyor.

Ä°ran seyahati öncesi Riyad ile temas

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan bugünkü ziyaret öncesi Suudi Arabistan Ä°çiÅŸleri Bakanı ve Veliaht vekili Prens Naif ile dün akÅŸam Ankara'da görüÅŸtü. GörüÅŸme 1 saat 40 dakika sürdü.

Ä°ki ülke de Ä°ran'ın Suriye, Irak ve Yemen'de uyguladığı politikalardan rahatsız.

Yemen’deki savaÅŸ gerginliÄŸe yol açtı

Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki, çoÄŸunluÄŸu Körfez ülkelerinden oluÅŸan müttefiklerin Yemen’de ilerleyiÅŸini sürdüren Ä°ran destekli Husilere karşı baÅŸlattığı hava operasyonları, bölgedeki iki rakip ülke Ä°ran ve Suudi Arabistan’ı bir kez daha karşı karşıya getirdi. Türkiye de Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki operasyona destek verdiÄŸini açıkladı.

ErdoÄŸan, 26 Mart günü, yani operasyon baÅŸladıktan bir gün sonra Ä°ran'a çaÄŸrıda bulunarak, "Ä°ran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye baÅŸlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün deÄŸil" dedi.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif bu açıklamalara daha yumuÅŸak bir tonlamayla yanıt verdi, "Mevcut durumda tüm ülkelerin bölgede istikrarın saÄŸlanması ve güvensizliÄŸin önlenmesi için çaba göstermesi gerekir" dedi. Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı ise ErdoÄŸan'ın Ä°ran'ın bölge politikasını eleÅŸtiren ifadeleri üzerine Türkiye'nin Tahran'daki temsilcisini çağırarak nota verdi.

Devrim Muhafızları’na yakınlığıyla bilinen Ä°ran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu BaÅŸkanvekili Mansur Hakikatpur ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Ä°ran ziyaretinin iptal edilmesini istedi.

ErdoÄŸan’ın ‘Ä°ran’a gideriz veya gitmeyiz, bizim bileceÄŸimiz iÅŸ’ açıklamasının ardından ziyaretin iptal edilmediÄŸi duyurulmuÅŸtu. Ancak 6 Nisan’da baÅŸlaması ve iki gün sürmesi planlanan ziyaret, günübirlik ziyarete çevrildi. Ä°brahim Kalın, konuyla ilgili "Ziyaret baÅŸtan beri bir gün planlanmıştı. Fakat gidiÅŸimiz bir gün önce söz konusu olabilirdi. Bir güne sığdırma imkanımız olduÄŸu için bunu günü birlik yapma kararı aldık.” açıklamasında bulundu. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.