Sosyal Medya

Dünya

Husiler: Hava saldırısı durursa müzakere olur

Husiler, müzakere yapmaya hazır olduklarını ancak ön şart olarak Suudi Arabistan'ın düzenlediği hava saldırılarının durdurulması gerektiğini belirtti



Yemen'de Husiler, Suudi Arabistan liderliÄŸindeki hava saldırılarının durması halinde müzakerelere açık olduklarını duyurdu.

Husiler, Suudi Arabistan hava saldırılarını durdurur ve müzakereler "saldırgan olmayan" bölge ülkelerinin gözetiminde yapılırsa barış görüÅŸmelerine hazır olduklarını açıkladı.

Yemen CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin eski danışmanı olan üst düzeyde Husi yetkilisi Salih el-Samed, Reuters'a yaptığı açıklamada "Diyalogdan yanayız ve bunun karşılıklı saygı esasına dayalı olarak yürütülmesini istiyoruz" dedi.

El-Samed, Yemen halkının ülkeden kaçan CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin geri dönmesine karşı olduÄŸunu da söylerine ekledi.

GEÇÄ°CÄ° ATEÅžKES ÇAÄžRISI

Rusya ve Kızılhaç, sivillere insani yardımların ulaÅŸtırılmasına ve yabancıların tahliyesine izin vermek için Suudi Arabistan'dan Yemen'deki Husi isyancılarına sürdürülen hava saldırılarına ara vermesini istedi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'ni olaÄŸanüstü oturuma çağıran Rusya geçici ateÅŸkes çaÄŸrısında bulundu. Rusya'nın sunduÄŸu öneride Suudi Arabistan ve Sünni müttefiklerinin Yemen'deki Åžii milislere düzenlediÄŸi hava saldırılarına "düzenli ve zorunlu" aralar vermesi isteniyor.

50 TONLUK TIBBÄ° MALZEME

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de Cenevre'den yaptığı çaÄŸrıda çatışmalara derhal son verilmesini, yardımların yerine ulaÅŸmasının engellendiÄŸini açıkladı. Ülkede insani durumun kritik bir aÅŸamaya geldiÄŸini bildiren Kızılhaç sözcüsü Sitara Jabeen, 50 tonluk tıbbi malzemenin Yemen'deki hastanelere gönderilmek üzere hazır bekletildiÄŸini söyledi.

Güvenlik Konseyi'ne dönem baÅŸkanlığı yapan Ürdün'ün BirleÅŸmiÅŸ Milletler temsilcisi Dina Kawar, Güvenlik Konseyi'nin Rusya'nın önerisini Pazartesi'ye kadar deÄŸerlendirmesini umduÄŸunu söyledi.

EN AZ 519 KİŞİ ÖLDÜ

Suudi Arabistan, bir haftadır diÄŸer Arap ülkeleriyle birlikte Yemen'i ele geçiren ve uluslararası meÅŸruluÄŸu tanınan hükümeti deviren Husi isyancılarına karşı hava saldırıları düzenliyor. Hava saldırıları dün de (Cumartesi) baÅŸkent Sanaa'daki Husi mevzilerini hedef aldı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler verilerine göre son iki haftada Yemen'deki çatışmalarda en az 519 kiÅŸi öldü, bin 700 kiÅŸi yaralandı. Ölenlerden kaçının savaÅŸan taraflardan olduÄŸu bilinmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.